Kabar 2011.05.29. 21:11

Minifeszt a Körúton

Mostanában a blogban semmi jópofa dolognak nem jutott hely, csak a komor-komoly, kritikus írásoknak. Ezért adásunkat picit megszakítva a Zene Körútjáról számolok be, ami ma (május 29) 17:00-19:00 óra között zajlott a Szent István Körúton.

Egyszerű utcazenei minifesztiválról van szó, ami tényleg elég minire sikerült. Nekem mindössze három zenekarba sikerült belefutnom, (Afrobreakz, Dörzs, és valamelyik brazil karneválozó társaság), meg a Salsa Bulit láttam illetve elvonultak előttem páran, akikről a ruházatuk alapján azt feltételeztem, talán ők lehetnek az Észt és Balti Táncház.

Annak ellenére – vagy éppen amiatt -, hogy ilyen apró rendezvény volt, én kellemesen éreztem magam. Az Afrobreakz-et ismertem korábban is, a kongák és dobok ezúttal hastáncot és nem afrikai táncot kísértek. A Dörzs újdonságot jelentett, egy kedves, főleg rockos, rockandrollos zenét játszó társaság, néha kicsit blues-os hangzással (na nem mintha értenék hozzá). Úgy vettem ki, saját számokat is játszanak néhány klasszikus (Afrika, Nyár van) feldolgozása mellett. Igazi vidám, táncolható és koncerten is élvezhető zene. A salsások hozták a szokásos figurájukat. A tánc magnóról ment, viszont a közönség soraiból is táncra perdültek néhányan.

Azért volt kis magyar abszurd is: valamivel hat után felállítottak bennünket a Vígszínház lépcsőjéről, ahol az Afrobreakzet hallgattuk, mivel a színházból szóltak, hogy ez így nem kóser, elfoglaljuk a lépcsőt, a vendégek nem tudnak majd feljönni, és a lépcső már nem a körúthoz, hanem a színházhoz tartozik. Szóval ott nem szabad a fesztiválozóknak üldögélni.

No de sebaj, a Vígszínházra teszünk ezúttal, a lényeg az, hogy az ötlet szuper, a hangulat kellemes, remélem jövőre is lesz ilyenünk. 

A Szociális Konzultáció kérdőívére illesztett vonalkód céljára adott Szíjjártós magyarázat nem túl hihető. A Népszabadság szerint a szóvivő azt nyilatkozta, hogy a kód „Segítségével megakadályozható, hogy az állampolgár nevében valaki más töltse ki a kérdőívet, és küldje vissza illetéktelenül”.

Természetesen ez a válasz úgy marhaság ahogy van. Vonalkód ide, vonalkód oda, ha más x-elget és más dobja be  a postaládába, más írja alá helyettem, az nem derül ki másképp, csak ha feljelentést teszek az első kormányküldemény után.

Még nagyobb marhaság azt feltételezni, hogy mások akarnák visszaküldeni helyettem a kérdőívet. (Bár gyanús alakok ólálkodnak a lakás körül mostanában:) A VDSZ akciója vagy az MSZP felhívása tulajdonképpen ezt a lehetőséget is magában rejti, de a konzultáció eredményét egyrészt nem fogjuk ismerni, másrészt a kérdések és a válaszlehetőségek pedig még Szíjjártó válaszánál is nagyobb marhaságok, a válaszokból semmi sem következik.

Ha valaki a kormánynak részben nem tetsző válaszokat ad, az természetesen még nem jelenti, hogy ne lenne kormányhű. Így az, hogy a kérdőívek alapján épített adatbázis a lojalitás nyilvántartását szolgálná, szerintem kicsit meredek elképzelés. Bár nem túl nehéz megoldani, hogy egy állásinterjú után egy ilyen adatbázisban utánanézzenek az illetőnek.

Mégis, szerintem a leginkább valószínűsíthető – szintén übergusztustalan és 99%-os eséllyel még a saját alaptörvényük szerint is jogszabálysértő – lehetőség, hogy a FIDESZ már most választási adatbázist épít. Ezt erősíti, hogy a 16-17 évesek, a következő választások első szavazói is kaptak a kérdőívből.

 

Update gondolat:

Az MSZP-nek ugyanerre is kellhet a dolog.  Azaz akár a kormánynak, akár az MSZP-nek küldi vissza valaki, satírozza le a nevét és vágja ki a kódot, biztos ami biztos.

süti beállítások módosítása