Kabar 2010.03.14. 17:38

Tüntetések2

Az előző bejegyzésben helytelenül írtam: a blokád a palesztinok elől zárja le Kelet Jeruzsálemet. Tegnap a Haaretz szerint 5000-en tüntettek Kelet Jeruzsálemben (nem csak palesztinok, a lap baloldali aktivistáknak nevezi őket), és a blokádot meghosszabbították kedd éjfélig. Az  Al-Aksza Mecsetbe csak 50 feletti, és izraeli állampolgársággal rendelkező férfiakat engednek be. 

Kedden avatnak fel egy régi, restaurált zsinagógát az Óvárosban, ezt a PA egyik vezetője a Jerusalem Post szerint provokációnak minősítette és arra buzdítja az arab lakosságot, hogy menjenek a Mecsetbe. 

Az egészből csak annyit érzékelünk, hogy a környezetünkben szemmel láthatóan megnőtt a katonák száma - az őrünk is egy gépfegyveres katona ma - de semmi nem történt ma az egész városban, a katonűák is csak üldögélnek, viccelődnek. Meg úgy hallom, mintha többet szólna a müezzin, de könnyen tévedhetek és ha igaz is, nem feltétlenül emiatt lehet.  

 

 

Kabar 2010.03.13. 09:31

tüntetések

 Az utóbbi 2-3 hétben több tüntetés is volt Jeruzsálemben, most pedig az izraeli rendőrség lezárta Ciszjordániát. A tüntetéseknek két oka van. A korábbi hetekben egy törvény, ami a zsidó kulturális örökség meghatározásáról szól. A törvény nevesít néhány olyan kegyhelyet ami Ciszjordániában van (pl. Rachel Sírja). A másik ok további telepesek letelepedésének engedélyezése és 1600 új lakás felépítésének terve Kelet-Jeruzsálemben. 

Ha jól értem a lapokat, talán az első okozza inkább a Siratófal körüli bonyodalmakat, míg a Kelet-jeruzsálemi zsidók lakta területek közeli tüntetések az új házak miatt van. 

Az egyik ilyen terület (Sheikh Jarrah) nincs messze az egyetem Mt. Scopus-on lévő kampuszától, itt van a völgyben. De ide nem jut el semmi ebből, sőt tegnap este egy arab esküvő hangjai hallatszottak el hozzánk. 

Kabar 2010.03.09. 18:54

Orszagimazs

A laptop szervizben van, ezert a mai bejegyzes az egyetemrol tortenik. Ekezetek nelkul.

A keddi napjaim szabadok, ezeken a napokon ugyeket intezek, megyek a shuk-ra, laptopszervizbe, stb.

Ma ugy dontottem, hogy megnezem David kiraly sirjat is. Oda is erek rendben, korbemegyek,, sorozgetek kozben. (A Zion hegyen van, az Ovaros mellett a Zion kapunal), gyonyoru kis hazak, kis utcak. Sok jesiva, meg zsinagoga. szemmel lathatoan ortodox kornyek. 

Megtalaltam a sirt is. Amikor kijottem egy bacsi leszolit hogy a csoporttal vagyok-e. Mondom nem, egyedul. Kicsit beszelgetunk aztan beinvital egy kisebb helyisegbe ahol kegytargyak, meg egyebek vannak, nemi latnivalo (Holy Water pl.). Ad egy gyertyat, meggyujtom. Kimegyek, mondja adomanyokat itt -egy talkara mutat - lehet tenni a renovalasra.

Csak nagy penzem van, mondom, zavartan kotoraszva valami apro utan a penztarcamban. 

Felvaltja, mondja o, egy 200-ast egy 100-asra meg 2 db 50-esre. Mar ki is kapjak a kezembol az egyik 50-est, visszaadnak egy 20-ast, megveregetik a vallam hogy remek, remek, God Bless You etc..   

Ezutan a bacsi mondja hogy ha van kis idom korbevezet. Mennyit adnek egy kis idegenvezetesert. Szettarom a kezem, mondom, mittomen, mennyit akar?

Nem mond semmit.

Az idegenvezetes alatt megtudom, hogy itt vannak jesivak, hogy a hegy amire ralatni az az olajfak hegye, es par informaciot a katolikus templomrol, ahova levitt - amugy kicsiny hazank is ajandekozott vmi oltarkep szeruseget a templomnak. Meg oly kedves is voltam hogy leforditottam amagyar szoveget.

Kerdezi mit latnek meg, mondtam semmit, koszi. Megmutatja az utat vissza a varosba, es remenyteljesen all. Adok neki 20 sekelt (1000 Ft). Azt mondja, hogy rendesen 120 sekel ez a program.

Mire, mondom neki, hogy csak egy szegeny diak vagyok, meg negyed ora volt az egesz. kicsit vitazunk, nem adok tobbet.

Morcos lesz, en mar jovok elfele, o meg elkuld meindefele, koszoni a semmit, es elhordja Magyarorszagot mindennek.

Hat, csinaltam egy kis negativ reklamot kis hazanknak azzal, hogy otthagytam 50 sekelt.

Tanulsag:

Mindig legyen nalam apro.

Meg nem vagyok eleg hatarozott.

Es meg kell probalnom minel hamarabb enm turistanak kinezni.

A piacon meglepoen hatarozott voltam. Es azt a strategiat kovettem, hogy nem mosolygok, nem nezek a szemukbe es nem szolalok meg angolul. A szamokat mar ertem, es ug tunik ez mukodik. Multkor vettem egy muanyag talat 8 sekelert, ami 2 het alatt tonkrement. Most vettem egy masszivabbat hatert.  

A piacot meg mindig nagyon szeretem, csak figyelni kell, hogy ne sozzanak ra az emberre mindent. Egyre jobban megy:)

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása