A Népszabadság azt írja cikke címében, "Irán segélyt küld Gázába", mintegy a nemzetközi konfliktus veszélyét vetítve előre. A cikkben már arról van szó, hogy  Iráni Vörös Félhold (Tulajdonképp a Vöröskereszt iszlám változata, a Vöröskereszttel és a Vörös Dávid-Csillaggal egy nemzetközi szövetségben működik) hajókon és repülőn segélyszállítmányt küld Gázába.

Az Al-Jazeera angol kiadása csupán két hajóról beszél. Való igaz, hogy Irán katonai segítséget ajánlott a Vörös Félholdnak, erről azonban az Al-Jazeera ezt írja:

"Kétséges, hogy Irán rendelkezik-e megfelelő kapacitással a szállítmány Földközi-Tengeren történő kíséréséhez, hiszen haditengerészetének nagy része könnyű hajókból (light vessels) és motorcsónakokból áll." 

A cikk arról is ír, hogy korábban is voltak már ilyen próbálkozások, amelyeket az IDF megállított.

Tehát korainak tűnik bármilyen komoly nemzetközi kockázatot jelentő akcióról beszélni, a Népszabadság pedig lehetne pontosabb, és megadhatná a forrást, mert így az Al Jazeera hitelesebbenk tűnik, hiszen a segélyszállítmányt nem Irán küldi, és repülőről szó sem esik.   

Én sokkal nagyobb kihívást látok a török miniszterelnök sétahajózási szándékában, de konkrétumokról még itt sem lehet beszélni.

Érdekes, hogy az izraeli újságok angol nyelvű kiadásai nem adnak hírt erről - vagy nem találtam meg - valószínűleg a héber kiadásban van szó az újabb segélyszállítmányról. 

Irán fokozódó - egyenlőre verbális - aktivitása is talán inkább szól Törökországnak, mintsem a konkrét helyzetnek, mivel két, a térségben vetélkedő, vezető szerepre törő regionális hatalomról van szó.  

süti beállítások módosítása