Azoknak, akik visszatértek állam bácsi nyugdíjkebelébe - de annyira nem hazafiak, hogy a megtermelt hozamot is állambácsira bízzák - a napokban hozza a jól megérdemelt reálhozamot a postás. 

A közéleti sajtó annak találgatásától hangos, hogy vajon miért csak 80, 100 forint a hozam, ki kap 5 milliót, de úgy általában a csalódás hangneme uralja a köz- és magánmédiát.

Persze, értem én, hogy jó lenne most sok pénzt kapni, meg mindenki gyorsan meg is akar gazdagodni, és biztosan lehetne több is az a hozam, ha jobb lett volna  a szabályozás, nincs válság, okosabbak a biztosítók. Csakhogy közben elfeledkezünk arról, hogy a magánnyugdíj-rendszer lényege nem a hozam lett volna, vagy legalábbis nem elsősorban az. 

Egyrészt az a lehetőség, hogy valamekkora hozam lesz - azaz a nyugdíjasévekre szánt pénzem nem veszít, vagy nem annyit az értékéből, mintha a párna alatt tartanám - önmagában előrelépés. De még csak nem is ez a fontos és eszem ágában sincs mentegetni a magas kezelési költségeket, megfeneklett várakozásokat és egyebeket. A hangsúly azon van, hogy a magán-nyugdíj rendszerben

a) a kötelezően fizetendő nyugdíj-megtakarításaim jó része felett nem veszítem el a kontrollt. Persze a gazdaság bedőlhet, elúszhat az egész, de ez akkor is megtörténhet ha az állam kezeli a pénzt. Ettől a rizikótól eltekintve világos lesz, hogy mennyi pénzem van, a magam számára gyűjthetek és nem dönthet úgy állam bácsi, hogy mégiscsak másra fordítja az én megtakarításaimat. Azaz mégiscsak dönthet, de ezt az akciót úgy tekintem, hogy az állam a saját szabályait felrúgva rabolja ki polgárait. 

b) az öngondoskodás eleme erősödik, amire a jelenlegi demográfiai és gazdasági problémákkal sújtott rendszerünkben szükség van. Nem azt állítva ezzel, hogy a nyugdíj szolidaritási kasszájára meg ne lenne szükség. Az önkéntes magánnyugdíj-pénztár pedig szép dolog, csakhogy csupán az engedheti meg magának, akinek sok van, így a kétpillérű rendszer feltehetően rásegít arra, hogy az egyenlőtlenségek még a nyugdíjasévekben is állami kontroll alatt és megfelelő szinten legyenek tartva. 

Persze könnyen beszélek, hiszen már decemberben kiiratkoztam a nemzeti szolidaritás rendszeréből, nyilvánvaló hát, hogy nemzetrontó rendszer pártját fogom és kárörvendően vigyorgok azokon, akiknek a postás érkezése csak csalódást okozott. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr113148054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigoca 2011.08.12. 11:19:44

Még egy dolgot hozzátennék: a magánnyugdíj-pénztári lekötések tipikusan hosszú időtávra, még csak nem is 10 évre, hanem 30-35-40 évre kalkulált lekötések voltak, ha valaki 10 év után kiveszi ezt az összeget, nyilván nem jár annyira jól, mintha kivárta volna a 40 évet...ezt alig mondják el, talán a magánnyugdíj-pénztárak képviselői,már ha szóhoz jutnak. Ezért iszonyatos csúsztatás az, amiről a kormány beszél, hogy ha az államnál lett volna ez az összeg, így meg úgy megőrizték volna az értékét...dobálóznak a 800 millióval, és senki nem kérdezi meg, hogy ez mégis hogy jött ki? Szánalmas kommunikációs agymosás. Egyébként megnéztem most az Államkincstár honlapján a hosszútávú állampapír lekötések hozamát. Hát, ha jól láttam, 7-8%-nál többet nem nagyon hoz. Nem egy nagy biznisz...Kíváncsi lennék, hogy az egyéni számlán maradó (ha-ha-ha) pénzeknél mekkora hozammal kalkulál az állam, és mégis hogyan, mibe fektetve fogja azt elérni.

baseldon 2011.08.12. 15:49:11

2 darab velemenyem van es meg egy hozzafuzni valom.
Velemeny 1 : A maganynyögdij penztarak allamilag ellehetetlenitese olyan beavatkozas a gazdasagba, amit csak nagyon komoly indokkal erdemes megtenni.
Velemeny 2 : A jelenlegi es rovid tavon jovobeni nyugdijak kifizeteset veszelyeztette volna, ha most nem egyesitik a felhalmozott toke legalabb egy reszet.
Ilyen forman lenyegeben egy kovet fujok az Orban kormannyal. Jo hazafi modjara.
A hozzafuzni valom: Tizen evvel ez elott a felesegem dolgozott Svajcban, masfel evet. Akkor a munkaberebol levontak nyugdijjarulekot. Tizenev elmultaval, amikor a szerencseje megint ugy hozta, hogy megint Svajcban dolgozhat, miutan munkaba allt, egyszer csak kapott egy levelet, hogy ugye annak idelyen befizetett nyugdijjarulekei meg mindig ott hevernek egy szamlan, igy hozza csapjak az aktualis jarulekaihoz, es maris jobban nez ki a dolog. Nem kellett sehova semilyen kervenyt irni, meg bizonygatni a szemelyi azonossagat. Ment magatol ertetodoen. Mert ugye ha mar egyszer valami, akkor az az, nem mas es nem mas valakie.
süti beállítások módosítása