Az új és a felélénkülő társadalmi mozgalmak elsősorban a tüntetés, különböző demonstrációk, petíciók és performanszok eszközeihez nyúlnak a kritika vagy elégedetlenség kifejezésére. Ezek a politikai véleménynyilvánítás bevett eszközei, ugyanakkor feltételezik, hogy a kormányzat, vagy a politikai rendszer odafigyel ezekre és reagál rájuk. Nem azzal, hogy megpóbálja ellehetetleníteni azokat (ld. március 15-ét), hanem a megfogalmazott elégedetlenség okainak feltárásával és a megfogalmazott vélemények beépítésével.

A kormányzat és a politikai rendszer válaszkészsége nem teljesen esik egybe. Elvileg akár egy autoriter berendezkedésű ország kormánya is lehetne nagyon reszponzív ("a jó király"), míg egy demokratikusan választott kormányzat tökéletesen figyelmen kívül hagyhatja az állampolgári véleményeket. (Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek). Ugyanakkor egy autoriter rendszerben ez a válaszkészség mindösszesen a hatalom jóindulatán és belátásán múlik, demokráciákban elvileg a választások eleve egyfajta minimális válaszkészséget biztosítanak, hiszen, ha más nem is történhet, a választók leváltják a rosszul kormányzó pártot. Tehát azt is mondhatnánk, csak ki kell bekkelni ezt a 4  (már csak 2,5) évet, és jön egy új, jobb kormány, addig meg elég minél erősebben, gyakrabban hatásosabban kifejezni az elégedetlenséget. Csakhogy Magyarországon a helyzet ennél bonyolultabb.

Az első nehézséget természetesen az okozza, hogy a kormányzat nem egyszerűen nem reagál bizonyos csoportok igényeire, hanem alapvető szabályokat sért meg. Még jobban, mint bármelyik korábbi kormány a rendszerváltás óta. Elvileg e jogok, vagy a politikai rendszer szabályainak átalakítása odáig is vezethet, hogy a választások elveszítsék jelentőségüket. Ezt azonban nagyon nehéz előre látni. Tehát, a kérdés az, mikor gondolhatjuk, hogy a rendszer minimális reakcióképessége kerül veszélybe?

A második nehézséget az jelenti, hogy az Orbán kormány számos jótéteményének megváltoztatásához vagy 2/3-os többség, vagy hosszú nemzetközi bírósági eljárások kellenek. Magyarán egy olyan önkorlátozó 2/3 lenne szükséges, ami képes visszarendezni a jogrendszert egy demokratikusabb állapotba, majd nem használja önös érdekeire a többségét.

A harmadik nehézség pont ezzel függ össze és a politikai elit állapotából ered. A jelenleg a parlamentben képviselettel bíró pártok közül legalább négyről joggal sejthetjük, hogy nem osztja a reszponzivitás, társadalmi párbeszéd gondolatát. A jelenlegi kormányzópárt mai, az MSZP-DK korábbi teljesítménye (Ne feledjük, a fenti idézet GyF-től származik!) teszi ezt kétségessé, míg a JOBBIK ideológiája gyakorlatilag kizárja azt. Ezt a hétvégén meg is erősítette a pártelnök. A parlamenten kívüli politikai erők egyelőre gyengék, némelyikük demokratikus elkötelezettsége kétségbevonató illetve a mozgalmak egy része civil kíván maradni (helyesen). Ebben a helyzetben nagyon nehéz arra építeni, hogy a következő kormány jobb lehet. A jelenlegi elittel feltehetően nem lesz sokkal jobb, legalábbis nehéz azt gondolnom, hogy a FIDESZ általi változtatások jelentette előnyöket például a szocialisták maradéktalanul feladnák, ha ők kerülnek kormányra.

Összefoglalva tehát: 

  • A kormányváltás kevés, olyan politikai elit kell, amely erősen elkötelezett a demokratikus értékek, társadalmi párbeszéd és hosszú távú építkezés mellett (erősen önkorlátozó).
  • Ennek a politikai elitnek 2/3-os győzelmet kell aratnia a következő választásokon.
  • A megfelelő politikai elit jelenleg nem látszik.

A helyzet tehát az, hogy a politikai rendszer reakcióképességének problémája rövidtávon nehezen oldható meg. Elérhető a kormányváltás, de ettől nem változik meg a politikai berendezkedés demokrácia-deficites jellege. Hiába jön új miniszterelnök új csapattal, nehéz  lesz megváltoztatni a jelenleg elfogadott szabályokat, a szükséges parlamenti többség és az ellenérdekelt felek miatt. A fő kérdés pedig az marad, hogyan érhetjük el, hogy a politikai hatalom birtokosai mind a gazdasági, mind a szimbolikus, vagy politikai erőforrások feletti rendelkezésüket a demokratikus berendezkedésnek megfelelő önkorlátozással, és társadalmi párbeszéd mellett gyakorolják. Ennek a belátása azt jelenti, hogy egy új mozgalom, vagy akár politikai pártdolga nem ér véget a 2014-es választásokkal. És hogy némi aktuálpolitikát is csempésszünk a posztba, úgy tűnik, ez egybecseng az LMP hétvégi döntésével arról, hogy nem kötnek állandó szövetséget az ellenzéki pártokkal. Rövid távon talán hasznos lenne az állandó együttműködés, esetleg a kormányváltáshoz is hozzájárulna, de hosszú távon feltehetően hozzájárulna a jelenlegi politikai helyzet fenntartásához. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr143967715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zupasta · http://mikor-melyiket.blog.hu/ 2012.01.30. 00:22:44

Nagyon tetszik a levezetés, úgy a poszt kétharmadáig, de amikortól Gyurcsány bejön a képbe, mintha tévútra futna a vége.

Egyrészt: az MSZP és a DK két külön párt, és az MSZP nem véletlenül keresi jobban az LMP társaságát. Nem az LMP konszolidálná az MSZP-t, hanem maga az a konszolidáció, hogy Gy.F. már egy másik pártban politizál, az MSZP meg szívesebben nyitna közép felé, minthogy jobb híján csak a DK maradjon a nyakán.

Egyébként meg lehet mutogatni visszafelé és figyelmen kívül hagyni a 2006-08-10 óta alakult tényeket. A jobboldal az MSZP-t egyből 1956 eltipróival azonosítja, vagy éppen magával Rákosival, szóval bármeddig lehet mutogatni visszafelé, de sok értelme nincsen. A múltbeli hibák és/vagy bűnök) akkor mérvadóak, ha az adott párt azokat nem tekinti annak, és nem is akar megváltozni. Az MSZP viszont 2008 óta (még az LMP megalakulása előtt) mást se csinál, csak önmagát reformálja. Hosszú folyamat, de a szándék és az irány adott. Mint ahogy az LMP is folyamatos útkeresésben van, sőt jóval képlékenyebb. Ami viszont mindkét pártnál biztos: mindketten a saját útjukat akarják járni, de a demokratikus rend visszaállítása mindkét párt programcsírájában szerepel.

Szóval a jelenlegi helyzet fenntartásához semmi nem járulna hozzá jobban rövid s hosszú távon egyaránt, mint a szemellenzősen, dacosan haladás a nagy semmibe, ha egyszer az elsődleges cél ott hatalmasodik az LMP orra előtt is.

Kabar 2012.01.30. 00:26:15

A korábbi kormány működésében a jelenlegi MSZP részt vett és abban, hogy ma mivel nézünk szembe ennek a kormánynak, parlamenti képviselőknek is jelentős szerepe van. Nem mutogatásról van szó, hanem elvekről, nagyon nehéz azt gondolni, hogy egy szervezet (MSZP) működése gyökeresen megváltozott volna.

zupasta · http://mikor-melyiket.blog.hu/ 2012.01.31. 14:59:32

Igen, ez az LMP imamalma, hogy hogy a jelenlegi Fidesz-kétharmad az MSZP miatt van. És ez végülis igaz is, tekintve, hogy Maygarországon választásokat nem megnyerni, hanem elveszíteni szoktak. Márpedig az MSZP ténlyeg nagyon elvesztette 2010-et, és ez már nekik is nyilvánvaló volt, legkésőbb 2008 óta. Az MSZP-vel szemben meg előtte kétszer a Fidesz vesztett, s így tovább, lehet visszamenni Mohácsig, a Honfoglalásig vagy akár az ősrobbanásig. Értelme nem sok van, legfeljebb a diszkurzív önigazolás, ami remekül jön akkor, ha egy párt mögött számottevő erő sorakozik fel, de valójában dunsztjuk nincs arról, mit kezdjenek magukkal, és ez egy kerekasztal-beszélgetésen is seperc kiderülne.

Ha az LMP ennyire rosszallotta az akkori kormány tevékenységét, miért nem lépett közbe korábban? Miért csak akkor alakult meg, amikor már rettentő könnyű volt okosnak lenni, miért nem rögtön 2002-ben? Igen, könnyű helyzetben vannak, mivel még múltjuk sincs, amivel szembenézhetnének, de ez még nem jogosítja föl őket arra, hogy magukat és szűk körüket tekintsék a demokrácia letéteményeseinek. Nincs szükség egy második Fideszre. Az pedig, hogy mutogathatnak az MSZP-re a 2010-es kétharmad miatt, még nem mentesíti őket az alól, hogy a 2014-est is közvetetten elősegítsék.

Az a baj, hogy úgy vetik el az összes többi párt régi, hibás politikáját, hogy közben nem tanultak belőlük. Így nem lesz más a politika, sőt.

numasi 2012.02.09. 15:51:34

zupasta a dolog egyszerű, az mszp hiteltelenné vált, hogy ez mennyire a saját, és mennyire a bődületes fidesz kommunikáció hibája, lényegében mindegy is, a mai helyzet az, hogy aki új pártként az mszp-vel összefog, az elveszti az anti-estabilishmentből, a frissességből, a rendszert váltani akarásból származó vonzerejét, ez elvi szinten tökéletesen érthető is, mindenféle belpolitikai vonatkozás nélkül is. így az lmp megerősödéséhez, új szavazók bevonásához, a kiábrándultak megszerzéséhez az egyetlen út, a politikai kényszereken (választási törvény) belül a lehető legnagyobb távolságtartás. ez segítheti elő a legjobban a mérsékelt és demokrata oldal megerősödését, új gondolatok és új arcok felszínre kerülését, ebben az mszp amúgy sem volt jó, ráadásul magyarországon komoly rendszer ellenes indulatok munkálnak, ezek az indulatok szerintem jogosak is, egyelőre a jobbikban csapódnak le a leglátványosabban, de ez a helyzet szerintem változni fog. főleg ha van politikai erő aki hiteles és rendszerújító tud maradni.. szerintem már rövid távon is többet használ a 'baloldali' tábornak egy önállóbb lmp, hosszú távon pedig szinte biztosan. első sorban pedig hosszú távban kell gondolkodni, akár hogy is, pont ettől lehet új és hiteles a politika. az mszp egyetlen esélye egyébként szerintem ha bajnaistúl, gyurcsányostúl neokonzervatív párttá válnak, kérdéses viszont, hogy mennyire van erre igény választói részről, és mennyire van ehhez hitelesség és szakértelem mszp részről. hogy lehet a csapnivaló tagságot megnyerni a szakértők mögé.. de a politikai nyomás, az, hogy az új erők nem hajlandóak úgy táncolni ahogy az mszp fütyül, nem hajlandóak saját hitelességük árán növelni az mszp-ét, ez egész jó kis nyomás lehet az mszp-n, ami megújulásra kényszeríti őket.. (és ismétlen, ez a fajta összeborulás, csak az mszp-nek lenne jó, a politikai elit megújításában, így az ország megújításában, felemelésében inkább visszahúzó erő lenne. helyzet fölül a pártérdeket, az össztársadalmi érdeken, mert különben pont te leszel a második fidesz..)

numasi 2012.02.09. 15:53:38

mármint az össztársadalmi érdeket, a párt érdek fölé - természetesen.

zupasta · http://mikor-melyiket.blog.hu/ 2012.02.18. 00:16:27

Öö.. Az MSZP neokonzervatív párttá, és majd helyette az LMP lenne baloldali? Ezt nem igazán értem - mindenesetre ha az LMP baloldali párt akar lenni, hát legyen, van ott is elég hely, és az MSZP sem akar egyeduralkodó (egyfajta Fidesz-tükörkép) lenni.

Teljesen igaz, hogy az MSZP-nek sok midnent vissza kell szereznie, ezen vannak, mondom, jóval régebb óta, minthogy az LMP egyáltalán megjelent volna. Szóval a megújulás kényszerét sem az hajtja, hogy az LMP-nek tetsszenek, hanem a külső-belső erkölcsi és politikai igények. (Ez persze jó esetben minden pártnál így van.)

Az LMP-t is teljesen megértem, hogy kritizálják az MSZP-t, sokszor jogosan is - nyilván ezért önálló párt. De önmagában a távolságtartás nem elégséges önmeghatározás, hogy "sem Fidesz, sem MSZP, sem Jobbik". Kell valami, amitől oda lehet rakni, hogy "hanem LMP" - de sajnos ez valahol nagyon megakadt.

Egyébként az MSZP-nek sem minden vágya a koalíció - az SZDSZ-szel való együttműködés után már ők is nagyon vigyáznak az önállóságukra és a pártok közötti határ megtartására. Franc sem akar az LMP-nek fütyülni, a MSZP tagsága meg túl nagy ahhoz, hogy csak úgy kollektíven lecsapnivalózd. (Az LMP-nek van egyáltalán olyanja, hogy tagság? :P )

Egyébként meg minden pártnak, így az MSZP-nek és az LMP-nek is megvannak a maga belső meccsei, amik viszont egészen más lapra tartoznak, mint a leendő együttműködésre. Hosszú távon ez az, ami eredményre vezet, nem az állandó lázadozás minden ellen. A Jobbiknak is ez lesz a halála, de annak csak később, mert a kevésbé értelmes szavazókra épít. De az LMP éppen, hogy a gondolkodó, demokratikus réteg pártja, akik egy idő után meg fogják unni az amatőrizmust. Főleg mert az LMP tényleg tud felnőtt, mégis friss, energikus pártként viselkedni, ami csak színt visz az ország politikai életébe - csak olyankor mindig megijed magától.

еuropéer 2012.02.24. 06:51:59

"A kormányváltás kevés, olyan politikai elit kell, amely erősen elkötelezett a demokratikus értékek, társadalmi párbeszéd és hosszú távú építkezés mellett"

Ilyen volt a Horn-kormány, illetve a Gyurcsány- és Bajnai-kormány.

" egy új mozgalom, vagy akár politikai pártdolga nem ér véget a 2014-es választásokkal"

Mivel 2014-ben nem lesz világvége, ezért senkinek a dolga nem ér véget a 2014-es választásokkal.

" nem kötnek állandó szövetséget az ellenzéki pártokkal"

Bőven elég a választási együttműködés 2014 elején, pl. közös lista indítása.

еuropéer 2012.02.24. 06:54:52

@Kabar: Ha elvekről van szó, akkor elég könnyű dönteni. Kíván-e az LMP az ellenzéki egység akadályozójaként és így a Fidesz segédcsapataként működni vagy sem, ennyi a kérdés.
süti beállítások módosítása