A Tilos Rádió ügye felhívta a figyelmem az új, még hatályba sem lépett Médiatörvény egyik sajnálatos hiányosságára. Egy olyan hézagra a médiahatóság jogköreit tekintve, amely nélkül lehetetlen felvenni a harcot a közerkölcs romlásával.

Természetesen a tartalomszolgáltatók felelőssége hatalmas a gyermekeink egészséges fejlődéséért folytatott szakadatlan küzdelemben. Ezt a Médiatörvény alkotói helyesen ismerte fel. Ugyanakkor  hiába szorítjuk rá végre a médiát a felelős működésre, ha ebben a küzdelemben nem szövetségeseink maguk a szülők!

Hiszen az új törvény alapján bármilyen gondosan is őrködik a média tisztasága felett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a felnőtt elme művelése és szórakoztatása céljából elengedhetetlenül előfordulnak olyan tartalmak, amelyek gyermekeink számára károsak lehetnek. E tartalmaktól pedig a korhatár jelzése és az odafigyelő műsorszerkesztés mellett  a szülő felügyelete óvhatja meg a gyermeket. Ezért javaslom, hogy az új médiatörvény szellemében ne csupán a szolgáltatókat sújtsuk olyan mértékű szankciókkal, amely kivetésének puszta lehetősége rászorítja őket az erkölcsileg elfogadható munkára, hanem az oda nem figyelő szülőket is! Erre azért van szükség, mert sajnos a magyar átlagpolgár erkölcsi érzéke - köszönhetően az elmúlt évtizedek, és különösen az elmúlt 8 év romboló munkájának  - annyira leromlott, hogy időbe telik amíg az helyreáll és önkéntelenül is érzi, tudja majd, mi a megfelelő a gyermek számára. Addig pedig, hatékony adminisztratív eszközökkel mutathatunk irányt eltévelyedett társainknak. 

Ehhez meg kell teremteni a megfelelő jogszabályi feltételeket és fel kell szólítani az állampolgárokat, hogy jelentsék, ha szülői felelőtlenséggel találkoznak. Ez gyermeink jövője érdekében mindannyiunk elengedhetetlen kötelessége!

Javaslatom tehát az, hogy a Médiahatóság bírsággal, vagy elzárással sújthassa azokat a szülőket, akik:

a)      Felügyelet nélkül engedik televíziót nézni kiskorú gyermekeiket este hat, valamint fiatalkorú  csemetéiket este 8 után, különös tekintettel a kereskedelmi csatornákra.

b)      A nap bármely szakában felügyelet nélkül engedik fiatal illetve kiskorú gyermekeiket rádiót hallgatni, kivéve, ha azok a Magyar Rádió közszolgálati adói.

c)      Olyan hangzó vagy képi anyagokat tartanak otthonukban, a gyermekek számára is hozzáférhető módon,  amelyek gyermekeink lelki, szellemi fejlődése számára károsak lehetnek. (Ennek eldöntése előzetesen az NMHH feladata)

 Továbbá:

Visszaeső elkövetők esetén a Hatóság joga a fiatalkorút a családból kiemelni, annak védelme érdekében.

Mindez nem valósulhat meg az állampolgárok hathatós segítsége nélkül, ezért az ilyen panaszok bejelentésére nyomtatványt kell rendszeresíteni, valamint időről időre a lakosságot közvetlenül (mondjuk telefonos megkeresés útján) megkérdezni, tapasztalt-e környezetében hasonlót. Legalábbis addig, amíg hatékony elektronikus gyermek és szülőfigyelő rendszerrel nem látjuk el polgártársaink lakásait.  

Ne feledjük, az elkövetkező generációk erkölcsi, szellemi épsége, Hazánk jövője a tét!

Ezzel kívánok mindenkinek Boldog, Békés, Új esztendőt!

 

süti beállítások módosítása