Tegnap két dolog történt a Parlamentben:

  1. Elfogadták a választási eljárásról szóló törvényt. 
  2. Gyöngyösi Márton zsidózott egy nagyot, amire  a kormány udvariasan reagált. Ebből jó nagy botrány lett. 

Vajon miért éppen ezen a napon jutott eszébe az izraeli-palesztin konfliktusról interpellálni Gyöngyösi Mártonnak? Napokkal a tűzszünet megkötése után? És miért éppen a választási eljárási törvény elfogadásának napján? 

És miért nem reagált keményebben a kormány? Ne feledjük, Baráth Zsolt tiszaeszlári vérvádról szóló beszédére a kormány közleményben reagált: "Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartják" az elhangzott kijelentést, az ugyanis "ellenkezik mindennel, amit a magyar Országgyűlés és a kormány alapvető értéknek tekint" (ld. a HVG cikkében).

Este Schmuck Andor feltűnt az ATV-ben és könnyes szemekkel mondta Kálmán Olgának: "Én megértem, hogy ez a döntés most nagyon fontos, hogy a választási regisztrációról nagyon sokat fogunk még beszélni, de ami ma a Parlamentben történt, számomra felfoghatatlan […] lényegtelen egyébként, hogy most a választási regisztrációval mi lesz, mert erről fogunk beszélni eleget”

fewkj.jpg

Schmuck Andor és még sokan mások elvégzik azt a munkát amit vártak tőle: eltereli a figyelmet a választási eljárási törvényről. A tegnapi nap vezető hírévé a JOBBIK-os mondatai váltak. Tüntetés szerveződik az ügyben. Közben mellékessé, másodlagossá válik a választójog szűkítésének és az ellenzékiek számára szűkülő kampánylehetőségek irányába mutató szabályozás. 

Nem mellékesen arról is elfeledkezünk, hogy egyetlen ellenzéki párt sem volt képes már hetekkel, hónapokkal ezelőtt elkezdeni az előre látható jogszabály ellen tiltakozó tüntetés és sztrájk megszervezését. Amely  - ha már a választási regisztráció miatt úgyis összejön - , Gyöngyösi Márton szavaira is megfelelő súllyal reagálhatott reagálhatott volna.

Úgy tűnik tehát, az antiszemita figyelemelterelő hadművelet működik: Mi pedig jogos felháborodásunkban elfelejtjük: attól még nem lesz demokrata az ember, hogy nem nem antiszemita, azonban ha érti és műveli a demokráciát, nagy eséllyel áll ellen a rasszizmus és antiszemitizmusa bajokra  könnyebb magyarázatokat kínáló csábításának.

Így én zsidóként azt mondom: elsősorban ne az antiszemitizmus ellen, és ne egy félművelt JOBBIK-os szavai okán,  hanem a demokráciáért tüntessetek.

Jó hírünk van, ismét lehet piros cipőt viselni, nem csak feketét a páros napokon! Miért, eddig nem lehetett? Lehetett, de a kormány betiltotta, most pedig ismét engedélyezte, hogy örüljenek a zemberek, a zabadságnak. A valóságban persze az Országgyűlés két hete még csak azt támogatta, hogy a pártok a kereskedelmi médiában és az internetes hírportálokon se reklámozhassanak 2014-ben, de a hírportálokat most mégis mentesítik e tilalom alól.

szo.jpgOrwell 1984, Orbán 1989, Irán és Magyarország 2012 megvan?

„A magyar politikai vezetésnek nem érdeme, hogy a demokráciát és szabad választásokat követelőkkel szemben - bár fegyvereik súlyánál fogva megtehetné - nem lép fel a Pol Potéhoz, Jaruzelskiéhez, Li Pengéhez vagy Rákosiékhoz hasonló módszerekkel.

Polgártársak!Ma, harminchárom évvel a magyar forradalom és harmincegy évvel az utolsó felelős magyar miniszterelnök kivégzése után esélyünk van arra, hogy békés úton érjük el mindazt, amit az ´56-os forradalmárok véres harcokban, ha csak néhány napra is, de megszereztek a nemzet számára. Ha hiszünk a magunk erejében, képesek vagyunk véget vetni a kommunista diktatúrának, ha elég eltökéltek vagyunk, rászoríthatjuk az uralkodó pártot, hogy alávesse magát a szabad választásoknak. Ha nem tévesztjük szem elől ´56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről. Ha van bennünk elég mersz, hogy mindezt akarjuk, akkor, de csak akkor, beteljesíthetjük forradalmunk akaratát. Senki sem hiheti, hogy a pártállam magától fog megváltozni.” (Orbán Viktor beszéde Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén 1989 - részlet)

Semmit sem tanultak:  Egyiptom, 2011, Facebook. 

süti beállítások módosítása