Olvasva a magyar sajtót és néhány blogot, úgy láttam, érdemes írnom néhány sort a Gázába behajózni készülő segélyszállítmánnyal történt incidensről. Egyrészt ítélni korai. Sem Izrael, sem aaz ún. békeaktivisták nem ártatlan bárányok. A sajtó nem végez igazán alapos munkát – ami azt jelenti hogy kb. ugyanonnét tájékozódunk ugyan, de a történetet nem egészében, hanem a tragikus végkimenetelre kihegyezve tálalják. 

Elöljáróban, a nemzetközi felháborodás nagy és a helyzet nagyon komolynak tűnik. Ugyanakkor a háború esélye minimálisnak látszik. A legnagyobb veszélyt talán az jelenti, hogy a hajókon volt Sheikh Raed Salah, az izraeli Iszlám Mozgalom vezetője. Ha neki komoly baja esett az a Haaretz elemzője szerint a 3. Intifádához is vezethet, de ha ez így lenne akkor már régen tudnánk róla, az eddigi jelentések arrról szólnak, hogy semmi baja.

Az esetet két szinten lehet értelmezni. A konkrét akció szintjén, a jelenlegi környezetben, valamint a gázai blokád helyességének, hatékonyságának környezetében. 

A konkrét akcióról:

1. Előre látható, kiszámítható volt. Az izraeli hadsereg jelezte, hogy nem engedi be a flottát, és ha kell, erőszakkal feltartóztatja. Az akció előtt többször felszólították a hajókat a visszafordulásra, angol nyelvű rádióüzenetet küldtek a nekik, válasz egyikre sem érkezett.  Bár most a nemzetközi jog megsértésével vádolják Izraelt – minden bizonnyal jogosan – a korábbi jelzésekre tudomásom szerint egyetlen állam sem reagált, azaz előre senkinek nem volt kifogása az esetleges izraeli katonai akcióval. 

Pár elsikkadó részlet:

Hat hajó volt, ebből öt felett probléma nélkül vették át az irányítást. 

A hatodik hajóra is többszöroi felszólítás után tették le a kommandósokat, akiket ütni-verni kezdtek a békés békeaktivisták. Erről a videó, ha valaki még nem látta volna.

2.      Az akció izraeli szempontból érthető volt. Izrael eddig sem engedett be ellenőrizetlen segélyszállítmányokat Gázába. Annak fényében, hogy volt rá példa, a segélyszállítmányban fegyvereket csempésztek volna Gázába, ez teljesen érthető.Ez esetben sem arról volt szó,  hogy nem akarták beengedni a segélyszállítmányt, Izrael felajánlotta, hogy Ashdodban a rakomány átvizsgálása után, ENSZ járművekkel Gázába szállítják. A mennyiség sem igazán jelentős, izraeli források szerint heti 15000 tonna seglyszállítmány érkezik Izraelen keresztül és Izraelből Gázába. Természetesen ennek az akciónak közvetlen köze nem volt semmilyen humanitárius célokhoz, egyértelműen a blokád ellen irányult.

3.  Az igazán jogos kritika az, hogy ha Izrael tudta, hogy provokációról van szó, miért sétált bele a csapdába. Miért nem tudott - vagy volt felkészülve arra, hogy az egyik hajón az aktivisták jelentős ellenállásra készülnek, miért nem dilplomáciai csatornákon keresztül próbálták elérni a hajók Ashdodba kormányzását, és főképpen, miért éles lőszert használtak. Ezt szerintem még az sem indokolja, hogy a tüntetőknél volt 1-2 éles fegyver vagy megszerezték valamelyik katona fegyverét. 

Ennél sokkal jelentősebb kérdés a blokád ügye. Ennek kicsit jobban utána kell járnom,, azaz folyt köv...

Mindenestre Egyiptom már megnyitotta a rafahi átkelőt, ami ha tartósan így marad gyakorlatilag értelmetlenné teszi az izraeli blokádot, aminek a hatékonyságát sokan megkérdőjelezik Izraelben is.  

  

A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr862048130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása