Kabar 2010.02.20. 19:45

vacsora

Az első igazi szociális élmény. A szobatársam vacsorát főzött és meghívta két éppen visszatért barátját, egy amerikai házaspárt. A menü is amerikai volt, sült csirke, zsemlemorzsában, meg párolt zöldbab, de jó volt.

Jól sikerült az este, különösképp mikor hárman maradtunk. B-vel, a kínai sráccal a szocialista dalok, D-vel, az amerikai lakótársammal pedig a mai, de főképp a 60-as-70-es évek popzenéje terén találtunk közös pontokat.

Most találkoztam az első emberrel, aki nem ismerte fel a Billy Jean-t. Kína erősebb Michael Jacksonnál.

A gasztronómiai élvezeteket némi, a piacról származó péksüti koronázta meg. Na megkóstoltam a sört, amit délután vásároltam. Kiderült, hogy alkoholmentes. Az íze meg olyan, mintha kólát egy kis kávéval öntenénk össze.

Később helyreállítottam a reputációm, amikor kínai barátunk megkínált egy helyi (vagy annak tartott) röviditallal. It is not good but you have to try it -mondta. Tényleg nem volt jó, viszont kiderült, hogy úzó-ról van szó. És igazán örült, amikor megosztottam vele a titkot, hogy ha vizet öntünk bele, akkor fehér színű lesz.   

 

 

Kabar 2010.02.19. 10:51

A koli

Ma előkészültem a félévre és felragasztgattam a héber-magyar billentyűzetemet a laptopra. Nagyon szép rikító sárgászöld-narancs színű. A kézügyességem is a régi, azaz kicsit csálé lett. De rá van írva a csomagolásra, hogy kevésbé fogja fárasztani a szemem és ez könnyen lehet, hogy így is lesz.

A suli kicsit érdekesen áll a külföldi diákokhoz. Mi lakunk a legújabb építésű kollégiumban és elég jó szobákban. Az Ma-Phd hallgatók 2-4 szobás apartmanokban lakhatnak, a BA hallgatók 5 szobásban. Minden apartmannak van fürdőszobája, konyhája, és egy közös helyisége. még egy kis erkélyünk is van, bár az ún. Diákfalu falára nézL

A netért viszont külön fizetni kell, kb. havi 5000 Ft-nak megfelelő összeget, és ez sem wifi, hanem a szobából elérhető kábeles net. A sportlétesítményben való sportolás megint csak plusz pénzbe kerül – bár elvben van valami „activity points package” a programunkban, azaz bizonyos szabadidős tevékenységeket igénybe tudunk venni, de ennek még utána kell néznem. (Az egyes kirándulásokat, sportolási lehetőséget stb. pontokért osztogatják, pontokat meg vásárolni lehet). Szóval, kicsit lehúzás szaga van a dolognak. Nem is nagyon rejtegetik, a szerződésünk elején rajta van a szoba ára: 1350 sékel. Ehhez képest én kb. 1800-2000-et fizetek, az egységárat a külföldiek számára.

Sajnálatos mód eléggé el vagyunk különítve az itteniektől.  Bár nem teljesen, tegnap segítettem egy lánynak a lépcsőn felvinni a cuccát. Megkérdeztem hova valósi, először csak annyit mondott, Északra.. Aztán kiderült, hogy názáreti. Gondolom palesztin. A palesztin hatóság területe külföldnek számít, az ott élők nem izraeli állampolgárok. Jó kérdés, hogy mi van a telepekkel. Tel Avivból Jeruzsálembe jövet egyébként átjöttünk a Palesztin Hatóság területén, egy-egy katonai bódé jelezte a „határt”. 

Kabar 2010.02.17. 10:21

A shuk

Örömmel tudatom a nagyérdeművel, hogy izraeli tartózkodásom alatt jóval kevesebb állat meggyilkolásához járulok hozzá. Természetesen kizárólag ideológiai okokból. Ha húsra költeném a pénzem, nem maradna sörre (se), ami nyilvánvalóan sokkal inkább segíti a beilleszkedésem, és a kulturális tapasztalatszerzést, mint a húsevés. 10 deka csomagolt felvágott 20 sékelnél kezdődik, szorozd meg 50-el.

Amúgy ez talán az utolsó hely (biztos nem, a Balkán is ilyen, de Magyarország már nem) ahol a piacnak (shuk) a divaton és némi tápanyag értéken kívül még értelme van. Míg egy adag humusz a boltban 13 sékelnél kezdődik, egy kétszer akkora adag a piacon 6. Egy kisebb doboznyi (20 deka lehet) hatalmas szemű olivabogyó is ennyi. Nem is szólva arról, hogy a piacon 7-10 sékelért árult epret minimum 11 sékelért adják a szupermarketben. A tészta meg 6 sékel, a piacon 10-ért 3 csomaggal adnak ugyanabból. Nem sorolom tovább. Az érdekes az, hogy nem csak az olcsóbb ami „házi” készítésű, hanem minden más is. Ugyanazok a termékek. Rohadt multik.

Azt sem gondoltam eddig, hogy poharat nem a helyi Teszkóban veszek majd, vagy valami hasonló helyen, hanem egy ortodox házaspár kicsike boltjában a Manachne Yehudán (ez a legnagyobb piac itt - főleg kaja, de háztartási dolgok is vannak). 

Szóval, piacozni fogok itt. Még a buszjeggyel együtt is bőven megéri. 

süti beállítások módosítása