Még júliusban jelent meg egy cikk, ami szerint Navracsics felülvizsgálná és szigorítaná a büntetés-végrehajtás szabályait. A szigorítás az Origo szerint már meg is történt: azokat a szabálysértés miatt elzárásra ítélteket, akik a megadott dátumig nem kezdik meg büntetésük letöltését, a börtönbe vonulásra kijelölt dátum után 5 és nem 8 nappal fogják keresni.

A változtatás egyik hivatkozási alapja az, hogy Bándy Kata gyilkosának már két napja börtönben kellett volna ülnie. A Magyar Nemzet idézi Navracsics Tibort: „A tárcavezető – felidézve Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológus meggyilkolásának körülményeit – azt mondta: minden egyedi esetet nem lehet jogszabály-módosítással szabályozni, ugyanakkor úgy gondolják, hogy valóban rövidebb határidőkkel, szigorúbb szabályozás alá kell vonni azokat, akiket a bíróság szabadságvesztésre ítél, hogy valóban a megjelölt napon meg is történjen a büntetés-végrehajtási intézménybe vonulás.”

Az elzárás 20 napos lett volna, jogosítvány nélküli vezetésért ítélték el. 

A szigorításban két dolog nagyon jól látszik:

Az egyik, hogy a kormányzat számára a biztonságérzet fenntartása továbbra is prioritás, ezt pedig gyors jogszabályi változtatásokkal gondolja elérhetőnek. Természetesen a jogszabályi változtatások segíthetnek, ugyanakkor nem ezek fogják megakadályozni a gyilkosságokat.

Lehetséges ugyan, hogy ezt az esetet éppen el lehetett volna kerülni, ha az illető börtönben ül, de ez a börtönbüntetés csupán 20 napig tartott volna. Azaz az elkövető feltehetően később elkövetett volna egy másik bűncselekményt. Hosszú távon az, hogy 5 vagy 8 napot van még szabadlábon valaki egy szabálysértés után, lényegesen nem változtat majd az egyéb bűnügyi statisztikákon.

Ennél fontosabb azonban, hogy az intézkedés azt sugallja: minden szabálysértő potenciális gyilkos. A lejtőn pedig csak szigorral, büntetéssel, elrettentéssel lehet valakit megállítani. De legalábbis szeparálni kell. Ez a logika áll a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok szigorítása mögött, is, egy csokilopásért is elzárás jár. Ennek a gondolkodásnak sokkal nagyobbak lesznek a későbbi, hosszú távú költségei és kárai, mint a pillanatnyi biztonságérzet előnyei.

Még fontosabb, hogy a különböző kormányok a biztonságérzet, a közbiztonság fokozásának ígéretével szeretnek egyre jobban belemászni állampolgáraik életébe. egyre szigorúbb szabályok, egyre nagyobb állami hatalom, egyre kevesebb szabadság. ez csupán apró módosítás, mégis látjuk: a hatalom mintha minden alkalmat megragadna az egyre szigorúbb, rendpárti környezet megteremtésére.

A gyilkosságok szörnyű dolgok, a megelőzésük azonban nem az egyre nagyobb állami kontrollal, hanem odafigyeléssel, és olyan környezet megteremtésével lehet sikeres, amely az egészséges személyiség kialakulásához és fenntartásához segít hozzá.





A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr654730913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása