Talán korábban már írtam róla, ezt a félévet a világ 102., társadalomtudományokban az ötven-valahanyadik egyetemén töltöm. Persze a rangsor amerikai.

Akaratlanul is az amerikai egyetemekhez hasonló valamit vártam. Ugyan már az indulás előtt kiderült, hogy ez különbözni fog attól, ez mégiscsak itt tudatosult bennem igazán.

Már az indulás előtt voltak „problémák”:

Az online regisztrációs rendszer néha bedöglött, egy-egy kurzust nem lehetett megtalálni előre benne.

Aztán, ahogy úgy döntöttem, az egyetemi koliba jövök lakni, kiderült, ha február 18-a előtt érkeznék, - és előbb kell, mert a pénzügyi regisztráció 15-18-i héten van, míg beköltözni 18-ától lehet – akkor napi 26,5 dollár pluszt kell fizetnem. Ezt korábban elfelejtették közölni.

Részben ennek hatására mentem pár napra a Heritage House-ba (25 sékel, azaz 1250 Ft/nap).

Csak hogy a kolival folytassam, amikor beköltöztem derült ki, hogy az internetért újabb havi 100 sékelt kell fizetni. Ezt sem közölték előre, a kolival kapcsolatos írásos anyagban nem szerepelt.

15-én, hétfőn bejöttem az egyetemre és pénzügyi regisztráltam. Annyi nehézségtől eltekintve, hogy a kampusz térképén a Rothberg International School nincs rajta, és a biztonsági őrök sem tudták merre van – egy srác segítségével aztán megtaláltam – a dolog gyorsan ment, és ezzel együtt megkaptam a diákigazolványomat is. Plusz egy személyi kódot, amivel majd mindenhez hozzáférhetek (ezt már előbb, e-mailben megkaptam amúgy). Kifizettem kétnapnyi plusz szállásdíjat, végül csak 50 dollárt kértek el, 53 helyett (kicsire nem adunk:)

Kedden beköltöztem a koliba. Kiderült, hogy az internetért és az egyetemi sportlétesítmények használatáért is fizetni kell.

Már hétfőn regisztráltam az egyetemi online rendszerbe, hogy ne csak a vendég, hanem a diákoknak és a dolgozóknak szóló hálózatot is használhassam. Ez azért lényeges, mert így tudok cikkeket letölteni, stb. Gondoltam ezzel a regisztráció meg is van, és lám, milyen egyszerűen ment minden.

Node.

Miután mindenhova ki van írva, hogy "Hozd létre az egyetemi email címedet!", gondoltam, ideje megcsinálni. A megadott oldalon belépni lehetett volna, létrehozni nem. Nem sikerült. Elkezdtem keresgélni, gondolván, biztos én nem vettem észre valamit. Azt találtam, hogy az egyetemi email címet automatikusan létrehozzák, és az egyetem honlapján a személyes adatokhoz belépve megtalálom a felhasználónevet  - ami az e-mail cím kukac előtti része  - és a jelszót, így ezzel próbálkoztam. A személyes információk oldal teljes mértékben héberül próbálja eligazítani a látogatót.  Szisztematikus klikkelgetés után rábukkantam az email-címemre. A felhasználónév tehát megvan.

Ennek ellenére sem tudtam belépni, a személyes kóddal, meg a user-accounthoz tartozó jelszóval sem.  Az illetékes az informatikusokhoz irányított.  Kiderült, hogy e-mailben meg kellett volna kapnom a jelszót (ami nem a személyes kód). Ez nem történt meg, úgyhogy megnézték nekem.

Ezután beléptem, létrehoztam, átirányítottam.

Ezek után nyomtatni próbáltam. Megkérdeztem, hogy nyomtathatnék, kérdezték van-e már accountom, mondtam igen, akkor nagyon egyszerű, csak belépek, elküldöm a nyomtatónál kinyomtatom.

Szupi.

Csakhogy a wi-fihez szóló account az nem ugyanez az account. És az e-mail címhez való felhasználónév és jelszó sem az.  Sebaj, kis keresgéléssel megtaláltam mi is kell és létrehoztam ezt az accountot is. (Ekkor már van tehát egy személyes kódom, egy diákigazolvány-számom, egy user-account a wifihez, egy felhasználónév és jelszó az e-mailhez, valamint egy az egyetemi számítógépek használatához.

Nos, nyomtattam is sikeresen. Kb. 10 Ft/oldal, viszont lehet bankkártyával fizetni.

Az első kurzuson kiderült azonban, hogy van egy Highlearn nevű site is. Olyan, mint nálunk a Coospace, ahol mindenféle oktatási segédanyaghoz lehet hozzáférni. Próbálok belépni (minden héberül, természetesen), nem megy. Próbálom mind a 4 féle felhasználónevet és jelszót, de nem megy.

Pedig ehhez csak a diákigazolvány-szám és a személyes kód kell, mint kiderült, de az előbbinek az eggyel rövidebb verziója (a nemzetközi diákoké eggyel hosszabb, mint a normál diákoké).

Így se megy. Az illetékes ezúttal egy másik illetékeshez (highlearnkoordinátorhoz) irányít.

Ő megoldja a problémát még aznap, a dolog működik.

Persze szinte egy kukkot se értek belőle, mert héberül van.

De ha eddig eljutottam, ezzel is megbirkózok valahogyJ  

Nem tudom az ELTE-n milyen, külföldi diákként soha nem próbálkoztam még:) 

Sok hívő keresztény van itt. Ők főállású keresztények éppen, azaz bibliai tanulmányokat folytatnak. És amerikaiak mindannyian, ebből az is következik, hogy protestánsok. ami némileg érthetőbbé teszi számomra, hogy miért vannak itt.

Kérdezgetem őket, miért jöttek ide tanulni. Volt, aki azt válaszolta, az ótestamentum nélkül nem lehet hinni az újtestamentumban sem, és ezt pedig itt lehet a legjobban megérteni. Nem kérdeztem, hogy ha az ótestamentum nélkül nem lehet, akkor a Talmud nélkül lehet-e.

Volt aki nem válaszolt.

Kérdezek még, ha nem vágnak orrba.  

Félreértés ne essék, nem akarom eltagadni senki jogát arra, hogy itt legyen, sőt. Egy zsidó nemzetállam koncepciója, szerintem eleve elhibázott, egy modern, befogadó, sokféle kulturális identitást elbíró demokratikus jogállam lenne igazán működőképes és vonzó arabok, beduinok, muszlimok és keresztények, zsidók számára egyaránt.   

Laikusként és csupán az emberben hívőként  - ha azt akarom elmondani, nem hiszek istenben, nem vagyok vallásos, folyamatosan valami ellenében határozom meg magam, eleve oppozícióba taszítva, pedig nincs itt ellentét, inkább másság van - erősen kételkedem abban, hogy a keresztény és zsidó vallás közötti kapcsolat különösebben erős volna manapság.

Főképp itt, Izraelben, ahol az érintkezés a zsidóság szemszögéből legalábbis nem egy alá-fölé rendelt hierarchikus viszonyban történik. Azaz az izraeli zsidóknak nem a kereszténységre kell reflektálniuk, hanem egymásra és az iszlámra. 

Kabar 2010.02.23. 09:52

 Jeruzsálemben rengeteg a kóbor macska.

süti beállítások módosítása