A Népszabin olvastam Gyurcsány „Vagy Orbán vagy a demokratikus Magyarország” című blogbejegyzését.

A volt kormányfő ebben leírja, hogy Ő 2002 óta látta a FIDESZ jelentette veszélyt. Látta, hogyan építette ki hátországát, ásta alá a demokrácia működését, „miként destabilizálják a demokratikus kormányt”. Saját politikai cselekedeteit most úgy interpretálja, mint a FIDESZ (ősgonosz) elleni harc lépéseit. A Harmadik Köztársaság élet-halál harcának tekintette ezt a küzdelmet és e szerint küzdött. Nagyvonalúan elismeri, hogy  sok, „talán túl sok” engedményt tett ebben a harcban. 2006-tól szerinte az változott, hogy Viktorék frontális támadást indítottak a kormány ellen, amihez az Őszödi Beszéd csak apropó volt. Míg kezdetben értettük, mi baloldaliak, hogy a beszéd csupán retorikai túlzás volt, később a tömeg és a folyamatos FIDESZ offenzíva miatt utóbbinak kezdtünk hinni. Mármint, hogy valóban hazudtak. És hogy azt hittük – de legalábbis az SZDSZ - ha megszabadulunk Gyurcsánytól akkor helyreáll a rend, ki lehet egyezni az ellenséggel.

Fletó szerint a jóhiszeműek tévedtek, erre itt a bizonyíték. Az új Alaptörvény az első egyértelmű jele annak, hogy neki volt igaza, kezdettől fogva. A FIDESZ a demokráciára tör, mára pedig nem maradt választásunk, vagy Mi, vagy Orbán a tét a demokrácia.

Abban, hogy a tét a demokrácia, igaza lehet. Bár, teszem hozzá, a demokratikus működés egy olyan skála, amelyen a van-nincs között elég sokat lehet mozogni, és az MSZP kormány bizonyos kérdésekben egyáltalán nem jeleskedett. Egy magát messiásnak hívő miniszterelnök pedig eleve nem lehet demokrata, hiszen az egyetlen igazságban hisz, aminek mindent alárendel. És itt van az igazi baj.

Fletó blogbejegyzése azt bizonyítja, még mindig nem érti, mit rontott el. Hogy nem arról van szó, retorikai fogás volt-e a "hazudtunk éjjel nappal" és az "elkúrtuk", hanem arról, hogy a beszéd kiváltotta hatást nem szabadott volna figyelmen kívül hagynia. Hogy a JOBBIK-nak akkor ő ágyazott meg. Igen, a FIDESZ is könyékig benne van, de Gyurcsány nélkül nem tartanánk ott, hogy 16%-os szélsőjobboldali pártunk van, hogy szabadon masíroznak az utcákon paramilitáris szervezetek. Egyetértek Tölgyessy Péterrel is, hogy az Alkotmányozás igénye is a 2006-ban indult folyamatok terméke. 

Nem érti, hogy történelmi lehetőséget játszott el. Nem azért, mert duplázott az MSZP, hanem mert az emberek 2006-ban hittek neki és bíztak benne. A választásokat talán még úgy is megnyerték volna, ha megszorításokat ígérnek, de ha mégsem, akkor is egy erős ellenzék nézett volna szembe a FIDESZ-szel aminek ma biztosan nincs kétharmada. Sőt, ma egy erős legitimitású baloldali kormány lehetne, ami komoly reformoknak vághatna neki, nagy támogatottsággal. Mindezt a saját messianisztikus meggyőződéséért feláldozta. Ha akkor lemond, meg lehetett volna csinálni a reformokat, és még ha az MSZP 2010-ben veszít is, nem bukik ekkorát.  

Gyurcsány megint harcba hív. Megint válságkommunikációt folytat. Élet-halál harc van. Nem érti, hogy a magyar demokráciát elsősorban a folyamatos  élet-halál harc tette tönkre. A kompromisszumai, és az elmúlt 20 év politikusainak és értelmiségének kompromisszumai a Nagyobb Rossz megakadályozásának jegyében visszatekintve nem bocsánatos bűnöknek tetszenek, – persze tudom, hogy ez utólagos konstrukció – hanem saját elveik és ezzel a demokrácia lassú, de folyamatos aprópénzre váltásának. Szavazatokra. Parlamenti helyekre. Közigazgatási pozíciókra. Vagy egyszerűen csak önigazolásra.

Ahogy Heller Ágnes is megjegyezte egy interjúban, komoly hiba volt, hogy  „a liberális értelmiség is nagyon gyakran fontosabbnak tartotta a pillanatnyi politikai érdeket, mint az elveket és a demokratikus intézmények követelményeit.”

Gyurcsány blogbejegyzésének utolsó mondatai ezek:

„Leegyszerűsödött a helyzet. Nem kell taktikázni. A múlt sebei nem érdekesek. Magunk maradtunk, demokraták. Akarjuk vagy nem, együtt kell működnünk. Nem kell hosszú elemzéseket írni Orbánról és önmagunkról. Vagy ő, vagy a Köztársaság. Vagy ő, vagy a demokratikus Magyarország. Vagy ő, vagy mi.

Ezek a mondatok ugyanerre hívnak fel: kövesd el az elmúlt 20 év hibáit újra és taszítsd még mélyebbre az országot. Nem hiszem, hogy Gyurcsány Ferenc ennek tudatában lenne, de az biztos, hogy képtelen tanulni a hibákból. A kiút nem a rövidtávú, látványos élet halál harc, és az ezzel járó leegyszerűsítő gondolkodás, hanem az elvek következetes képvielete, a hatalom színétől, arcától és demokratikus voltától függetlenül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr912845830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyurcsány versus Köztársaság 2011.04.30. 16:27:33

 Az elmúlt évek egyik legérdekesebb és legpikánsabb ügye lesz a Gyurcsány Ferenc elleni büntetőeljárás. A legfőbb ügyész ugyanis hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt kéri a volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését, amiről Gyurcsány...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2011.04.23. 04:06:58

"Vagy ő, vagy a Köztársaság. Vagy ő, vagy a demokratikus Magyarország. Vagy ő, vagy mi."

Orbán beszédírója bedolgozik neki vagy mi ez?

Kabar 2011.04.23. 10:07:36

Még azon sem lennék meglepve, ha lenne némi átfedés:) De szerintem magától találja ki ezeket.

gastkold 2011.04.23. 14:01:14

Szerintem meg pont az volt a baj, hogy akkor is sokaknak az volt a véleménye mint most Kabarnak.Nem álltak mellé teljes szívvel a szocik, az un. baloldali értelmiség pedig vakaródzott: túlságosan vigyázott "objektivitására"
és nyafogott, pedig a párbajban már rég nem egyenlő fegyverekkel folyt a küzdelem.Fletónak minden hatásos eszközt kivettek a kezéből. Miközben ellenfelei semmilyen ezköztől nem riadtak vissza .Botorság azt hinni,hogy
ha lemond a Fidesz javára az jobb lett volna Magyarországnak.Inkább támogatni a reformokat, nem visszahúzódni, nem tépni a ruhánkat és hamut szórni a fejünkre,nem állandóan bocsánatot kérni,nem szégyenkezni, hogy valaki végre igazat mond-kellett volna.
Sok ember is tud bődületes nagy hülyeségeket mondani és egynek is lehet igaza. A folyamatos "élethalálharc" igazára, vagy helytelenségére most választ kaphattunk.

Kabar 2011.04.23. 23:15:01

@gastkold: Gyurcsány a saját ügyének tekintette ezt a harcot, nem az MSZP, a baloldal ügyének. Én nem azt állítottam, hogy nem voltak jók a szándékai, hogy a reformokra nem lett volna szükség, de ezek végrehajtásához a hitelesség kulcsfontosságú. Elsősorban be kellett volna látnia, hogy a helyzet akkor menthető, ha ő eltűnik, egy időre legalább, hogy az ügy ne vesszen el. el. Nézd meg Heller interjút, legalább ezt a részét, idézi Kunczéval való beszélgetését, nagyon tanulságos.

Barragon 2011.04.26. 07:22:24

Ugyan van némi igazság ebben az elemzésben is de azért sok a félremagyarázás is! Ugyanis valóban az "öszödi beszéd" következményeivel számolni kellett volna!! De!!!! Egy zárt ülés anyagának kiszivárogtatásával azért mégsem kellett volna számolnia!!! Ugyanis akkor csak ellenség keresést kellett volna folytatni az MSZP-ben! Igaz volt és van is elég! Relativizálás, hogy van elég mozgástér a demokrácia és a "nem demokrácia" között! Ugyanis van egy határ, amikor éppen ez világos! A politikai halom magosztásban a súlyok és ellensúlyok meggyengítése és a kölcsönös kontrollok eltűnése! Ez megtörtént!

Kabar 2011.04.26. 12:54:08

Nem előre kellett volna a következményekkel számolni, hanem utólag. Azaz amikor kiszivárgott a beszéd, rossz reakció volt a tiltakozásokat figyelmen kívül hagyni. Persze egy politikus kétszer is gondolja meg, hogy ilyen beszédet tart.

Az MSZP kormánynak is sok restanciája volt demokrácia ügyben. Ez nem mentegeti a FIDESZ-KDNP-t, de a hitelesség roppant fontos, és GYF nem hiteles az a helyzet.

avarua 2011.04.30. 08:48:36

@Kabar: Gyurcsány-téved! Mi az,hogy a "múlt sebei nem érdekesek?".Éppen annak a levét issza az ország,hogy az MSZP alábecsülte a Fidesz várható győzelmének következményeit és Orbán mérhetetlenül bosszúálló természetét... Abban a tévhitben ringatták magukat,hogy a polgári demokráciákban megszokott politikai "váltógazdálkodásra" kerül majd sor,pedig az egyszerű baloldali választók is sejtették:Orbán demokratikus úton egyáltalán nem,legfeljebb polgárháború árán adja át majd a hatalmat,mert kórosan fél az elszámoltatástól...Ezt Gyurcsány valóban nem sejtette? Nagy baj,ha így van!
süti beállítások módosítása