A tegnap rendezett Védegylet-Milla-Haha konferencia végén kibontakozott egy rövidke vita a Milla a „Támogatás ára” címen futó - a beszélgetésen nemzeti minimum plusznak nevezett - kezdeményezéséről. A Millások azt mondták, az Ellenzéki Kerekasztal ötlete nyomán úgy érezték, hogy ugyan jó a kezdeményezés, ám az elmúlt időszak bebizonyította, hogy nem bízhatunk a politikusokban. Azaz a támogatásnak ára van, akkor ülhetnek le a civilek asztalához, ha bizonyos minimum-feltételeket elfogadnak. Néhányan azt az álláspontot képviselték, hogy ez nagyon szépen hangzik, ám valójában nincsenek olyan politikai erők, akikkel érdemes lenne egy asztalhoz ülni. Mivel a jelenlegi politikai helyzet kialakulásában a korábbi politikai erők is jelentős felelősséggel bírnak, így ezek a pártok egyszerűen nem vehetők komolyan. Akármit is ígérnek most, egyáltalán nem hihetjük el, hogy azt kormányra kerülésük esetén betartják. Bár az „ellenzéki” csoportok meglehetősen homogénnek tűnnek, e vita jól jelzi, hogy a helyzet megoldásának eltérő forgatókönyvei és hangsúlyai lehetnek. Az a benyomásom alakult ki, hogy az egyes csoportok előreszaladtak a gyors cselekvés irányába, ahelyett, hogy előbb egyeztették, megvitatták volna a lehetséges stratégiákat és ezek következményeit.

A vita mélyén a követlkező dilemmát véltem felfedezni:

Abban ugyan megegyeznek a különböző ellenzéki civil szereplők, hogy ennek a kormányak mennie kell, ugyanakkor nem világos, hogy milyen áron, és kinek kellene váltania őket. Azaz mi a fontosabb: a jelenlegi kormány menesztése, minél hamarabb, vagy egy új politikai elit kitermelése. Az előbbi egy rövid távú, az utóbbi egy közép-távú stratégiát igényel és egyáltalán nem biztos, hogy a kettő összeegyeztethető.  

A lehetséges szcenáriók:

Ha a kormány menesztését tekintjük prioritásnak – hogy el lehessen kezdeni helyreállítani a megtépázott intézményrendszert, alkotmányosságot, jogállamot - akkor a 2014-es választásokra kell koncentrálni. Ez az összes demokratikusnak tartott ellenzéki erő összefogásának stratégiáját vonja maga után, ami per pillanat kizárólag a jelenlegi politikai szereplők részvételével képzelhető el, mivel nincsenek más olyan jelentős aktorok, akik egyedül képesek lehetnének az ehhez szükséges kampány finanszírozására, majd a kormányzásra.

Ezen belül két álláspontot látok: az egyik szerint elég a demokratikus elköteleződés deklarálása a mindennapi politikai cselekvés során. Azaz a kormánypártokon és a JOBBIK-on kívül minden ellenzéki parlamenti és parlamenten kívüli pártot a demokatikus ellenzék részének tekintünk és ez elegendő alap az együttműködéshez.

Ezt az álláspontot a Szolidaritás képviselte, ám miután az LMP bejelentette, hogy nem vesz részt, a megvalósítást egyelőre elhalasztották.

A másik álláspont a Milláé, erre vonatkozik a „Támogatás ára”. Azaz a civilek találják ki azt a minimum-programot, amely elfogadásával a civil ellenzék befogadja a politikai pártokat. Ez a verzió az összefogás mellett van, de nem bármi áron, tehát akár azt is el tudja fogadni, ha az nem jön létre és a rövidtávú stratégia nem működik.

A másik stratégia szerint - mivel a jelenlegi parlamenti pártok nem megbízhatóak – új politikai pártokat, szervezeteket kell kitermelni. E szerint nem szabad kompromisszumot kötni az MSZP-vel és a DK-val, hiszen annak politikusai a demokrácia lebontásában jelentős szerepet játszottak. Ebben az esetben nem a 2014-es választást kell megcélozni, hiszen körülbelül esélytelen egy kormányzó erő összehozása, maximum újabb szereplők parlamentbe juttatása lehet a cél. Új politikai erők kitermelése többéves folyamat, a 2018-as választás talán reálisabb célkitűzésnek látszik.

Lehetséges azonban egy köztes út is. Egyrészt az LMP nem kompromittálta magát az elmúlt ciklusokban. Annak az esélye, hogy az LMP-ből vezető kormányzó erő legyen igen kicsi (és persze kérdéses, hogy jó lenne-e), egy koalíció pedig éppen úgy tönkreteheti a reputációját, mint a feltétel nélküli ellenzéki együttműködés. A decemberi események során kínálkozó támogatottság-növelési esélyeit ráadásul elszalasztotta a párt és a HaHa február 15-i tüntetésére becsempészett táblák akciója pedig az MSZP-hez is méltó lett volna. Ugyanakkor az LMP mégiscsak az egyetlen, a Negyedik Köztársaság létrehozásának nézőpontjából körülbelül feltételek nélkül vállalható és a civilekkel napi kapcsolatot ápoló politikai erő.

A parlamenten kívül néha feltűnő, a politikai visszatérést lebegtető Bajnai Gordon és köre szintén olyan szövetségesnek tűnik, amely az előző ciklusbéli kormányzati szerepvállalás ellenére meg tudta őrizni elfogadottságát a közvélemény szemében. Bár nem tudjuk, ez a kör vissza szándékozik-e térni a pártpolitikába, az ellenzéki politizálásban fontos szerepük lehet.

Erre a két aktorra támaszkodva az ellenzék kormányváltás nélkül is jelen tud lenni a pártpolitikában és a szélesebb nyilvánosságban és képviselheti az új, negyedik köztársaság eszméjét. Ugyanakkor emellett rendkívül fontos az új aktorok kitermelése, ez azonban hosszú folyamat, hiszen nem egyszerűen politikusokat kell előállítani, hanem meg kell erősíteni a civil társadalmat. Olyan közösségek százait kell létrehozni, amelyekből:

  • Nem 1-2, hanem tucatnyi politikai formáció születhet,
  • Elég erősek ahhoz, hogy a létrejövő politikai pártok ne szívják el a civil működéshez szükséges humán és anyagi erőforrásaikat, azaz a pártpolitikába való belépéssel ne hagyjanak olyan űrt maguk után a civil szférában, mint a rendszerváltó pártok  annak idején.

A dilemma tehát adott, a stratégiák mellett lehetne érvelni. Ez azonban eddig nem történt meg, amit azért tartok sajnálatosnak, mert szerintem elsősorban az a fontos, hogy a stratégiában legyen megegyezés, másodlagos, hogy melyik valósul meg. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr794285882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.03.04. 07:38:15

Szerintem az első forgatókönyv nem reális, mert:1 a jelenlegi helyzet alapján a kormányváltás erősen kétséges (2/3-ról nem is beszélve). Fidesz sokat veszített a népszerűségéből, de a támogatottsága nem omlott össze. Ráadásul még, ha ez be is következne abból nagyon sokat profitálna a Jobbik. Mivel az ellenzéki összefogás pártjai és civil szervezetei inkább baloldaliak, így lehetetlen megszólítani a csalódott jobboldali szavazókat. (Ha az "ellenzéki kerekasztalnál" nem lesz jobboldali szereplő, akkor a társadalom egy jelentős része számára hiteltelen lesz)

2. Az ellenzéki összefogás kérdéseit kb körül írtad, de van itt egy nagy probléma. Ha civil szervezeteknek nincsenek karizmatikus, a médiával jól kommunikáló szereplői, akkor az mszp és a dk politikusai könnyen kisajátíthatják a kampányt (és esetleges győzelem esetén a hatalmat). Ez egyrészt megkérdőjelezi az esetleges győzelmet is hiszen az elmúlt évek politikusainak elutasítottsága nagyon magas. Másrészt teljesen diszkreditálhatja a civil szervezeteket, mert "Gyurcsány bábjának" tűnnek majd.

3. Köztes stratégiáról pedig az a véleményem, hogy az Lmp se nem elég szervezett, se nem elég erős ahhoz, hogy egy ilyen vállalkozást végig vigyen. (plusz hiányoznak azok az aktorok, akik valóban megtudják szólítani a közvéleményt. Úgy abban megegyezhetünk, hogy Jávor Benedek nem lesz egy korszakos egyénisége a magyar politikának)
Ami Bajnait illeti, egyelőre keveset tudunk arról mit akar, hogyan akarja, és kik állnak mögötte. A legnagyobb gond mégis az, hogy komoly szerepet vállalt a Gyurcsány kormányban, ez pedig komoly támadási felület (Üzleti ügyei is megkérdőjelezik alkalmasságát).

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.03.04. 08:06:03

Meg mondom őszintén, hogy nekem komoly kételyeim vannak az elitváltással kapcsolatban. Leginkább azért, mert jó néhány társadalmi hazugság (szociális demagógia, tanult tehetetlenség (társadalmi szinten), kuruc labanc ellentét, megosztottság) nagyon mélyen beágyazódott a magyar társadalomba. Ez párosul egy mértékű képmutatással a korrupcióval, az uram-bátyám viszonyrendszerrel, és sok mással kapcsolatban. Nagyon nehéz lesz olyan aktorokat találni, akik nagyjából függetlenek a társadalmi hazugságoktól, erkölcsileg fedhetetlenek, és még tehetséges politikusok is.

Szerintem ezeken a problémákon csak hosszú évek alatt lehet javítani, és mindenképpen a kultúrával kell kezdeni.

Kabar 2012.03.05. 19:03:52

@Heron44444: Mintha egy ördögi kör lenne ez: A jelenlegi szereplők jó részével nem megy, viszont új szereplők - értsd új és másképpen működő arcok - színrelépéséhez a struktúrákat kell átalakítani, ami viszont nehezen megy a jelenlegi szereplők nélkül.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.03.06. 18:05:47

@Kabar: Szerintem ebből a körből úgy lehetne kilépni, ha régiek közül a hitelesebbeket kombinálnánk a tehetséges fiatalokkal. pl: Majtényi, Kaltenbach (én nála jobb köztársosági elnök jelöltet el nem tudok képzelni), Tölgyessy, Gémesi György, Mellár,... Ezek az emberek soha nem lesznek népvezérek, de tapasztalatuk, és elméleti tudásuk nagyon sokat segítene. Szerintem az ő segítségükkel sok tehetséges fiatalból lehetne új elitet létrehozni.

2. szerintem nagyon fontos lenne a kultúra, ahol nem feltétlenül az aktor lenne a fontos, hanem a mondani való. Itt most a youtube videoktól, a grafitiken át, a regényekig és oknyomozó újságcikkekig terjedő intervallumra gondolok. Ezeknél nem feltétlen a szerző lenne a fontos, hanem a humoros ésvagy a realista mondanivaló. pl: Van ismerősöm, aki a nagyberuházásokon tervező, te el nem tudod képzelni mi van ott. Mégis egyetlen normális oknyomozó cikk nem jelent meg a kartelezésekről. Lenne egy-két tökös fiatal megcsinálnák a cikket aztán föltolnák a netre...

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.03.06. 18:10:51

... Csomó olyan kérdés van, ahol mindenki tudja úgy nagyjából az igazságot, de senki nem meri kimondani. Pontosan ezért elmarad a katarzis, nincsenek részletek, ezért nincsenek bűnösök, és így elmarad a valódi szembesülés. Az internet ebben lehetne rohadt nagy fegyver.

Kabar 2012.03.07. 16:45:42

@Heron44444: Szerintem sokan kimondják. Csak nem tudjuk hogyan jutunk el a megegyezésig. Ld. a Milla előrukkol a Támogatás árá-val, a szolidaritás az EKA-val anélkül, hogy egyeztetne előtte. és akkor ezekhez lehet csatlakozni, vagy elvetni, de nem lehet közösen kialakítani egy olyan forgatókönyvet ami mellett a jelentősebb szereplők együtt elköteleződnek egy fél-évre évre.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.03.07. 19:50:53

@Kabar: Támogatás árával kb egyetértek. Ezek nyilván fontos dolgok, de azért szerintem ez kevés. A roma-magyar ellentét, vagy gazdaságról egy szó nem esik bennük, pedig ezek az igazán fontos kérdések.

A közmédia egy izgalmas kérdés: Először is a függetlenség, szerintem ezt nagyon nehéz lenne megvalósítani a gyakorlatban. Nyilván ott van BBC mintának, csak hát ott van ennek hagyománya is.
Másik nehéz kérdés, hogy például teret kell-e adni a szélsőséges nézeteknek is.
Azon is szoktam gondolkodni, hogy hogyan lehetne a magaskultúrát szélesebb rétegekhez eljuttatni. Ebben egy jó közszolgálati adónak szerepet kell vállalnia. Ugyanakkor azt sem tartom ördögtől valónak, hogy szórakoztató műsorok mennek az m1-en, csak jól kéne eltalálni az arányokat (meg Szente Vajkot el kéne küldeni a f@szba)
süti beállítások módosítása