December 17-én a 777 blogon Vágvölgyi Gergely egy rendkívül nyugodt, mértéktartó és kiegyensúlyozott cikkben fejtette ki gondolatait és érzéseit: https://777blog.hu/2018/12/17/bekes-karacsonyt/.

Olvasóit arra kéri, hogy mi mindannyian „vegyük észre, hogy az ellentétes oldalon is emberek, magyar honfitársaink vannak, akik a véleményeltérés ellenére lehetnek tisztességes, jószándékú emberek is! Esetleg ugyanúgy édesapák, édesanyák, ugyanannak a csapatnak szurkolnak, ugyanúgy felugranak örömükben, ha Hosszú Katinka elsőként csap célba a világbajnokságon, vagy a női kézi válogatott kapusa az ellenfél szemét is kivédi az EB-n. Akik pontosan ugyanúgy békés karácsonyra vágynak, mint mi.”

„Hagyjunk fel szánkók égetésével, de hallgassuk meg azokat, akik mást gondolnak. Hagyjunk fel az értékek támadásával és – mert hiszem, hogy képesek vagyunk rá! – folytassunk végre érdemi párbeszédet közös ügyeinkről! A vitába bocsátkozás nem a gyengeség, hanem a morális erő egyértelmű jele, sőt, a jellemé, amely tiszteletet érdemel.

Felhívja a figyelmet arra, hogy „a tüntetések közepette számos vállalható megszólalás mellett rengeteg vállalhatatlan kezdeményezés is felütötte a fejét, voltak, akik az erőszak egyes formáitól sem riadtak vissza, mások verbális agresszióban élték ki magukat.”

Egy kommentelő a következő megjegyzést fűzte a blogposzthoz: „Én is hajlandó lennék egyetérteni az írással, ha nem épp a karácsonyt ócsárolnák, többek között Jézus személyét, betlehemet és karácsonyfát felgyújtani buzdítják egymást, képviselők füstbombát dobálnak és még csak rosszul se érzik magukat miatta, hanem hencegnek vele és sorolhatnám.... én kívülről nézem és nem tetszik... ez már rég nem egy keresztény ország... sokan nem is akarják, hogy az maradjon/legyen... jól jött ez a nyomorult, elbaltázott törvény, most legalább lehet valami mögé bújva hőzöngeni. Sajnálom, hogy mindez karácsony előtt. Bár gondolom így is fel tudnak készülni lélekben is az ünnepre a tüntetők.

donathanna.JPG

Ebben az írásban szeretném bemutatni, hogy a tüntetések szervezői nem keresztényellenesek, elhatárolódnak attól a tíz-húsz tüntetőtől, akik vállalhatatlan jelszavakat kiabálnak és dobálják a rendőröket. A tüntető tömeg viszont tényleg ingerült, és hajlana az erőszakra, ha a szervezők nem csitítanák őket folyamatosan.

Engem is elszomorít a folyamatos sípolás, a skandált mondatok némelyike („Orbán takarodj!”, „Mocskos Fidesz!”), és a rendszeres nyomakodás a rendőrökkel. Ugyanakkor azt hiszem, pszichológiailag meg lehet érteni, hogy sokan sajnos így tudják csak levezetni a bennük felgyülemlett dühöt és haragot.

A szánkók felgyújtása is elkeserítő szimbolikát hordoz. Ugyanakkor elismerésre méltó, hogy a Momentum egyik politikusa, Szarvas Koppány Bendegúz „gyűjtést szervezett, hogy pótolni tudják a szánkókat.” Vasárnap estére „már 1000 euró összejött, tehát tudják pótolni a veszteséget, de a cél, hogy még 1000 eurót gyűjtsenek, és még többet adakozhassanak.” (Forrás: https://merce.hu/pp/2018/12/16/vasarnap-tuntetes-rabszolgatorveny-budapest-videk-kulfold/osszejott-a-penz-a-tonkretett-szankokra)

Ami a keresztényellenességet illeti, a vasárnapi nagytüntetésen több felszólaló is kategorikusan elhatárolódott az adventi időt megzavaró, a kereszténységet sértő megnyilvánulásoktól.

Komáromi G-Ras Gergő egyenesen így fogalmazott: „Most van ugye az advent időszaka. A felkészülésé. A végül megvalósuló csodára való felkészülés, a lelki erősödés időszaka. […] Bizonyítsuk be, hogy éppen az ellenkezője igaz ennek a keresztényellenességnek! Mi komolyan vesszük ezeket a dolgokat.” 12:56 a következő videóban:

Ugyanakkor igaz, hogy Donáth Anna, a Momentum alelnöke a színpadon szimbolikusan meggyújtott egy füstbombát, de fontos a szövegkörnyezet is. Érdemes végignézni a teljes beszédet:

Fontos megemlíteni azt is, hogy Beer Miklós katolikus püspök egy szívélyes, de egyben a túlzásoktól óvó levelet küldött a tüntetőknek, melyet Lukácsi Katalin olvasott fel:

Végül még egy gondolat jutott eszembe az adventi időszakhoz méltó lelkülettel kapcsolatban. Az advent nemcsak az elcsendesedés időszaka. Keresztelő Szent János egyáltalán nem csendesen, hanem nagyon is harsány hangon mutat rá hallgatóságának bűneire. A tüntetések résztvevői hasonló hévvel és lelkesedéssel az országban eluralkodott botrányos igazságtalanságokat sorolják fel újra és újra – legalábbis én így látom.

A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr8614503302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2018.12.20. 14:54:37

Soros csicskásainak hazugságai nem hatnak meg senkit.

a.p. 2018.12.20. 15:24:20

@maxval bircaman balcán: Beer Miklós püspök is Soros Györgynek dolgozik?

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2018.12.20. 15:25:37

@a.p.:

Ezt nem kell szorosan értelmezni. Nyilván nem arról van szó, hogy van egy darab főnök, Soros, s mindenki az ő bérence.

Gábor Szögyéni 2018.12.21. 08:43:38

A szánkók felgyújtása nem egy hazafias tett. De 2006-ban, autók, tévészékház felgyújtás, az igen. A keresztényi szeretet igazi megnyilvánulása volt.Lehet, hogy azt is Soros György szervezte?

frikazojd · http://kocs.ma 2018.12.21. 08:55:14

A tüntetések szervezői nem keresztényellenesek.

NEM MONDOD BAZMEG :O

nemecsekerno_007 2018.12.21. 09:05:50

Ugyan várjuk már meg, hogy működik a törvény a gyakorlatban, ez a folyamatos Orbánozás sehova se vezet. Olyan nincs, hogy egy kormány mindent rosszul csinál, aki ezt hiszi annak más problémái vannak.

Ekrü 2018.12.21. 09:07:12

@Gábor Szögyéni: Hát ezt kérdezd meg talán a Jobbikosoktól.
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_tiltakoz%C3%A1sok_2006_%C5%91sz%C3%A9n
Mondjuk egy lényeges különbség volt a kettő között.2006-ban volt társadalmi támogatottsága ,nem 1-2 ezer ember tüntizgetett.:)))

frikazojd · http://kocs.ma 2018.12.21. 09:13:24

@nemecsekerno_007: érdekes, 2010-ben ezzel a dumával hogy "egy kormány mindent rosszul csinál" még (jogos) 2/3-ot lehetett csinálni.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.12.21. 09:17:44

@Ekrü: várjá várjá.. eddig az volt a mese hogy a békésen gyújtogató tüntetőket a gonosz gyurcsány összekeverte az ünneplő tömeggel.

az a tény kurvára ne zavarjon hogy 2006-ban is darabra ugyanannyi ember tüntetett mint most, csak most épp nem volt ünneplő tömeg. mondjuk most kubatov pribékjei sincsenek ott.

Gábor Szögyéni 2018.12.21. 09:27:04

Hoppá a végén kiderül, hogy 2006-ban békés fideszesek próbálták megvédeni a tévészékházat Sargentinitől és Soros Györgytől

Gábor Szögyéni 2018.12.21. 09:29:52

Amikor meg hótolóval kellett barikádot bontani, az se volt igaz. Nem volt ott semmi barikád, csak a közúti igazgatóság a téli gépszemlét az Erzsébet hídnál végezte el.

DFK 2018.12.21. 09:31:02

Ha a keresztényelenes jelszavakat ordibálókat és rongálókat a szervezők kivezették volna a "tömegből" , akkor hihető lenne a mosakodás. De hagyták a dolgot.

Ekrü 2018.12.21. 09:37:18

@frikazojd:
Ügyes próbálkozás összemosni a TV székház ostromát ami szeptember 18-án volt a Fidesz nagygyűlésről hazatérő emberek megveretésével ami viszont több mint egy hónappal később október 23-án volt..:))))
A darabra ugyanannyi embert meg ugye viccnek szántad? :))) Tudod ha 2006-ban nem lett volna társadalmi támogatása a tüntetéseknek akkor a következő választáson nem nyer volna 2/3-al a Fidesz.Kíváncsian várom majd a tavaszi EP választásokat,mert ha ugyanakkora a támogatottság akkor most majd tarolnia kéne az ellenzéknek,nem igaz? :)))

Lajos Kovács tanaka 2018.12.21. 09:45:26

Még egy ilyen alávaló hazug írást!! Már bevezetője elárulja a szellemi mélységét az írójának: ". az ellentétes oldalon is emberek, magyar honfitársaink vannak, akik a véleményeltérés ellenére lehetnek tisztességes, jószándékú emberek is..." LEHETNEK??!! Ők termelik ki azokat az adó forintokat, amelyekből finanszorozza az állam a "tüntetésetek" - de inkább hőzöngés - költségeit! Az életükben nem dolgozó, nem adózó anarchisták meg feltételezik, hogy akik nem ellenzékiek még lehetnek rendes emberek??!!

Ekrü 2018.12.21. 09:45:55

@Gábor Szögyéni: A kordont 2007 februárjában bontották le a Fidesz képviselők.Akkor már több hónapja nem volt ott semmilyen tüntetés,csak Gyurcsányék annyira féltek ,hogy lesz,hogy lezárták a Kossuth teret az emberek előtt.:)))Szimpla szabálysértés volt,az ott lévő képviselők vállalták és kifizették az érte járó büntetést.

szemet 2018.12.21. 09:54:34

Keresztényellenesség nem ok. Ez személyiségi jogokat sérthet (vallási és lelkiismereti szabadság)

Viszont a kereszténység-ellenesség abszolút oké, az a szólásszabadság része, itt nincs jogütközés:

Ugyanis ideológiáknak nincs joguk, csak személyeknek...A kereszténység mint ideológia tàmadható, és a tüntetőknek ehhez minden joga megvan.

pl:
Nem lehet leboxolni egy keresztényt (neki vannak jogai), de sárba lehet tiporni a bibliát (a szó átvitt de akár szó szoros értelmében is - az csak egy könyv/ideológia, nincs személyiségi joga).

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.21. 09:54:44

@Ekrü: teljesen igazad van, válasszuk külön: most szánkók égtek, néhány képviselő, teljesen jogosan bevonult a tv épületébe.
2006-ban rendőrökre támadtak, autókat gyújtottak fel, mellékesen a tv székház mellékbejáratát, megrohamozták a rendôröket, benyomultak az épületbe, jogszerűtlenül.
A képviselőkkel szemben törvénytelenül, erőszakot alkalmazva jártak el, 2006-ban szabadon fosztogatták a székház büféjét.

Nincs itt semmi párhuzam.

Gábor Szögyéni 2018.12.21. 09:57:33

Mondtam én, az Erzsébet hídnál téli gépszemlét tartott a közút,azért kellett oda hótoló, nem igaz, hogy ott keresztény emberek barikádot építettek volna.
Most pedig az ünnepek környékén törvénnyel sajátítaná ki a Kossuth teret-12 éve pedig nem így látták a dolgot.

Ekrü 2018.12.21. 10:00:39

@Igazamvanvagyigazamvan?: Nos ha így gondolod én biztos nem fogom a hitedet megingatni.:))) Mint írtam,az ,hogy ki hogy gondolja ,majd kiderül tavasszal az EP választásokon.:)) Ezek szerint nincs félnivalótok,toronymagasan nyerni fogtok,nem igaz? :))))

Kopasz Szuzukis 2018.12.21. 10:08:55

@nemecsekerno_007: ernyőke, a gyakorlatban úgy működik a törvény, hogy még alá sem írta a Köztársasági Elnök, de egyes vidéki cégek már a dolgozók orra alá tolták az új munkaszerződéseket. Megemelt, kötelező túlóraszámmal, 36 hónapos munkaidő kerettel. Aki nem írja alá jan. 01-ig, az mehet a búsba. Másik munkahely legközelebb 100-150 kilométerre.
Ez nem a nagy vízfej, ahol lasszóval fogják a melósokat, hanem a nagy büdös magyar vidéki rögvalóság. Ide még a sorosisták sem jutnak el.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 10:23:20

@maxval bircaman balcán: tehát csak annyit jelent, hogy frusztráltságotokat hülye megjelölésékeben vezetitek le, ami mögött tényszerűen semmi nincs. az ellenzék egyszerűen csak magyar emberekből áll, akik nem értenek egyet veletek, erre to lesorosozzátok őket, mert érveitek nincsenek

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 10:24:13

@Gábor Szögyéni: a tévészékház felgyújtása a legkeresztényibb dolog a világon. hiszen ezek a nyomorultak boszorkányokat is égettek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 10:29:15

a blogpsot álszent ostobaság.

1) Magyarország tényleg nem keresztény ország
2) a magyar emberek közül nagyon kevés az olyan, aki karácsonykor a "csodára" készül, mert semmiféle ilyen csodában nem hisz, és mert a karácsonynak egyébként nincs is ehhez köze, egy pogány ünnepet sajátított ki a keresztény vallás

3) a magyar emberek többsége egész biztosan nem készül lélekben a karácsonyra lélekben, nem meditál, meg ilyenek, legfeljebb a bevásárlóközpontban keres ajándékot, meg a karácsonyi menü kapcsán pánikol

4) Orbán csak az erőszakból ért, ezért a "Mocskos Fidesz" és az "Orbán takarodj" tökéletesen adekvát megnyilvánulás. a az ostoba blogger azt hiszi, hogy Orbánt meghatja bármiféle udvarias tüntetés, akkor idióta

5) a fizikai erőszaknál lehet egy határt húzni, bár egy diktatúrát békésen megbuktatni, az kurva nehéz és ritka dolog.minimum mellékesen fel szoktak valakik húzni egy pár embert a lámpavasra. aki ettől fél, az ne csináljon diktatúrát!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 10:31:15

ja, még annyit, hogy a magyarok jelentős része se nem keresztény, se nem keresztényellenes. nincs abban semmi probléma, ha valaki nem olyan hülye, hogy ilyen mesék tején éljen, és ha nem keresztényellenes, akkor a keresztényeknek se lehet velük különösebb baja.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 10:32:32

@Ekrü: 2006-ban pár száz barom hugyozta tele a Kossuth teret.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 10:34:05

@nemecsekerno_007: 2008-ban az egészségügyi reformnál megvártuk, te Fidióta barom, hogy esetleg nem működik-e?! nem, elszabotáltátok, ti elmebetegek! azóta az egészségügy szarban van.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.12.21. 10:36:47

@Ekrü: ezt nem én mosom össze hülyegyerek hanem a fideszes mesegyűjtemény.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.21. 10:37:08

@Ekrü: nem tudom, számodra mit jelent az, hogy nyerni fogtok. Hamis érv.
Mivel mindketten tisztában vagyunk a politikai helyzettel, cinikus ezzel takarózni.
Trump győzött. Igaza van? Merkel győzött. Neki is? May, Macron győzött. Igazuk van?

Orbán győzött, tehát mindent jól csinál? A kollektív tudat csakis igazságot terem?
Lássuk a másik oldalt: mivel Orbán 2002-ben bukott, akkor a logikád szerint tévedett, avagy hazudott? 2006-ban sem akarta a többség, hisz nem nyert. Tévedett?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 10:39:00

@DFK: ezt tudod, hogy technikailag nem reális hülyeség, mert:

1) a tüntetés szervezői nem hallgatják le az összes tüntetőt

2) nincs arra emberük, hogy kiemeljenek embereket, és jogi alapjuk sincs

megint csak azt mutattad meg, micsoda idióták a Fideszesek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 10:40:59

@Ekrü: október 23-án a "békés" fideszes csőcselék csupán tankkal ment neki a rendőröknek. semmi különös, ugye, te Fidióta?!

ezt tényleg nem lehet összehasonlítani a mostani tüntetéssel, a mostani tüntetők nem Fideszes csőcselékből áll

youtu.be/vyDnARiptSQ

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.21. 10:42:26

@Ekrü: azt azért tényleg elmagyarázhatnád, mert látom ideológiailag nagyon képzett vagy, hogy a keresztények miért nem köszöntik Jézust a születésnapján???

Mert nem decemberben született...
Te mit szólnál hozzá, ha a születésnapodat 3 hónappal később ünnepelné a család, ráadásul neked kéne megajándékozni őket?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 10:43:47

@Lajos Kovács tanaka: az állam a nyugdíjas birkák és lengyel idegenek Budapestre hozását finanszírozza a mi adónkból, te Fidióta barom!

meg Mészáros jachtját, nyaralóját, Tiborcz kastélyát, meg hasonlókat.

embertelen, pszichopata Fidióta vagy, mint a többi.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.21. 10:44:24

@Ekrü: amúgy : egyél lószart! Kétmilliárd légy nem tévedhet!

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.21. 10:46:03

@math0: te, miért Fidiótának nevezed őket? Csupa kisbetű lesz az.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 10:49:49

@Igazamvanvagyigazamvan?: kis betűvel írva ezek a funkcionális analfabénák nem ismerik fel, hogy melyik pártról van szó.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.21. 10:50:09

@Ekrü: "A lakosság 66 százaléka elfogadhatónak tartja az úgynevezett rabszolgatörvény miatti utcai megmozdulásoka"

Tehát a logikád szerint menj te is tüntetni, mert a többség arra szavaz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2018.12.21. 10:51:06

@math0: nincs olyan. Orbán van, csupa nagybetűvel, azt felismerik.

DFK 2018.12.21. 13:14:04

@math0: nemhogy joguk, hanem kötelességük a rendbontók eltávolítása, eltávolítattása.
A barmozást meg fejezd be.

DFK 2018.12.21. 14:55:04

@szemet: a judizmus elleneségre is ezt mondanád? Vagy az más?

szemet 2018.12.21. 17:03:35

@DFK: Természetesen. Minden "izmus" ideológia, szabad kritikájuk a szólászabadság része. Más tészta a "a zsidók...", "a keresztények..." jellegű megnyilvánulások.

De ezt nem én mondom ez kb. a "romlott" nyugaton az EGYÉBI szabadságjogok kitalálása óta nagyjából így működik vagy így kénr működnie: jog a szólásszabadság (azt mondom a valkásokról smit skarok), és jog a lelkiismereti szsbadság (de nem bélyegezhetekmeg személyeket a vallásuk miatt)

szemet 2018.12.21. 17:08:25

@DFK: Persze. Minden "izmus" ideológia, és így stabadon kritizálható.

De ez nem én mondom hanem az slapvető emberi jogok: lásd szólásszabadság

Ott van viszont a lelkiismereti szsbadság ott már lehet ütközés, vsllás alapján nem bélyegezhetsz meg embereket.

A zsidó (keresztény) vallás baromság, de azt nem mondhatjuk, hogy a zsidók (keresztények) hülyék (így én ezt nem is mondom!) - ilyen a jog. ;)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 17:34:58

@DFK: október 23-án a "békés" fideszes csőcselék csupán tankkal ment neki a rendőröknek. semmi különös, ugye, te Fidióta?!

ezt tényleg nem lehet összehasonlítani a mostani tüntetéssel, a mostani tüntetők nem Fideszes csőcselékből áll

HAZUDIK A JÓ ÉDES KURVA ANYÁD:

youtu.be/vyDnARiptSQ

tagadd le, te geci állat amiről videó van. vagy te ennyire elmebeteg!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 17:36:50

@DFK: rendbontó a kurva anyád! remélem beviszik leszopni az összes bűnözőt! megérdemled.
süti beállítások módosítása