Kabar 2009.12.26. 17:19

A sorok mögött

A bevásárlóközpontok csillogása – összehasonlíthatatlanul jobban űzik ezt a műfajt mint mi - és a hihetetlen választék mellett, a privát és állami alkalmazottakból áradó roppant kedvesség, az este 10-ig és 2 sörig tartó sörözések mögött mintha az alapító atyák puritán fegyelmezettsége húzódna meg. Ennek leglátványosabb manifesztuma a korábban említett SOR.

A fegyelmezettség persze sokminden másban is tetten érhető. Eleve hiányzik a hajnalig tartó partik kultúrája, de hét közben este 10-kor legkésőbb hazamegy a felelős állampolgár, diák és munkaerő. Az ilyenkor megengedett alkohol limit két pohár sör. De ritkán esik meg az is, hogy spontán leugrunk egy sörre valahova, ha lehet legalább egy, de inkább két nappal előre tervezzük meg, és azért mégiscsak inkább csütörtökre, péntekre, szombatra időzítsük.

Az közismert, hogy a határidőket betartják és eszükbe sem jut csalni a vizsgán, vagy bárhogyan kijátszani a rendszert. Az is igaznak tűnik, hogy ha ilyesmit észlelnek azt bejelentik. Erős a verseny.

Akármilyen fura, de az amerikaiak szeretik a szabályokat. 

Elég rosszul hangzik egy Közép-európainak. Persze néha életszerűtlen helyzeteket eredményez, úgy tűnik, mintha robotokkal és nem emberekkel lenne dolgunk. De bármilyen fura, részben ez az állampolgár szabadságának záloga is. A keretek viszonylag tiszták és sokszor szigorúak. De amíg ezeken belül maradnak, senki nem törődik vele mit csinálnak. A rendőr nem állítja le az autókat ha a sofőr nem csinál hülyeséget az úton, de azonnal ott van, ha például a verekedésnek akár csak az esélye is felmerül. Az adóhivatal nem csesztet amíg rendesen bevallom az adóm, és az alapállás pedig az, hogy rendesen bevallom. Az állampolgár felnőtt és tudja mit csinál, ahogy azt is tudja, hogy az állam érte is van. Úgy tűnik ebben is hisznek errefelé.    

Persze a benső fegyelmezettséget azért megtámogatják néhol külső ösztönzőkkel is, vagybiztosítékokkal: a metrónál sokszor kapu van, a buszra az első ajtón lehet felszállni vagy

 (A bírság és a kutyapiszoknak kitett apró kis szemetesek mellett ilyen táblákat nálunk is kitehetnének. Ahogy bírságolhatnának is.

A dolog pedig működik. Az amerikaiak nem háborognak, hanem résztvesznek a játékban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr971624474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PMirko 2010.01.03. 12:44:26

Nekem tetszik ez a hozzáállás, hogy a szabály az nem egy csúnya, ördögtől való dolog. Ha a szakkoliban is sikerül ezt a gondolkodást normává tenni, biz'isten nagyon boldog lennék.

langostejfol 2010.01.03. 14:33:39

azért ez kettős dolog. szabályok nélkül nincs demokrácia, de valószínűleg azért nem csesztet az adóhivatal senkit, mert az az alapállás, hogy betartják a szabályokat.
csak ha sok helyen van kiskapu, akkor előbb-utóbb mindenki a könnyebb utat választja. ezért kellenek kapuk a metróba, meg első ajtós felszállás.

amúgy, mirkó, a szakkoliban vannak szabályok, csak éppen be kéne tartani őket. pontosabban magunkkal betartatni a saját szabályainkat. ez nem megy, és ezért a probléma félreértése az, hogy újabb szabályokkal majd minden jól működik.

PMirko 2010.01.03. 23:16:49

@langostejfol: Nem újabb szabályokra gondoltam én sem, hanem a mostaniak betartására.
Egyébként nem hiszem, hogy mondjuk Dániában vagy éppen Finnországban ne lennének kiskapuk. Az emberek mégsem csalják el az adót. Szerintem valóban az alapvető hozzáállás a különbség. Ha az emberek azt gondolják, hogy az állam belőlük van, ők alkotják és működtetik, akkor nem az lesz a cél, hogy hol lehet az államot átvágni. Bár sajnos nálunk a szocializmus államiságát nagyon nehéz a fejekből kitörölni és az emberekhez közel hozni az államot.
süti beállítások módosítása