Kabar 2012.07.02. 20:34

CBA bojkottom

Nem valami nagyszabású akció ez, egyszemélyes bojkott. Körülbelül két hete tart, és bármilyen megrázó, a CBA még működik.  Némi gondolkodás után mégis arra jutottam, érdemes leírnom, miért nem vásárolok többet CBA-ban. Kíváncsi vagyok a reakciókra.

A „bojkott” oka nem az, hogy a CBA az aktuális állami kedvenc és hosszú távon fene tudja milyen piactorzító hatásokkal jár az az erős hátszél amit mostanában élvez. Az sem érdekes, hogy a sarki CBA-ban sokszor rossz árcímke van a termékek alatt, sőt még csak nem is a nemzetvesztés és hazaárulás szándéka vezet a magyar kiskereskedelmi lánc bojkottjában.

A bojkott oka az a jól ismert tény, hogy Lázár Vilmos, a CBA hálózat egyik tulajdonosa, jelenleg a Felügyelő Bizottság elnöke a Gój Motorosok Egyesületénk  tiszteletbeli elnöke, Baldauf László a CBA elnöke pedig az egyesület támogatója. A Gój Motorosok Egyesülete egy nyíltan irredenta, a Horthy-kultuszt éltető szervezet, ez a honlapjáról is kiderül. Ami nem feltétlenül derül ki a honlapról, hogy a zsidókhoz és cigányokhoz való viszonyuk is erősen problematikus: Jól kifejezi ezt a viszonyt a motorosok trikójának felirata „Ne piszkáljatok sorstalanok” ami  Kertész Imre könyvére utal, a cigányokról és a szerintük égető „cigánykérdés” megoldásáról pedig meglehetősen sajátos, leginkább sztereotípiákon alapuló elképzelésük van. Egyébként azt is el kell ismernünk, hogy a GME a nemzeti radikálisok közül a kevésbé vaskalapos társaságok közé tartozik, hajlandóak például megengedni a zsidóknak hogy nyilvánosan gyújtsanak gyertyát Hanukakor, ha azt nekik is tetsző helyszínen teszik. Persze pikánsnak találom, hogy a GME egy héber szóval nevezi el magát. Ez a zsidóság elementáris erejű befolyását is jelezhetné, szóval Lázár és Baldauf urakat akár zsidóbérencnek, de legalábbis erősen megtévelyedett/megtévesztett úriembereknek is tarthatnánk.  

Miért  éppen most?

A helyzet nem új, korábban vita is volt erről. Miért most döntöttem úgy, hogy többet nem teszem be a lábam CBA üzletbe? 

A legutóbbi, átütő erejűnek nem bizonyuló, a szervezésben véleményem szerint elhibázott,  az anti-antiszemitaságot és antirasszizmust a baloldal-jobboldal diskurzusba még jobban beágyazó tüntetés felerősítette bennem a tüntetés-csömört. Mintha mindenre a tüntetés lenne a válasz. Ha egy politikus zsidózik/cigányozik egyet vagy a parlament hoz egy erősen vitatható törvényt, mi elmegyünk tüntetni, kihőbörögjük magunkat, majd megy minden tovább.

Elmondhatjuk, hogy vállaljuk a véleményünket, és joggal érezzük úgy, hogy tettünk valamit az ügyért. Ugyanakkor kényelmes dolog ez, hiszen elég egy-egy délutánt rászánnunk az ügyre és nem kell változtatnunk az életvitelünkön, nap-mint nap megküzdenünk azzal, hogyan lehet az elveinket érvényesíteni a mindennapjainkban.

Azonban a tüntetés mellett számtalan eszköz állna rendelkezésünkre, ráadásul ezek között vannak olyanok is, amelyek mellett nem mehet el az adott cég vagy politikai szereplő. Az útlezárások, blokádok és a bojkottok is ilyen eszközök. Például azon cégek ellen akik akalmazási-szolgáltatási gyakorlata diszkriminatív vagy vezetői antiszemita/rasszista szervezetekkel ápolnak jó kapcsolatot. Csak hát ezek kicsit kényelmetlenebbek az öntudatos állampolgárnak és nagyobb befektetést, koordinációt és bizalmat igényelnek.  

Ugyanakkor az eszköz még magyar viszonylatban is lehet hatásos, lásd a 2001-es Danone elleni bojkottot, ami legalábbis ideiglenes eredményt ért el. Persze a sikerhez sok ember kell, és olyan ügy, ami a kellő számú résztvevőt mozgósítja. Nincs illúzióm, én nem tudok százezreket rávenni arra, hogy ne vásároljon a CBA-ban addig, amíg Lázár Vilmos le nem mond. Azonban azt tapasztalom, hogy a környezetem meglehetősen fogékony a dologra, sőt vannak akik nálam korábban kezdtek bele saját bojkottjukba. Így a blogbejegyzés talán hasznos segítség lehet abban, hogy kiderüljön: nem is vagyunk olyan kevesen, akik hasonló gondolatokat forgatnak a fejükben.

Ha Te is gondolkodsz rajta, oszd meg a bejegyzést, hogy kiderüljön, egyedül vagy-e az ismerőseid között ezzel.  

A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr884624709

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.09. 11:09:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a.p. 2012.07.03. 11:35:27

Egy tartalmas interjú a Gój Motorosok elnökével: www.revizoronline.com/article.php?id=3833

numasi 2012.07.03. 11:55:59

Goj-motorosok: fidesz-jobbik farpofák között őrlődő hortysta, irredenta, antiszemita (tehát rasszista), homofób ha jól sejtem cigány(bűnözés)ellenes, tehát igazából hungarista, széljobbos, nácifasiszta tapsikolók politikai piknik klubja. Jobb helyeken gay-motorosnak hívnák őket és nem részesülnének ekkora figyelemben, nálunk az 'úri középosztály' hurrázik nekik, a romkocsmák polgártalanított népének őszinte sajnálatára..

freehckr 2012.07.03. 12:06:14

Látjátok, kedves gyerekek, ha ebben a nagy melegben sokat tartózkodtok a napon, és nem figyeltek eléggé arra, hogy sok folyadékot is igyatok, akkor úgy jártok majd mint a posztíró bácsi. A koncentrálóképesség zavara, enyhe bódulat, majd kifejezett kábultság... magyarul hőguta. :)

szerénységem 2012.07.03. 12:26:41

Leginkább azért nem kell vásárolni a CBA-ban, mert drága és szar a választék, valamint ami van, az is fos minőségű. Van egy másik szempont is, mégpedig az, hogy a statisztikák szerint míg a multiknál mintegy 10 százaléka dolgozik minimálbéren az alkalmazottaknak, addig a CBA (és a többi hazai hálózat) esetében ez az arány 60 százalék. Na ez is lehet ok.

Persze azok, akiknek a falujában vagy községében ez az egy bót van, nem fognak sokat gondolkodni ezen az egészen.

Putyilov gyári melós 2012.07.03. 12:41:01

A CBAt nem csak a los angelesi kukákból kiguberált Hells Angels utánérzetű milliárdosokból álló galeri miatt lehet bojkottálni, hanem azért is, mert a Gój motorosok támogatói Szlovákiában úgy hirdetik magukat szlovákul, hogy ők a "nemzeti üzletlánc", az árukínálatukban egyetlen magyar termék se található, sőt, azzal dicsekszenek a szlovák honlapjukon, hogy az ő üzletláncukban található a legtöbb szlovák termék.
Egyszóval pénzért magyarságot megtagadó, díszmagyarkodó, szemforgató szélhámosok.

Ha valaki nem hiszi, akkor katt ide:
www.cbask.sk/vyrobky.php

Putyilov gyári melós 2012.07.03. 12:43:16

@freehckr:

Szerintem ez a neked való, hőgutával ütős a hatása:O)))
www.cbask.sk/_img/vyrobky/vyr_594.jpg

Kabar 2012.07.03. 13:09:59

Köszönöm a sok plusz infót, írjatok még, ha van hasonló, lehet hogy ezekből is írunk valamit, hogy össze legyen szedve.

wilson77 2012.07.03. 15:26:50

A sarki, mindenhol megtalálható CBA rendszerint zsúfolt, koszos, nálunk a felvágottak "elrendezése" kritikán aluli, a csomagolást folyamatosan mérik magával az áruval, ami, ugye, jogszabályellenes. Ezeken kívül drága, megkockáztatom, a legdrágább üzletlánc, ráadásul nincs választék, a sajátmárkás termékük borzasztó minőségű, a borválasztékuk szürnyű, és a borok minősége is rettentő, ésatöbbi, ésatöbbi.

Bezzeg ezek a rohadt multik tiszták, világosak, van választék, jelentősen olcsóbbak, miegymás.
És a szar, ótvar, joggal visszaélő motorosokat támogatja.

wilson77 2012.07.03. 15:27:33

@wilson77:
"És a szar, ótvar, joggal visszaélő motorosokat támogatja." -a CBA-ra vonatkozik, nyilván.

nemecsek ernő áruló 2012.07.03. 15:37:22

@wilson77: "csomagolást folyamatosan mérik magával az áruval"
Az a 0,004 gramm aztán baromi sokat számít 20 deka párizsi mellé! :D

wilson77 2012.07.03. 17:06:18

@nemecsek ernő áruló:
Kedves nemecsek ernő áruló!

Hogy egy klasszikust idézzek, ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár.

A csomagolópapppper ára benne van a termékben, így kalkulálják az árat. Majd fogják, és kifizettetik megint.

Egyébiránt meg pick szalámi= 4300/kg.

üdv:
wilson

nemecsek ernő áruló 2012.07.03. 17:15:54

@wilson77: Kedves wilson77!

Biztos vagy te ebben? Azt konkrétan tudom, mert szoktam látni, hogy a tesco a csomagolópapír súlyával "elkalibrálja" a mérleget, hogy a papír a mérlegre helyezéskor 0-t mutasson. De mi van, ha a CBA nem könyveli bele a csomagoló-anyag árát a termékbe? Csak kérdezem.

Plumper 2012.07.03. 17:27:29

CBA bojkott
én sem vásárolok náciktól, és másokat is erre buzdítok
tacskó, ósan, spár stb.
bármi, csak cba nem.

Plumper 2012.07.03. 17:29:15

@numasi: hozzá olyan értékű motorokkal furikáznak (mibű'?), amennyi pénzt az átlagember egyben sosem lát egész élete alatt.

ob.szerver 2012.07.03. 17:45:52

Vajon mikor fogják megkérdezni az állami bűnüldöző szervek a CBA-s vezéreket, hogy miért adtak 670 millió Ft adományt az Egy-másért alapítványnak
(amelyik közismerten abba bukott bele, hogy élemiszereket imprtált, ami után milliárdos tételben nem fizette be az áfát)?

Persze lehet, hogy Polt Péter nem lát itt semmilyen összefüggést.

wilson77 2012.07.03. 17:58:17

@nemecsek ernő áruló:

kedves nemecsek ernő áruló!

Jó, igazad van, nem tudom konkrétan, hogy az a bolt, amelyben vásárolok, belekalkulálja-e a termékbe az árat, csak általánosítottam, mert a többieknél így van.
Ha valóban nem teszi meg, akkor a papír ára "mozgó ár" lesz: mindig annyiért adják, amennyiért magát az árut is.

Köszönöm szépen azt a hangvételt, amit! :)

Üdv:
-wilson

xantis 2012.07.03. 23:33:44

Remek kezdeményezés! Teljesen egyetértek. Én már lassan két éve (tudatosan is)kerülöm. Ráadásul tényleg nincs mit veszteni, drága, koszos és vacak is, régebben csak ezért nem mentem, ha volt más lehetőség. Ma már egyáltalán nem opció .

pallasA 2012.07.04. 07:11:55

Én másfél éve iktattam ki az életemből őket és semmi nosztalgiám nincs. Sorolhatnám a legkülönbözőbb okokat, hogy miért, de elegem volt például abból, hogy én vittem be a raktárba a polcon lévő penészes pizzalapokat.

Euro Péter 2012.07.04. 08:42:09

Én is csatlakozom! Magam részéről csak egy 2011-es akcióban részt vevő, másfél hónapja lejárt szavatosságú csokit tudok felmutatni a CBA ellen, de ezenfelül a gyenge választék is bejátszik.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2012.07.04. 08:43:52

Én a Danone-t azóta is bojkottálom.

Ahhoz, hogy elkezdhess blogolni, meg kell adnod eg 2012.07.04. 09:34:20

mivel közel van, és olcsó a sör, odajárok... :D

sulcus (törölt) 2012.07.04. 09:59:29

@wilson77: Erre csak annyit,hogy az echte MAGYAR CBA üzletlánc régen és magyarul ABC volt,csak a héber fordítva olvassa!
Ez még ugyan nem bizonyíték a tulajdonjogra,meg nem is lenne probléma.
Viszont a koszra,nem megfelelő élelmiszer higiéniai viszonyokra ami balkáni szintű,a hatóság kiadta,hogy tilos őket megbüntetni a rengeteg szabálytalanság ellenére sem. Míg a Tecsót és többi multit,k ö t e l e z ő havonta több millával megvágni akár mondva csinált ürüggyel is.
(pl.:Tecsó raktár:hiányzik a többmillió forintos sebészeti(!)fotocellás(!) kézmosó berendezés,ahol emberi kéz nem is érinti az árút!)
Na most ők ezeket a büntiket beépítik az árba,így lesz egyre kiegyensúlyozottabb az árverseny a MAGYAR üzletlánccal.
Így tesz szert a CBA a "tisztességes" előnyre!

sulcus (törölt) 2012.07.04. 10:15:01

@wilson77: És még ha esetleg nézel m1-m2-rémHÍR-tv-t,ha élelmiszer kereskedelemről van szó hírekben,valahogy újabban kizárólag csak CBA nyilatkozik véletlenül persze a szabad-verseny szellemében.
Nálunk így értelmezzük az Uniót.

sulcus (törölt) 2012.07.04. 10:16:54

Most jöhetnek a hozzászólások,hogy magyar ellenes vagyok,pedig NEM.

joszip 2012.07.04. 10:18:57

Jajj de örülök hogy megint a zsidóknál lyukadtunk ki. A magyarokat szisztematikusan és főleg állami szinten elnyomó-asszimiláló szlovák vagy román fasizmussal meg semmi bajotok. "Nem nálunk van, nem érdekel". Na ja, gázkamrák sem Budapesten voltak. Az az igazság, hogy nem lehet titeket komolyan venni.

numasi 2012.07.04. 10:50:02

joszip: te most kikhez beszélsz? engem személy szerint mindenféle fasizmus zavar, hogy hogyan, hol és kikkel kell és lehet küzdeni ellene az nyitott kérdés, de várjuk konstruktív ötleteidet, hogy kinek és mit kéne tennie, hogy komolyan vedd ne csak a fasizmust, de a fasizmus ellenségeit is!

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2012.07.04. 11:11:30

Én azért nem vásárolok ott, mert sz@rok a termékek, de legalább drágák is.

gregfulop 2012.07.04. 15:38:23

A cikkre reagálva:
Nem értem a problémát. Van egy szélsőjobboldali de nem nyíltan rasszista kezdeményezés, aminek a vezetői egy üzletláncot üzemeltetnek. És akkor mi van? Ugyan olyan kirekesztő vagy. Rekesszük ki a kirekesztőket? Ez az a neoliberalista szöveg amit az Szdsz tolt a pofánkba 8 évig. A homofób is ember, a rasszista is ember, a kommunista, a kereszténydemokrata. Mindenkinek joga van olyan módon gondolkodni, ahogy akar. Mikor hallottál olyan estről, mikor a Gój Motorosok megtámadtak valakit? Én soha. Betartják a törvényeket, lehet őket kritizálni, vitatkozni velük, de ezért "bojkottálni" egészen konkrétan faszság...
A történelmi ismerethiányodról már ne is beszéljünk. Áruld már el mi az isten bajod van Horthyval? Fejts ki kérlek! Komolyan érdekel.

Érdekes, itt a környéken három bolt van, ahova szoktam vásárolni, a Széphalom üzletházba, ahol egy CBA-van, a sarokra a Tesco expressbe és régebben a Kelemen László utcai CBA-t látogattam gyakran. A Tesco kínálata kicsi, nem is olcsó, csak akkor megy oda az ember, ha valami sürgősen kell neki. Ezzel ellentétben a cba... Gigantikus, jó minőségű választék alacsony árakkal, remek személyzettel, tiszta, rendben tartott polcok... Lehet csak én élek máshol mint ti, de én koszos cba-t még nem láttam, tescot, osant, corát már bőven...

nincs semmi baj! 2012.07.04. 15:53:05

@gregfulop: "Ez az a neoliberalista szöveg amit az Szdsz tolt a pofánkba 8 évig."
Bevallom, nem tudnék most hirtelen linket, de nekem úgy rémlik például, hogy az SZDSZ több politikusa is a gyűlöletbeszéd jogi eszközökkel való kezelése ellen érvelt az elmúlt nyolc évben. Pontosan azért, mert nem tartották jó megoldásnak a kirekesztők kirekesztését. Szerintem MSZP lesz az, nem SZDSZ.

numasi 2012.07.04. 16:08:40

@gregfulop: nem érted a dolgokat ha a liberalizmustól apolitikát, anarchizmust, az anti-liberalizmussal szembeni toleranciát várod el. amiről a liberalizmus valójában szól, az hogy mindenkinek addig terjed a szabadsága, ahol a másiké véget ér. tehát egy liberális ember nem akkor fog bojkottba, figyelemfelhívásba, tüntetésbe tehát békés küzdelembe amikor már a fegyverek dörögnek, hanem lehetőleg még az előtt. a liberalizmus nem arról szól, hogy toleráljuk a rasszizmust, épp ellenkezőleg arról szól, hogy nem toleráljuk azt ha ember és ember között, nem a valós teljesítmény, hanem irreleváns 'szempontok' alapján tesznek különbséget az ezen eszmeiség köré csoportosuló emberek. természetesen a liberális ember nem megy oda mondjuk egy szobor avatásra hőzöngeni és tojást dobálni, de ettől még kifejezheti sőt erkölcsi kötelessége kifejezni nemtetszését ha úgy látja, anti-liberális, tehát rasszista, homofób, antiszemita, szexista, vallási, politikai megkülönböztetést valló eszmeiség van terjedőben. a bojkott kifejezetten jó eszköz szerintem, bár a szélsőségesek is távolmaradásukkal fejeznék ki viszolygásukat mondjuk a melegektől, de ez persze nem az ő stílusuk.. | Horthy a náci szövetség és a népirtó, majd országvesztő politika jelképe sokaknak, felelőssége nem vitatható el, személye és a korszak amit a személye képvisel és amit a kultusza dicsőít szerintem és sokak szerint nem lehet példa a magyar társadalomnak, de ha csak annyi lenne a rovásán a Gojoknak , hogy össze járnak és Vitéznek szólítják egymást, azt nagyjából le lehetne tojni, sajnos nem ennyi a baj velük, aktív politikai szerepet vállalnak, láthatóan üzleti-politikai befolyással bírnak tagjaik, miközben eszmeiségükből árad a szélsőjobbos demagógia és félrebeszélés a szokásos vélt vagy valós identitások ellen, ami igen csak sérti, sértheti az ezen identitásokat magukénak tudók méltóságát, igazságérzetét, egyenlőségét, stb.. Remélem most már minden világos! :)

numasi 2012.07.04. 16:21:23

Ó! A neoliberalizmus kifejezést szokás félreérteni és félreértetni a jobboldalon, a neoliberalizmus nem egy új és erőszakosabb ember jogi liberalizmust jelent, hanem a liberalizmus gazdasági vonalát, a keményvonalas, modern jobboldali gazdaságpolitikát nyugaton. Tehát alacsony állami kiadásokat és ezzel együtt alacsony adókat, erős civil-polgári-üzleti szférát és 'gyenge' államot, ez egyébként működőképes modell lehet és összeegyeztethető az emberjogi liberalizmussal, az ilyen országok befogadóak, prosperálnak, teljesítmény (és nem származás-politika-nemiség-stb) központúak, tehát a teljesítmény és a kultúrák keveredéséből fakadó kulturális tőke tovább pörgeti a gazdaságot, ami már problémásabb az az alacsony adókból finanszírozott szociális rendszer és a piacgazdaságból szükségszerűen leszakadó rétegek viszonya, illetve a fenntarthatóság.. A neoliberális jobb és a szociáldemokrata bal kiegyensúlyozása, a körülményekhez való folyamatos igazítása lenne a politika feladata, és jobb helyeken ezzel is foglalkozik a polgárság, második véhás bukott politikusok, meg a többiek származása helyett..

gregfulop 2012.07.04. 16:37:46

@numasi: Értem mire gondolsz, és így világosabb számomra felháborodásod, megérthetőnk mondom, bár egyet érteni továbbra sem tudok.

Az igazi probléma azzal van szerintem, hogy minkét oldal félreérti a másikat, a hangoskodó pattogó idióták miatt. Ha minden liberalista olyan lenne mint te, én is odaállnék közétek. Azzal van a probléma, hogy nem ilyen a legtöbbje.
Ugyanígy a másik oldalon. A szélsőséges jobboldalnak nem kellene nacionalistának lenni, nem kéne kirekesztőnek lenni, de mivel a legtöbb szélsőjobboldali ilyen, az egésznek az értékes része elvész... Maradok annál a megfogalmazással, hogy konzervatív-progresszív vagyok.

Kicsit visszatérve Horthyra: a történelemoktatás hazánkban nagyon gyér és egyoldalú. (Történésznek tanulok én is.) Két dologra tudnak megtanítani: utálni valakit és szeretni valakit, de nem adnak komplex képet semmiről, csak spotokat világítanak meg. (A könyvek is ilyenek, és pont ezért lenne az erre képzett emberek feladata, hogy az egésznek egy sokoldalú összefoglalását tárják az emberek elé. Akár TV műsorban, akár tanórán.

numasi 2012.07.04. 16:52:25

@gregfulop: A legtöbb liberális akit ismerek, kb így gondolja, mint én, nem tudom, te kikre gondolsz és azokkal mi a probléma, és azok liberálisok-e egyáltalán.. Szélsőséges jobboldal minusz nacionalizmus, kirekesztés az már nem is szélsőséges jobboldal.. Valódi konzervativok, szocdemek, progesszivok, liberálisok abban mind egyetértenek, hogy a kirekesztés és a félreértett nacionalizmus rossz dolog, ahogy a Horthy kultusz is az. Mindenesetre attól függetlenül, hogy hogyan definiálja magát az ember, akkor sikerült meggyőzzem a konzervatív lelkedet arról, hogy a bojkott nem 'faszság'? :)

numasi 2012.07.04. 16:53:56

Sokoldalú összefoglalások pedig vannak Horthyról, ettől és a benne foglaltaktól még nem lesz vitatható a felelőssége, a korszak bűnei és kultusza sem lesz kívánatosabb.

Cimilla 2012.07.04. 18:04:14

@gregfulop: az a helyzet, hogy nekem "különleges" tapasztalatom van - bár lehet, hogy nem csak én vettem észre -, van különbség a pesti és a budai üzletek között. Szándékosan nem írok üzletláncnevet, mert többfélét is megnéztem nem csak a vásárlás miatt, csak úgy, mint gyanú...

pefe 2012.07.04. 18:13:36

Kedves Kabar!

Javasolnám, hogy bojkottodat, (bojkottunkat) terjeszd ki minden olyan termékre és szolgáltatásra, amiket Simicska-Nyerges óriásplakátokon, vagy közmédiában reklámoznak. Nem részletezném, miért.

kalmik 2012.07.04. 18:45:40

Én már két éve nem vásárálok a nevezett üzletben a fenti okok miatt.
A kirekesztőket már pedig ki kell rekeszteni.Ennek elmulasztása vezetett oda, hogy ma Magyarország Európa szégyenfoltja.

0001 · http://www.metacafe.com/watch/10223063/mtva_troll_h_rad/ 2012.07.04. 18:51:13

Én nem kifejezetten bojkottálom, de lehetőleg kerülöm a CBA-t, mert drága és rossz minőségű árujuk van. Egyszerű vsárlóként az már csak hab a tortán, hogy ezt a fostalicskát állami pénzzel dotálják. Sajnos a Sparon kívül (talán még a GRoby) nincs nagyon (én legalább is nem ismerek) olyan élelmiszer üzletlánc, ahol minőségi kaját lehet kapni. Leszámítva persze a Lidlt és az Aldit, de azok diszkontok.

kalmik 2012.07.04. 19:00:31

gregfulop!"Az igazi probléma azzal van szerintem, hogy minkét oldal félreérti a másikat, a hangoskodó pattogó idióták miatt".
A helyzet ennél rosszabb. A dolgokat a nevükön kell nevezni, az almát almának, a kabátot kabátnak, a nácit nácinak. Nincs helye maszatolásnak, összemosásnak, mert már nyögjük az elmulasztott egyenes beszéd súlyos terheit. Aki ezt nem veszi észre, fatális tévedésben van.

Farkasokkal táncoló 2012.07.04. 20:11:24

Én azóta bojkottálom őket, mióta megtudtam, hogy egy fidesz pénzmosoda. Arról nem is beszélve, hogy a boltjaikban BÜDÖS van, és a többi élelmiszerárusító lánc üzleteinek a seggébe sem bujhatnak.

KKoppány 2012.07.04. 20:26:05

Aliázzál. Ott nem lesz CBA.

ElPadre 2012.07.04. 23:10:59

na, én két helyen vásárolok sima élelmiszert: interspar és a piacon az őstermelők.

az intersparban meglepően magas a magyar eredetű termékek aránya (mert én igyekszem tudatosan a magyar élelmiszereket venni, és azokból is azokat, amik szezonban vannak), az őstermelőnél meg ugye garantált.

hogy a profit elmegy a németekhez? és? ők legalább tudják, hogy kell azt újra befektetni, hogy kell azért a normálishoz követő fizetéseket adni, hogy kell minőséget kontrollálni, hogy kell ügyesen áruválasztékot csinálni, stb.

frusztrált intersparos dolgozóval találkoztam egy-kettővel, a CBA-ban (és a realban), amíg még bementem oda, rendszeresen unott arcú, flegma, szinte-már-én-köszönjem-meg-hogy-ott-vásárolhatok hozzáállású pultosok és pénztárosok voltak, tisztelet a kevés kivételnek.

de hát aki színmagyarnak akarja magát érezni, az járjon nyugodtan cba-ba. csak nem árt, ha tudja, hogy annak a profitjából úgysem lát semmit az ország.

ElPadre 2012.07.04. 23:12:56

ja, és a külön dizájnnal hirdetett CBA Príma vagy mi a csuda (az "elitebb" cba boltok) jó esetben elérik egy átlagos újabb spar üzlet szintjét. és ezt prímának hirdetni... izé.

Holding 2012.07.04. 23:16:27

Engem meggyőztél.
Bár nem az én havi pár tízezer forintom hiányzik majd a kasszájukból és tüntetésen sem voltam soha de itt az ideje hogy tegyek valamit!

Holding 2012.07.04. 23:18:03

Ja és a környékünkö úgyis van piac az őstermelőivel meg pár jófajta tej és pékárú bolt. Majd megyek hozzájuk! Szerintem minőségben is jobbak lesznek!

algi 2012.07.05. 04:39:12

@gregfulop: 1. Mikor láttam, hogy a GME-sek mikor bántanak valakit? Barikádokat emeltek, molotov koktélokat dobáltak a rendőrökre. Élő adásban láttam.

2. Nem, nem akarhat bárki azt, amit akar. Aki elfogadja a gyűlöletet, az támogatja is azt. Aki szótlanul tűri a gyengék elnyomását, az elősegíti azt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.07.05. 08:18:27

@gregfulop: a te agyad teljesen fordítva van bekötve. Vagy szívatsz minket.

Delirium treatments 2012.07.05. 11:12:02

@wilson77: a sajátmárkás termékük borzasztó minőségű

A Pick gyártja le nekik a virslit!

Ha igazi fost, junkfoodot, hulladékot akartok 900 körüli pénzért akkor vegyétek és egyétek!-.)
Csak egyszer ettem belőle de utána sokáig azon gondolkodtam, hogy feljelentem őket a gecibe a fogyasztóvédőknél!

wilson77 2012.07.05. 11:50:32

@Delirium treatments:
Kedves Delirium treatments!

Igazad van, a párizsiuk is pickes.

-w.

Nekrofil Sírásó Phd. (törölt) 2012.07.05. 11:57:15

A CBA drága és szar, illetve kormánykedvenc.
De ne hogy ti mondjátok már meg, kishaver, hogy ki, mit gondoljon, beszéljen, ha egyébiránt bűncselekményt nem követ el vele. Ez egy tipikus szadeszos megnyilvánulás: éljen a szólásszabadság, de ha valaki mást mond, mint mi, akkor egy rohadt fasiszta.

Minden egyes ilyen fosadék minihitleres megmondóblog egy század százalékot jelent a FIDESZ mellett, elhihetitek, bármennyire is ellenszenves olykor. Ezért fog nyerni legközelebb, ti pedig majd szaladtok sírni nyugatra, hogy jajafasiznusmegahorthy, haha! De higgyétek el, ez csak a ti kis szubkultúrátokban vet hullámokat, az emberek leszarnak benneteket és a műbalhéitokat is.

Kabar 2012.07.05. 12:06:32

@Nekrofil Sírásó Phd.: Én nem mondtam meg senkinek, hogy ki mit gondoljon és beszéljen. Ha figyelmesen olvastál, én azt írtam le, hogy a fenti okok miatt többet nem vásárolok ott, nem pedig azt, hogy bárkinek is mást kellene gondolnia, mint amit jelenleg gondol. Ehhez ne lenne jogom? Hol itt a megmondás?

gazso.fodor.istvan 2012.07.05. 12:22:23

Örömmel látom, hogy nem vagyok egyedül. Részben én is a a GÓJ-motorosokkal ápolt kapcsolat miatt bojkottálom őket, de nagy szerepe van ebben a piactorzító hatásnak, illetve annak, hogy tudom: minden megvásárolt kiflivel egy párt fekete finanszírozásához járulnék hozzá.

sulcus (törölt) 2012.07.05. 12:31:00

@Delirium treatments: Nyugodtan tedd meg,a fogyasztó védőknek is ki van adva a párt-utasítás,hogy a Magyar üzletlánc tabu!

Csókolom. Dessewffy Aurél vagyok. 2012.07.05. 13:21:11

@gregfulop:
Összemosol néhány dolgot. Elhiszem, hogy te se kedvelted, ami lett az SZDSZ-ből, én sem, de amit rájuk vonatkoztatva írsz, butaság. Az Egyesült Államokban józan állampolgár nem él a KKK vezetőinek egyéb, amúgy "normális" üzleti szolgáltatásaival - mert ciki, pedig a KKK már rég nem támad meg, nemhogy meggyilkolna feketéket. Mert vállalhatatlan. Mert nem. Ugyanazért, amiért az ember nem áll beszélgetni nácikkal. Vagy gyilkosságért elítélt bűnözőkkel. Vagy gyerekverőkkel. Vagy pedofilokkal. Vagy terroristákkal. Vagy hongkongi heroindílerekkel. Vagy moldovai embercsempészekkel. Vagy szerencsétlen, kiszolgáltatott román gyereklányok futtatóival. Vagy Hagyó Miklóssal. Egyszerűen nem. És erre tanítjuk a gyerekeinket is. Van, amit nem csinálunk. És igenis kirekesztjük a kirekesztőket. Ha mi nem tesszük, egyszerű állampolgárok, szerinted majd megteszi helyettünk más? Nem, barátom, a civil kurázsinak az is a része, hogy állást foglalunk pl. a kirekesztés ellen, ugyanúgy, ahogy jogosan felháborodunk a pedofílián.

Horthyval egészen konkrétan elég sok bajom van. Hogy mást ne mondjak, a maradásával legitimálta a német megszállást 44 március 19-én, és ennek egyenes következményét, a nyilas terrort. De hogy korábbit is mondjak, legitimálta a náci-germán fan vezérkar áldásos aknamunkáját, és engedett a nyomásnak a kassai bombázás után. S lőn hadüzenet, porig rombolt ország, elvesztett visszaszerzett területek, zsidó és cigány holocaust (ne felejtsük el, mennyi magyar cigányt is vittek Auschwitzba), a magyar közigazgatás és sajnos lakosság aktív, lelkes részvételével. Mert ne gondoljuk, hogy Eichmann kb. százfős stábja a magyar közigazgatás aktív támogatása és részvétele nélkül ennyi idő alatt meg tudta volna szervezni a gigászi deportálást. Nem kis meló volt az, barátom. Aztán hogy egy kicsit turbózzam magam, vajon ki volt az ultimate felelős a magyar megszálló csapatok terrorjáért a SZU területén? Mint legfőbb hadúr? Mert ne felejtsük, hogy a német hadsereg háta mögött a megszálló csapatok tekintélyes részét, döbbenetesen nagy százalékét a magyar királyi honvédség adta. Horthy mint kormányzó, a miniszterelnököt kinevező legfőbb közjogi méltóság, és legfőbb hadúr, vagyis a hadsereg főparancsnoka, a vezérkari főnök főnöke enyhén szólva is felelős kb. mindenért, ami a magyar politikában történt és ami a politika nyomán az országban és az országgal történt 44 októberéig. És az nem kevés.

A CBA amúgy meg egy nagy fos.

M_R 2012.07.05. 15:03:11

Én egyszer tévedtem be CBA-ba. Soha többé... Polcokon összevissza minden. Pénztáros "nem tud visszaadni" és nem tu d ÁFA-s számlát írni. És az ÁFA-s számla kérésekor úgy néz rám mint egy halom romlott gilisztára....Ja és persze blokkot sem tudott nyomtatni a nagyszerű pénztérgép mert éppen kifogyott a szalag. Gondolom a gép "fekete dobozából" meg kifogytak a bitek.. Más boltot ilyenért szarrá bírságolna a NAV.

sulcus (törölt) 2012.07.05. 15:22:22

@Csókolom. Dessewffy Aurél vagyok.: Kimerítő volt a válaszod Horthy kapcsán,de hagy tegyek egy apró,de nem elhanyagolható tényszerű részletet hozzá.
Akik most őt lájkolják,szobrot állítanak neki,nem voltak ott a Don-kanyarnál,ahova 200000 Magyar katonát vezényelt ki nyárra sem megfelelő öltözékben,harcra alkalmatlan fegyverekkel az orosz télbe!
Kb.:30-40 ezren élték túl akik aztán a szovjet hadifogságban fagytak meg,haltak éhen.Ezért persze a szovjetek a felelősek nem a mi szent vezérünk!

Dzsoki Júing 2012.07.05. 15:54:39

Engem meggyőzött! Eddig nem szerettem különösebben a CBA-t az ún. szlovákiában történtek matt, de fentiek elolvasása után ha tehetem, (mégis)csak ott fogok vásárolni.
Ugyanis általam eddig nem ismert, de nagyon pozitív és szimpatikus dolgokat közölt az áruházlánc tulajdonosairól, köszönet érte. Jó tudni, hogy felső tízezer tagjai közt is akadnak egészséges gondolkodású, becsületes, józan emberek.
A cikkírónak pedig szívből kívánom, hogy legyen sok-sok cigány szomszédja, gyermekének pedig sok cigány óvodás- és osztálytársa.

apanna 2012.07.05. 20:33:50

@Putyilov gyári melós: A CBA franchise rendszerben dolgozik. Tehát itthon hazait árul, odakint pedig szintén azt a hazait. Ő adja az infrastruktúrát, a többi a bérlő dolga, tehát jelen esetben a szlovák bérlőé.
Tehát árulással vádolni enyhén szólva is balgaság.
Ettől függetlenül mindenki ott vásárol ahol akar....

renevol 2012.07.05. 23:42:05

Nyilván nem vásárolok olyan helyen mondjuk 2006-ban, ami Gyurcsányék egyik kiemelt pénzmosoda-projektje. 2012-ben nyilván nem vásárolok a CBA-ban, ami Orbánék egyik kiemelt pénzmosoda-projektje.

orlando2012 2012.07.06. 06:17:35

Jómagam 2010 óta nem vásárolok a CBA-ban, amikor Ítéletidő c szóróanyagukat elolvastam a választási kampány vége felé.
Azóta egyszer voltam itt a helyi boltban, egy doboz gyufáért...

vakuljmagyar 2012.07.08. 08:02:44

@Dzsoki Júing: Jól teszed, pláne, ha imádod a büdös felvágtottat, száraz légy-beköpött sajtot, földre borított, majd onnan összeszedett és kézzel a tartóba visszarakott péksüteményt, többször visszafagyasztott fagylaltot, a hasból beütött árakat (mert nálunk nincs kódolvasó a pénztárnál, a kasszás átordít a bolton, Marika mennyi is ez a konzerv? És kap egy árat:)Én néha bemegyek bosszantani őket, és Hócipőt vagy Népszavát keresek, vagy kiválogatom a lejárt szavatosságú árúikat.

Dr. GGG77 2012.07.08. 10:34:53

@szerénységem: "Van egy másik szempont is, mégpedig az, hogy a statisztikák szerint míg a multiknál mintegy 10 százaléka dolgozik minimálbéren az alkalmazottaknak, addig a CBA (és a többi hazai hálózat) esetében ez az arány 60 százalék. Na ez is lehet ok."

Valamint a másik 40% sem annyira van bejelentve, mint amennyit valójában keres. A fehér foglalkoztatás gyakorlatilag ismeretlen fogalom a CBA-nál, tudomásom szerint.

Én körülbelül 6-7 éve be nem teszem a lábamat az üzleteikbe, ha csak tehetem. Persze, ha vidéken él az ember ez sokkal nehezebb.

TLSoft · http://www.tlsoft.hu 2012.07.08. 13:04:23

@apanna: Pont én is írni akartam, hogy vajmi köze van a boltok fenntartásához a CBA-make. Onnantól, hogy a tulaj megvette a franchise jogot, a munkaerő, tisztántartás stb az ő dolga. Minden nap meg nem fognak kijárni ellenőrizni. Egyébként nálunk speciel messze a CBA bolt a legjobb. Tiszta, rendezett, nagyon választék.

pami50 2012.07.08. 23:26:33

Hasonlóan döntöttem én is, hasonló okok miatt a Nagykovácsi CBA újságos polcain fő helyen van a Barikád című újság, melyből sajnos egyre többet és többet rendelnek. Kérésemre nem távolították el. Szerintem jó a sokszínűség,de aki ilyen szélsőséges, újságot szeretne venni, az menjen el érte egy speciális boltba és ne a közért polcain legyen!

ugorgyunk 2012.07.09. 06:07:53

A motorosok 2006. október 23-án megsértették az '56-os forradalom eszméjét és evvel a gesztussal kiírták magukat az elfogadható társadalmi mozgalmak közül. Amit azóta tesznek mindössze az ország mentális állapotának szégyene.

randomburvi 2012.07.09. 12:17:29

Zugló Vezér út-Fogarasi út CBA.
Vásárlás. Végösszeg 3600.
Kicsit magasnak tűnik, nézem a blokkot , amit bedobtak a kosárba.2 db blokk, még összenőve. Egyik sem az enyém, sehogy nem jön ki az összeg, se külön, se együtt. Mondom a csajnak, hogy 1. hol a blokk 2. egy pöppet sok lesz az a végösszeg.
Jó, újraütik. Közben a sorban állók is hallják, hogy eredetileg mennyit fizettem.
Új összeg, 2600.
Mondom a csajnak, akkor egy ezressel jöttök. Erre ő. Nem is 3600 volt az összeg, ő csak egy 500-ast ad vissza.
Mondom mi van?? Sorbanállók néznek nagy szemekkel. Üzletvezetőt kihív.
Pultos kiscsaj ominózus mondata:
" jó, akkor odaadom neki, és menjen a picsába" Majd hozzámvágja az 1000est.

Na itt elpattant a húr. Eddig úrinő voltam. Ordítás, panaszkönyv, levél a központba, fogyasztóvédelem.
Azt hittem kiszedem a nőt a pult mögül, és megütöm. De volt gyerekszobám.

andga 2012.07.10. 12:04:30

Csokolgatják Orbán hátsóját.

mákosnudli 2012.07.12. 16:33:20

Sosem értettem, hogy A magyar üzletláncban miért csak olasz barackot lehet kapni. Pláne a Balaton mellett...

Aha Haha 2012.07.15. 08:28:31

Akiket takar, a dolgozók nem tudom hogy, de régtől szinte minden cba-ban , ahova jártam, amikor még nem tudtam a tulajdonosi összetevőkről, politikai kapcsolódásokról, talán nem is volt akkor még ilyen...
szóval hangsúlyosan kedvesek, figyelmesek voltak. Üdítő volt, mondhatni, a cba-ban vásárolni.

Aha Haha 2012.07.15. 08:30:38

szóval ma ez a tulaj, holnap más.. nem tudom van-e értelme annak, amikor megszemélyesítünk, majd gyűlölni kezdünk valamit... aki mégis csak nem valaki, bár az se valami szép dolog, sőt... inkább akkor valamit...

ürgebör2 2012.07.15. 11:40:26

A CBA tisztasága vagy áruválasztéka attól függ, hogy mi módon csatlakozott a rendszerhez. No meg az árak és a tisztesség is ennek függvénye. Viszont lehet abban valami, hogy a CBA-ban dolgozók keresik a legkevesebbet, mert ennyi morc, udvariatlan dolgozót máshol nem látok. Pedig máshol is tudnak rémisztőek lenni, csak sokkal kevesebben. De én is csatlakozom a bojkotthoz, melyet több-kevesebb sikerrel eddig is tettem. Oka: a tulajdonosok nyerészkedési vágya,(nem a tisztességes nyereségről beszélek) és ezért a kirekesztés szószólói mellé állnak.

Holding 2012.07.27. 17:21:20

@Aha Haha: Ha megnézed, külföldön a fejlettebb országokban ez működik. Ott aki olyan dolgot tesz ami a fogyasztóknak nem tetszik az "a lábával szavazva" nem megy oda!
Nagyon ritka hogy az átlagos közvélemény valami nagyon elítélendő dolog mellé áll!

ipanema 2012.08.21. 14:05:53

Én már hosszú évek óta nem vásárolok a CBA-ban. nagyjából ugyanazon okok miatt,amit a blogot jegyző fiatalember.
Örülök, hogy megnyilatkozott ebben a témában.
Nem baj, ha nem csak a pénzügyekben, és a gazdaságpolitikában.
elgondolkoztat, hogy miért törvényszerű, és hogy törvényszerű-e egyáltalán, hogy egy magyar cég, egy tisztán magyar,az ilyen legyen. Nagyon nyomorul dolog szertni a végtelen arrogáns Tesco, Auchant,Spart, InerSpart Metrot és igy tovább.
De ne mbojkottálni egy CBA-t szinén gond.

Dane1947 2012.10.13. 12:05:59

Tegnap vásároltam a CBA-ban, végre 299Ft-ra volt kiírva a citrom, csak ezért mentem be oda vásárolni.A pénztáros mikor beütötte a nem egész fél kg-ra a 374Ft-ot (645Ft volt a gépben az egységára),kértem a stornót,közben a másik pénztárból átszólt a pénztáros, hogy nem vetted észre, hogy már a 299Ft van a gépben?Le-sztornozta a vezető azt a beütést, és 173 Ft lett a vége.Elképzelhető,hány embert vágnak át hasonlóan,akik nem figyelnek.Többet én sem vásárolok a CBA-ban.

NIPREDIL 2013.11.14. 18:55:07

A gój izék és az Ítéletnap-plakátjaik miatt már évek óta nem teszem be a lábam cba-ba. Addig se sűrűn, mert se a választék, se az eladók modora nem tetszett. Szerencsére Budaörsön, ahol lakom, van egyéb üzlet bőven, ahol nem tartanak hazaárulónak, ha nem a fidesz hátsójából lógok ki.
süti beállítások módosítása