Az elmúlt napokban több cikk is foglalkozott a magyarországra berepülő izraeli gépekkel, ma meg azt olvasom, a FIDESZ választ vár arra, miért épp a választások előtt érkeztek a gépek. Mintha Izrael nyomást akarna gyakorolni a magyar választókra, hogy a "helyes" irányba szavazzanak. 

Csak kacagni tudok a dolgon, szerintem Izraelt legalább annyira érdekli Magyarország, mint Uganda. (Lehet hogy kevésbé).

Persze nem vagyok járatos az izraeli politikában, de a lapok angol nyelvű változataiban  sajna egyelőre csak ezt tudom követni -az országunkról szóló híradások száma megközelíti a nullát, még a Magyar Gárdáról és a Jobbikról sem igazán hallani, nemhogy a közelgő, nagy jelentőségű magyar parlaemnti választásokról. 

Amikor megérkeztem, részt vettem egy beszélgetésen, ahol kaptam mindenféle szóróanyagot. Az egyiken a különböző országokban székelő Szochnut irodák voltak rajta., Nos, a dán rajta volt, a magyar nem, annak ellenére, hogy Dániában lehet 5-10000 zsidó, Magyarországon mondjuk 10-szer ennyi.  

Szignifikánsan több magyarról hallok - egyelőre kevesebbel találkoztam - mint az USA-ban, de az átlagember Magyarországról való tudása meglehetősen korlátozott. Így például a jiddissel is foglalkozó hébertanárunknak újdonság volt, hogy a magyarban vannak héber-jiddis jövevényszavak. 

Persze mindez csak álca... 

Kabar 2010.03.16. 15:35

Diáktüntetés

Ma bementem az egyetemre, mert valamit ki akartam nyomtatni. Egy kisebb tüntetésbe botlottam. Az egyetem kapuja előtt egyik oldalon a palesztin, a másik oldalon zsidó diákok tüntettek. (Ha ez nem lenne világos, itt mind a két képen palesztinok vannak). 

Az egyetemen belül semmi nem volt érzékelhető ebből (meg kb 30 méterre a tüntetőktől sem), de amikor beértem a számítógépterembe, lövéseket hallottunk. Nem az egyetemisták tüntetésén hanem valahol lejebb, Kelet Jeruzsálemben dördülhettek el.

A Hamasz általános tiltakozásra hívta fel a palesztinokat, a "düh napjává" nevezve ki a mai napot. A kiváltó ok a Hurva zsinagóga tegnapi átadása volt. A Jerusalem Post egy mai cikke arról ír, hogy a zsinagóga nem egyszerűen vallási jelkép, hanem annak a szombólima hogy a zsidó jelenlét állandó volt Izrael földjén a történelem során.

A felhívást követő tüntetések a rendőrséggel való összecsapásokba (kődobálás) torkolltak, ennek eredményeképpen került 40 palesztin a kórházba és néhány rendőr is megsérült. Ugyanakkor a rendőrség nem használ éles lőszert.

Miután kinyomtattam ami kell visszamentem. Sok változás nem volt, csak annyo, hogy a zsidó fiatalok zászlóban meggyarapodtak némileg (létszámban nem igazán)

 

 

 

 

 

Aztán eljöttem és bementem az arab falafeleshez.

 

süti beállítások módosítása