Az örmény hadsereget készültségbe helyezték, a magyar követséget megtámadták. Akár tudott a kormány, a külügyminisztérium a rasszista gyilkos további sorsáról, akár nem, egy fontos következtetés mindenképpen adódik ebből a történetből: a keleti nyitás geopolitikailag eleve kudarcra van ítélve. 

Az autoriter és nacionalista ázsiai rezsimek emberi jogokat sárba tipró, rasszista gyilkosokat előléptető, helyi konfliktusokban (ld. a Hegyi-Karabah konfliktust) népirtásokat elkövető országok.   Sem főként energiahordozók exportjára építő féloldalas gazdaságaik, sem terrorizmussal fűszerezett közviszonyaik, sem helyi despotáik nem teszik számunkra követhető mintává őket kulturálisan, gazdaságilag vagy politikailag. 

Az azeri „baltás gyilkos” hazaengedése, majd kitüntetése a nemzetközi jognak megfelelt ugyan, de egyértelművé tette, a kormány szándékai még mindig csak „félig ázsiaiak”. A nemzetközi jogba kapaszkodva mossuk kezeinket, miközben diplomáciai csatornákon már régen nyilvánvaló lehetett, hogy az azeriek a „nemzeti hősüket” nem büntetés céljából kérik ki tőlünk.  De ők legalább nem voltak ennyire szemérmesek, jó „ázsiai” módra kimondták a diktatúrák virágnyelven, hogy „az azerbajdzsán külügyminisztérium nagyra értékeli a magyar fél közreműködését Ramil Safarov hazatérésében”.

ormeny2.jpg

(kép: ádde)

Furcsa lehet mostanában kormánytagnak lenni, hol Brüsszelből, hol Jerevánból oktatják ki a kormányt az „európaiságról”, a NATO-tagság felelősségéről, az emberi jogokról. Az eset további diszkrét bája, különösképpen Trianonozó honfitársainknak, hogy azzal az Örményországgal szúrtunk ki, amelyik szintén megszenvedte az I. világháború következményeit, s a világ első nagy népirtását szenvedte el, az azeriek melletti mai újdonsült keleti barátainktól, a törököktől. 

A keleti szovjet utódállamok instabil „lőporos  hordója” tehát sem kulturálisan, sem politikailag nem lehet  minta számunkra a felzárkózáshoz a „hanyatló  nyugattal” szemben. Továbbra is hagymázas lázálomnak tűnik a „nyugat-balkáni integrációban” (haha) vagy a „NATO keleti terjeszkedésében„ (muhaha) játszott magyarországi szerep, bár a „stratégiai szövetségesek” megválasztása  ésszerű ebben az övezetben – talán mégis jó ötlet, ha a TEK beszerez pár tankot!

 

 UPDATE! 2012.09.02

A botrány tovagyűrűzése rámutatott a "keleti nyitás" kudarcának fontos okaira: 

Nagyhatalmi érdekek

"Barack Obama aggódik a Ramil Safarovnak adott azeri elnöki kegyelem miatt, s Washington arra kéri Budapestet, magyarázza meg, miért döntött úgy, hogy hazaengedi az azeri katonatisztet, akit Magyarországon egy örmény katonatiszt meggyilkolásáért ítéltek el - derült ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa, valamint az amerikai külügyminisztérium szóvivője által pénteken kiadott közleményekből."

Nacionalista konfliktusok

"Azeri jelentések szerint az örmény hadsereg katonái nyitottak tüzet péntekről szombatra virradóra."

"Internetháború bontakozott ki örmény és azeri számítógépes kalózok között, miután az azeri államfő kegyelemben részesítette azt a katonatisztet, akit a magyar hatóságok adtak át országának, hogy ott töltse le egy örmény tiszt meggyilkolása miatt reá kiszabott életfogytiglani börtönbüntetést."

"Az örmény elnök szerint az azeri baltás gyilkos szabadon engedése jelzés értékű a két ország által vitatott hovatartozású terület lakói számára. A konfliktus mélyüléséhez ő is hozzájárult: nem akarunk háborúzni, de ha kell, küzdeni fogunk - mondta az elnök."

"Azerbajdzsán és Magyarország elleni tiltakozásra szólítja fel a világ minden részén élő örményeket az a nyílt levél, amit a külföldön élő örményeket képviselő minisztérium tett közzé vasárnap."

Despotikus üzleti etika

"Titkos megállapodást kötött Orbán a baltás gyilkosról?"

"A tiltakozók a konzuli iroda ajtajára "Magyarország – viszontlátásra!", "Fizess 3 milliárd dollárt és végy egy gyilkost!", valamint "Mi a f_sz, Magyarország, meg vagytok bolondulva?" feliratokat ragasztottak."

"Minden létező dokumentumot össze kell gyűjteni, ami bizonyítja, hogy Azerbajdzsán fajüldöző politikát folytat - mondta az örmény ombudsman. Egy ottani politikus szerint pedig Magyarország áruba bocsátotta a lelkiismeretét. Van olyan politikus is, aki szerint a saját hibájuk, hogy nem figyelmeztették Magyarországot a veszélyekre."

"Ilham Aliyev elnök személyes közbenjárásának köszönhető, hogy Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot - mondta Fuad Alasgarov, az azeri elnöki hivatal rendvédelmi szervekkel való együttműködésért felelős osztályának vezetője a News.az azeri hírportálnak adott interjújában. Alasgarov arról is beszélt, hogy a magyar hatóságok eljárási szabálytalanságokat vétettek az ügyben."

Vallási ellentétek

"Értesülve az elmúlt napok eseményeiről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia teljes szolidaritásáról biztosítja az örmény keresztényeket és a sokat szenvedett örmény népet"írta Erdő Péter.

"Bírálta Magyarországot Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsa főtitkára azért, mert kiadta Ramil Safarov azeri katonatisztet Azerbajdzsánnak."

Emberi jogok

"Őrnaggyá léptette elő a Budapesten örmény katonatársát megölő Ramil Safarovot Safir Abiyev azeri védelmi miniszter - jelentette szombaton a trend azeri internetes hírportál. Az azerbajdzsáni külügyminisztérium emellett közölte: hálásak a magyarok együttműködéséért."

"Örményország a nemzetközi porondon további lépéseket tehet válaszként arra, hogy Magyarország kiadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak - mondta szombati sajtóértekezletén Jerevánban Larisza Alaverdján, Örményország ombudsmanja, a Jogi Önkény Ellen elnevezésű civil szervezet vezetője."

"Szokatlannak nevezte Carl Bildt svéd külügyminiszter az azeri elnöknek azt a döntését, hogy megkegyelmez a Magyarországon elítélt baltás gyilkosnak."

"A kép lassan összeáll. És nem túl szívderítő. Az azeri baltás gyilkos kiadatása egy olyan folyamatban lehet mérföldkő, amelynek során Magyarország egyre inkább eltávolodik a nyugati értékektől és normáktól."

A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr744745916

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Emberkereskedelem ára 2012.09.01. 16:52:24

Az F.MPSZ-KDNP kormány az erkölcs és az etikaoktatás csúcspontjait verdesi tetteivel.  Persze ez csak egy szarkasztikus kijelentés. Ezek akarnak a gyerekeinknek bármit is tanítani? Na ne! Sokan javasolják, hogy a következő hatalomváltásnál Orbán Viktor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a.p. 2012.09.02. 23:52:54

Elgondolkoztam, hogy ez az ügy kinek hoz hasznot a magyarországi politikai szereplők közül. Az a benyomásom, hogy a kormány kritikusainak.

De akkor nem értem, miért történt meg a kiadatás. A kormány úgy értékelte, hogy a jó politikai és gazdasági kapcsolat Azerbajdzsánnal fontosabb, mint az esetleges hőzőngők? Nem számítottak ekkora felháborodásra? Vagy leszarják? Vagy őszintén azt hitték, hogy a kiadatás teljesen oké? Besétáltak a saját csapdájukba?

Tyrannosaurus Sociologus 2012.09.03. 11:15:15

Utólag látjuk az előnyöket, hátrányokat, de szerintem előzetesen senki nem gondolta volna, hogy egy ilyen botrány lesz belőle. Az azeriek megerősítették a titkos tárgyalásokat, az is igaz, hogy Orbán döntötte el a kérdést végül, de azt nem hiszem, hogy a magyar félnek elmondták volna konkrétan a felmentés ütemezését, az előléptetést, Örményország reakciója is párját ritkítja. A közvetlen haszon a milliárdos üzlet lett volna, s moderált belföldi anyázás miatt a kormány ma is ragaszkodna a "jog szerint" jártunk el panelhez, ehelyett a végére kapitulált a kormány kommunikációsan. Szerintem az azeriek és örmények reakciója kiszámíthatatlan volt.

Tyrannosaurus Sociologus 2012.09.03. 11:17:00

@Tyrannosaurus Sociologus: azt nem gondolhatta senki, hogy az azeri külügy kitálal, végképp védhetetlenné téve a magyar álláspontot.
süti beállítások módosítása