Kabar 2010.01.03. 23:12

Ma főzünk

Ahogy igazi értelmiségihez illik, - európai értelmiségihez, jegyzem meg halkan – természetesen a konyha világa sem ismeretlen számomra. A karácsonyi receptözön közepette egy igazi, hétköznapi amerikai finomság, a „peanut butter and jelly” receptjét osztom meg a nagyérdeművel. A bemutatott étek az édes és sós ízek ötvözésének keleti hagyományát elegyíti az angolszász konyha nemes egyszerűségének tradíciójával.

Az étel elkészítése 8 éven felülieknek ajánlott ( de 12 éves kor alatt szülői felügyelettel), nemre, és iskolázottságra való tekintet nélkül.

Hozzávalók:

  • vaj
  • 2 szelet csomagolt kenyér (kicsomagolva)
  • jelly (vagy jam, lehetőleg minél kocsonyásabb, amely gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazhat. sznobok „Nagymama lekvárját” is használhatják)
  • peanut butter
  • serpenyő
  • tányér
  • kés

 Első lépésként kivesszük a kenyérszeleteket a zacskóból, és egy tányérra egymás mellé helyezzük. 

 

 

 

 

 

 

Ezután nyersanyagot nem kímélve megkenjük peanut butterrel. Ebből van crunchy (mogyoródarabokkal) és sima változat is, mindkettő nyugodt szívvel felhasználható. Én ma a mogyoródarabok nélküli verziót használtam.

Következő lépésként a jelly-ből egy-egy dió nagyságú – de valójában ízlés szerinti – darabot a kenyerekre helyezünk, majd ezzel is megkenjük azokat. Igen, ugyanazon az oldalán amelyiken már egyszer mogyoróvajjal megkentük. ezután finoman, leheletkönnyű mozdulattal egymásra helyezzük a szeleteket.

 

Serpenyőben vajat forrósítunk (nem olajat!!!), majd amikor elég forró, belehelyezzük a szendvicset. Mikor egyik oldala már barnásra pirult,újfent egy kis vajat teszünk a serpenyőbe és megfordítjuk a szendvicset, másik oldalát is aranybarnára pirítva.

 

 

 

 

 

 

 

Végül ízlés szerint tejeskávéval, vagy anélkül, félbevágva vagy egyben tálalható. Frissen a legjobb.

Jó étvágyat!            

Kabar 2010.01.02. 04:23

HNY

Boldog Új Évet. Tegnap holnapra ígértem a bejegyzést és bár otthon már holnapután van, itt még időben vagyok. 

A Times Square-en minden évben van közös nagy banzáj. A 42 utcától az 59. utcáig töltik fel az utcákat. Tegnap 9 körül sikerült odaérni és akkor már csak az 59 utca környékén volt hely. Kis kalickákba terelik az embereket. Látni onnét már semmit nem lehetett, csak a mellettem lévőket. Az egész a totális fegyelmezettség jegyében zajlott, bár az is megtörtént, hogy a rendőrök pár embert engedtek átmászni a ketrec falán, mert ki akartak menni. Ez merőben szokatlan lazaság. Amúgy rengeteg rendőr volt, a táskák ellenőrzése, eső, és részeg franciák.

A végén viszont észre sem vettük, mikor bontották el mögülünk a kordont, a távozáskor nem volt semmi tülekedés, egymás taposása.  

Találtam a Youtube-on egy videót az jobb, mintha a saját képeimet raknám fel. 

https://www.youtube.com/watch?v=OSdO9Yysx0A

A rendezvény hivatalos weboldala.

 http://www.timessquarenyc.org/nye/nye.html

süti beállítások módosítása