Ma jelent meg a Tárki és a Medián legújabb felmérése a pártpreferenciákról. Ezekben nem az a legfontosabb elem, hogy a JOBBIK beérte-megelőzte az MSZP-t, hanem, hogy a pártot választani tudók aránya a szavazásra jogosultak 50-60 százalékánál stabilizálódott. Volt már ilyen, a Medián szerint 2001-ben. Azonban új helyzetet teremt, hogy az elvándorló szavazók a jelek szerint nem is fognak új pártot találni maguknak. A politikai elit tagjainak népszerűsége a béka feneke alatt, az elégedetlenek aránya a Medián mérése szerint a 80%-ot közelíti.

Ebben a helyzetben könnyedén előfordulhat, hogy a következő választásokon a részvétel is rekordot dönt majd...negatív értelemben, azaz minden eddiginél többen maradnak távol. 

Tekintve, hogy a biztos szavazók között a FIDESZ még mindig masszívan vezet, különös értelmet nyer az új választójogi törvény tervezetének az a becses tulajdonsága, miszerint nem határoz meg érvényességi küszöböt. Azaz ha 5-en mennek el szavazni,  a választás akkor is érvényes.

Könnyen lehet, hogy a FIDESZ ezzel megnyerhet magának még egy választást. A kérdés azonban az, mit nyer az ország egy olyan választási rendszerrel, ahol a politikai pártokat még egy ilyen egyszerű kényszer sem szorítja arra, hogy általában szavazásra, részvételre ösztökéljék az állampolgárokat, sőt előfordulhat, hogy kifejezetten a kevésbé eltökéltek otthonmaradásában (otthontartásában) válnak érdekeltté. Ha pedig a változtatás lehetősége még inkább elillan, a kilátástalanság és az elit elmozdíthatatlanságának érzése még erősebb lesz (lásd pl. a győztes töredékszavazatai), az út a teljes apátiába, vagy az erőszak felé vezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr393407223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vidra84 2011.11.24. 21:43:02

ELSŐ fordulóban meg lehet így nyerni a választást, második meg nem lesz
süti beállítások módosítása