Megpróbáltam átnézni Baráth Zsolt parlamenti beszédének médiarecepcióját. Összességében azt tapasztaltam, hogy alapvetően a beszédről és az arra érkező reakciókról szóló tudósítások jelennek meg, valamint olyan vélemények, amelyek nem érvelnek, csupán - különféle eszközökkel - antiszemitának minősítik Baráth Zsoltot és pártját. A minősítéssel magam sem vitatkoznék. Az érvek hiányának azonban véleményem szerint súlyos következményei lehetnek. A mai Magyarországon a reakciók alant bemutatott szerkezete nemhogy azt erősítené, hogy az antiszemitizmus elítélendő, a tolerancia, emberi jogi gondolkodás pedig követendő norma, hanem ennek ellenében is hathat. 

A beszédről és az azt követő reakciókról kezdetben szinte kivétel nélkül csupán tudósítások jelentek meg. Az online médiafelületeken csupán arról írtak, hogy ki mit mondott az ügyben. Ezek az esetek nagy részében korrekt, tárgyilagos tudósítások: azaz összefoglalják mit mondott a JOBBIK-os képviselő, majd az erre érkező reakciókat ismertetik.
 
A hvg.hu például így tudósított az esetről: 
“Baráth Zsolt kedden napirend utáni felszólalásában Solymosi Eszterről emlékezett meg. A képviselő a korabeli vádakat felidézve úgy fogalmazott: a tiszaeszlári lányt "zsidók ölhették meg" 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás "igyekezett elkendőzni", így az eljáró bíró "külső nyomásra kénytelen volt" felmentő ítélet hozni.” 
 
Ezután követezik a reakció, elsőként Fónagy Jánosé:
 
"Fónagy János államtitkár a felszólalásra reagálva azt közölte: a Jobbik ezzel "oda sorolta magát, ahova sokan gondolják", hogy tartozik. Mint mondta, a tiszaeszlári vérvád felemlegetése évszázados sebeket tép fel, és a képviselőnek, továbbá mindazoknak, akik őt megtapsolták, számolniuk kell a magyar társadalom és a világ ítéletével".
 
A reakciók nagyrészt arra szorítkoznak, hogy konstatálják: A vérvád felemlegetése rettenetes, elítélendő cselekmény, hangulatkeltés, a felszólaló és a Jobbik kimutatta foga fehérét, most már senki nem mossa le róluk, hogy antiszemiták. 
 
Későbbi hírekben, tudósításokban megjelennek az üggyel kapcsolatos egyéb reakciók is: az LMP Baráth Zsoltot lemondásra felszólító javaslata, Lipták Béla nyílt leveleaz Élet Menete alapítvány és a Eötvös Károly Intézet tiltakozása vagy a petíció a parlamenti antiszemitizmus és rasszizmus ellen, stb. Ezek hasonló módon nyilatkoznak, elítélik a beszédet, lemondásra szólítanak fel, sőt időközben még egy feljelentés is született.
 
Időközben néhány hosszabb vélemény is napvilágot látott. Ilyen a community.hu posztja, ami történeti kontextusba helyezi a képviselő beszédét. Ebben a szerző Istóczy Győző és az Országos Antiszemita Párt utódjaként minősíti a JOBBIK-ot. Ennek szerkezete valahogy így néz ki: kifejti mit is mondott Baráth, majd egy Istóczy idézettel társítja annak mondanivalóját a hajdanvolt Antiszemita Párthoz. Kicsit elmélázik azon is, hogy az akkori parlament derült Istóczy felszólalásain a maiban már erre sem futja. Függetlenül attól, hogy a párhuzam helyes-e vagy sem, itt sem hangzik el más érv, mint hogy a 19. század végi antiszemita politikusok hasonló szövegeket mondtak, mint Baráth Zsolt. Ergo azok is, ez is antiszemita. 
 
A tiltakozásokra a szélsőjobboldal természetesen a szokásos repertoárral válaszol:
1.  A kormánynak és az ellenzéknek nincs jobb dolga, mint ezzel a jelentéktelen beszéddel foglalkozni. Majd felsorolják az összes szokásosan említett és aktuális problémát (arra utalva ezzel, hogy a teljes politikai palettán kizárólag ők foglalkoznak ezekkel)
2. Megfelelési kényszerre hivatkoznak – azaz a kormány és a baloldal csak azért antiszemitáznak, mert ezt várja a világ. Az nem derül ki – bár másonnét sejthető – hogy a világ azért a zsidó nagytőkések kezében van. (Azaz az egyetlen ilyen kényszerektől mentes és így a nemzet érdekeit képviselő erő a JOBBIK)
3. A tiltakozók az igazság elhallgatását akarják elérni. (Ami megint csak a mélyben, a láthatatlanul zajló összeesküvések erejére utal.)
 
Mi is történik? Szinte minden esetben egy halom állítás a zsidó nagytőke és összeesküvés nemzetrontó szándékairól, a politikai elit felelősségéről és romlottságáról áll szemben azzal, hogy a nyilatkozót antiszemitának minősítik. A reakciókból hiányzik annak magyarázata, hogy vajon miért is olyan rettenetes ez a beszéd, mitől is antiszemita az, aki a tiszaeszlári esetet úgy emlegeti, ahogy Baráth Zsolt tette. Ez részben természetes, hiszen a gyors reakciónak tömörnek, világosnak kell lennie. Kevésbé természetes azonban, hogy a sajtóorgánumok nem egészítik ki ezeket a cikkeket a tiszaeszlári per rövid bemutatásával vagy olyan anyaggal, amely a JOBBIk-os képviselő állításait cáfolja meg. Hiszen erről könnyen, gyorsan lehet anyagot találni. Egy felkészültebb újságíró fél napi munkával megírja ezt, vagy készít interjút történészekkel. Ehelyett azonban a cikkek szolgálatkészen, reflektálatlanul összefoglalják a beszéd lényegét.
Így csupán a beszéd, azaz Baráth Zsolt állításai és annak érvelés nélküli minősítése jelenik meg a sajtóban. A minősítéseket egyszerű a szerint értékelni, hogy melyik politikai párt szavazóbázisához, vagy politikai táborhoz tartozik az olvasó.
  
Az érvek hiánya, a szimpla minősítés akkor tudná elérni a megfelelő hatást, ha a magyar társadalom többsége értené, miképpen antiszemita Baráth Zsolt beszéde. Noch dacu, még el is utasítaná az antiszemitizmust. A tiltakozó megmozdulások és írások mögött mintha az a feltételezés állna, hogy mindenki érti és tudja miről is van szó. Első felindulásunkban csupán felháborodásunknak adunk hangot, s nem gondoljuk át azt a tudván tudott tényt, hogy az emberi jogok, a tolerancia értékei ma igencsak gyenge lábakon állnak Magyarországon. Azaz egyáltalán nem igaz az, hogy közös értékünk lenne az antiszemitizmus és rasszizmus elítélése, egyáltalán nem állja meg a helyét, hogy az állampolgárok túlnyomó többsége blőd, demagóg antiszemitizmusként – és így egyből helyére rakva - kezelte volna a felszólalást.
 
Félreértés ne essék, nem azt akarom mondani, hogy tiltakozásra nincs szükség. A minden oldalról érkező felháborodás fontos normafenntartó-megerősítő szerepet tölthet be. A politikusokkal szembeni bizalmatlanság és a sokat emlegetett megosztottság azonban annak ellenében hat, hogy a sokoldali tiltakozás mindenki által követendő normát jelöljön ki. Hiszen a JOBBIK szavazók ezen nem gondolkodnak el - valószínűleg tényleg jelentéktelennek gondolják az ügyet - a velük szimpatizáló fideszesek a kormány tétova reakciói okának pedig a nemzetközi környezet nyomását tartják. Ráadásul az eset szokásszerű dramaturgiája is az emberi jogi gondolat terjedése ellenében hat.
A megjelenő értelmiségiek szerepe ebből a szempontból fontosabb lehetne. A normafenntartó hatást az támasztaná alá, ha az "antiszemitizmus rossz" normája megfelelő érvrendszerrel lenne megtámogatva, amit ilyen esetekben gyorsan, közérthetően foglalnának össze az újságírók.
 
Mindösszesen két vélemény jelent meg a Hírszerzőn és a hvg.hu egyik blogján Majtényi László tollából, ami némileg kilép a szokásszerű reakciók talajáról. Persze Majtényit a név kötelezi, hiszen az általa vezetett Intézet névadója védte a vádlottakat a perben. Az események kifejtése gyanánt elérhető egy interjú (regisztrált felhasználóknak) Kövér György társadalomtörténésszel aki nemrég jelentette meg könyvét Tiszaeszlárról, az Index pedig  a Wikipédia vonatkozó cikkére hivatkozik. Az ilyen belinkelés azonban azokra hathat, akik továbbmennek. A felszínes olvasóban, aki csak átfutja ezeket a cikkeket, majd rezignáltan legyint, a JOBBIK a hétköznapi beszélgetésekben is jelen lévő, banális, hibás ám a kilsékre hajazó és éppen ezért emészthető érvrendszere – és ehhez kapcsolódóan a párt neve – rögzül vagy erősödik meg, a többiek pedig a kirekesztő, elutasító, fasisztázó libsi érdemi mondanivaló nélküli szerepében ragadnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tengelytores.blog.hu/api/trackback/id/tr344386885

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Viktor, rúgjatok csak bele Magyarországba! 2012.04.13. 11:12:47

Mi a köztársasági elnök szerepe? Hogyan lehet porig alázni Magyarország lakosait? Maradt-e egy csöppnyi jóérzés is a FIDESZ vezetőibe?  Áder vagy Kövér lesz az köztársasági elnök? Sok kérdés, ráadásul szomorú kérdések. Azonban az utolsó talán nem ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsek ernő áruló 2012.04.13. 10:36:12

@willdataa: Most bizonyítottad be, hogy a hitgyüli nem keresztény.

"In his writings Breivik states that he wants to see European policies on multiculturalism and immigration more similar to those of Japan and South Korea,[129] which he said are "not far from cultural conservatism and nationalism at its best".[130] He expressed his admiration for the "monoculturalism" of Japan and for the two nations' refusal to accept refugees."

A tetteinek semmi köze nem volt az izraelitákhoz sem elméleti, sem gyakorlati téren. Kultúrális marxistának vallotta magát.

"Following his apprehension, Breivik was characterized by analysts as being a right-wing extremist with anti-Muslim views and a hatred of Islam,[139][140] who considered himself as a knight dedicated to stemming the tide of Muslim immigration into Europe."
Az iszlám bevándorlóknak kívánt megálljt parancsolni.

"In 2009, he wrote "Today's Protestant church is a joke. Priests in jeans who march for Palestine and churches that look like minimalist shopping centres. I am a supporter of an indirect collective conversion of the Protestant church back to the Catholic."
Katolikus szélsőséges volt. Sehol, egyetlen rövidke kis szilánkban sincs szó sehol semmiféle kapcsolatról a zsidó vallással.

Mint mondtam: Magyarország jó 50 évvel (lehet, hogy többel) le van maradva. A nyugati szélsőjobboldali nemzeti radikálisok ugyanis Izrael 1948-as megalapítása óta a "zsidó-veszélyt" már egyáltalán nem ismerik, mint fogalmat (egy-két extrém hülyétől eltekintve). Ma a magadfajták nyugati civilizációkban található megfelelői az arabokat utálják, mert zsidókat utálni a II. VH óta nem trendi, legfeljebb Ámerikában a redneckek között, ott is azért, mert húzzanak vissza a pajeszosok a "szent földre". Ma az arab bevándorlás, és a kötelező iszlám tanok terjedése jelenti az ilyen elmebetegek keresztjét.

Ideje volna felzárkózni. ;)

Josef Virek 2012.04.13. 10:36:36

@Nazareus: Megint szövegértési problémák... Olvasol te eleget?

Ezt írtad:
"Nazareus 2012.04.13. 10:30:49
... (ami után elkezdtél jönni, hogy na de közéleti szereplö kellen, viszont a _nehezen_ az nem azt jelenti, hogy _közéleti_.)"

Én meg ezt írtam

"Josef Virek 2012.04.13. 09:39:14
@Nazareus: mondj két közéleti szereplőt, aki kommunista."

Látod, eleve közéleti szereplőt kértem. Ott van benne, a "két" és a "szereplőt" között.

Gondolom az még neked is egyértelmű, hogy 09:39 korábban van, mint a 10:30. De ha nem, akkor mondom, hogy korábban van. Minden nézőpontból. Ez ugyais egyetemes dolog. Akár honnan nézed, az idő lineáris. Fix mint az, hogy nácik szélsőségesek, elfogadhatatlanok, üldözendők.

nemecsek ernő áruló 2012.04.13. 10:37:12

@hajraorban1: Nem érzem a problémát, nem hivatalos állami szervezetként teszik mindezt, egyetlen fillér állami pénzt sem kapnak az 1%-okon kívül, ahhoz meg senkinek semmi köze.

willdataa 2012.04.13. 10:38:32

@nemecsek ernő áruló: Breiviki példája figyelmeztet hogy fenn áll a veszélye annak hogy miután Németh Sándor a Hit gyülekezete lelkésze sátánnak nevezte a Jobbikot, esetleg akad olyan szélsőséges fanatikus Hit gyülekezete rajongó aki valamilyen merényletet követ el a Jobbik ellen.

nemecsek ernő áruló 2012.04.13. 10:40:03

@willdataa: Melyik táncikáló szemüveges öreg néni fogja ezt megtenni szerinted? Nevetséges vagy.

willdataa 2012.04.13. 10:43:00

@nemecsek ernő áruló: Majd nem egy táncikáló szemüveges nénike, hanem egy vidám vasárnapon önkívületben vonagló jóerőben lévő fiatal.

efhábé 2012.04.13. 10:43:24

@mg007: Azt azért tegyük hozzá, hogy a szemtanú 15 éves volt és felnőttkori visszaemlékezéseiben fel is idézi, hogy veréssel kényszerítették a betanított tanúvallomás megtételére.

Nazareus 2012.04.13. 10:45:12

@Josef Virek:

"Josef Virek 2012.04.13. 09:35:52
@Nazareus: Nem tudom mire válaszoltál, de kommunistát nehezen lehet Magyarországon találni. "

"Nazareus 2012.04.13. 09:38:20
@Josef Virek: Ó, kb. annyi kommunista van Magyarországon mint náci. Lehet találni, ha akar az ember mindkettöt :)"

Gondolom az még neked is egyértelmű, hogy 09:35 korábban van, mint a 09:39. De ha nem, akkor mondom, hogy korábban van. Minden nézőpontból. Ez ugyais egyetemes dolog. Akár honnan nézed, az idő lineáris.

Tehát elöször nem volt szó a hozzászólásodban "közéleti szereplöröl", azt csak késöbb csempészted be a kritériumba, de persze ez se probléma, mert közéletit is lehet könnyen találni :)

Josef Virek 2012.04.13. 10:46:16

@Nazareus:

Te most tényleg arról akarsz meggyőzni, hogy 2012-ben, europában, a nácikat mondjuk az afrikai bantutörzs, 1211-ben érvényes társadalmi etikája alapján kellene megítélnem?

Te milyen moralitás alapján éled az életed? 1938 berlin?

nemecsek ernő áruló 2012.04.13. 10:47:33

@willdataa: Hát persze. Szerintem egyszer szívhatnál valami pszihotróp szert, amit ezeknek nyomnak be, és megtudnád, hogy az a határtalan boldogság, amit akkor táncikálás közben éreznek rohadtul nem fog erőszakban kiteljesedni. Kicsit vegyél vissza a paranoiádból, szívj el egy füves cigit, aztán elmélkedj arról, hogy a kezednek két oldala van. :D

willdataa 2012.04.13. 10:50:20

@efhábé: Kizárt hogy veréssel kényszerítették, a tárgyaláson végig kitartott vallomása mellett, az órákon át tartó keresztkérdések egyszer sem zavarták meg.

willdataa 2012.04.13. 10:52:39

@nemecsek ernő áruló: Én láttam 2003 februárjában a Kossuth téren az ártatlan, boldog, Hit gyülekezete által toborzott "néma" tüntetőket ahogy gyűlölködve üvöltöttek, tehát velem nem tudod elhitetni hogy azok közül egyik sem követne el erőszakot a szerinte sátánnal szemben.

Martian (törölt) 2012.04.13. 10:53:04

@rurodatu: "el tudom képzelni hogy ortodox izraelita a Tóra kifejezett tiltása ellenére öl."

Persze, de akkor a vád személyre irányul és nincs szó kollektív bűnösségről.

Nazareus 2012.04.13. 10:53:04

@Josef Virek: Semmi ilyesmit nem mondtam. Egyáltalán nem akarom a nácizmust kissebbiteni, valamit félreértettél. Egyedül azt akartam mondani, hogy vannak a nácik közt is különbségek, nem egyformák mint két tojás, van köztük szélsöségesebb és kevésbé szélsöséges. Megpróbálom valahogy magyarázni. A számegyenes nem volt rossz hasonlat, tegyük fel, hogy a náci ideológia a +10 és +50 között helyezkedik el a mai megitélési skálán, a kommunista ideológia meg a -10 és -50 közt. A 0-ból tekintve (bármi is legyen a 0 pontban, liberalizmus, demokrácia) mindkét ideológia szélsöséges, mert távol áll töle. Ugyanakkor komoly különbség lehet (és van) a skálán egy 10-es értékü és egy 40-es értékü ember közt. Ilyen értelmeben van szélsöséges és kevésbé (vagy nem szélsöséges) náci, kommunista, stb.

Igy érthetö ?

Mielött valaki belekötne, pusztán azért lett - a kommunizmus és + a nácizmus, mert a számegyenesen jobbra vannak a pozitiv számok és balra a negativak, nem értékitélet akart lenni bármelyik ideológia irányába.

Amit az abszolút etika tagadásáról mondtam, az meg az akar lenni, hogy az origo helyzet más és más különbözö társadalmakban és idöpontokban. De persze van egy adott origo itt és most.

Josef Virek 2012.04.13. 10:53:39

@Nazareus: Kezdjük újra akkor. Ismétlés a tudás atyja.

Nehezen nem azt jelenti, hogy nem lehet találni. Azaz vannak! Csak nehezen lehet megtalálni őket! Megvan? Biztos? Lépjünk tovább!

Közélet: ha azt írod, a szomszédod Kiss József kommunista azzal nem tudok mit kezdeni, mert nem ismerem Kiss Józsefet, aki szomszédod és kommunista.

Ezen rágodj egy darabig, ha nem sikerült ennyiből megérteni, nem gond, a butaság nem szégyen.

Martian (törölt) 2012.04.13. 10:55:30

@willdataa: "egyik sem követne el erőszakot a szerinte sátánnal szemben."

A hitgyüliseknek nem ártana tájékozódniuk a Bibliából:
Mt 5.39 Én pedig azt mondom nektek, ne álljatok ellent a gonosznak.

nemecsek ernő áruló 2012.04.13. 10:56:01

@willdataa: Én meg láttam az ordítva utcaköveket hajigáló zsidózó jobbikosokat, szóval velem meg azt nem hiteted el, hogy a Jobbikból nem a féktelen zsidó-gyűlölet beszél minden megmozdulásakor. Persze egy náci pártnál ez érthető. Viszont aki ezeket az "eszméket" nem veti el, nem lesz hányingere (akármilyen) emberek gyártósoron való megsemmisítésétől, az számomra kiiratkozott az emberi jogrendből, és rohadtul nem érdekelne, ha egy téglával szétvernék a fejét, szóval ezzel rossz irányba kopogtatsz.

willdataa 2012.04.13. 10:56:14

@Martian: A tiszaeszlári bűnperben a vád konkrét személyek ellen irányult közvádas gyilkosság ügyében.

Josef Virek 2012.04.13. 10:57:43

@Nazareus:

Ok. Azt hiszem értem amit mondasz. Lefordítom.

Ha egy ember bemegy a lakásodba és földre szarik, akkor a szar szagát egy +10 és +50 közötti skálán lehet mérni.

Tehát, ha jól értelek, akkor a +10es szar kevésbé zavaró, mint a +50es. Az igazából mindegy, hogy bejött a privát szférádba és összefosta a lakást, a lényeg, hogy a szar szaga mindenképp a +10 környékére essen.

Jól értem?

willdataa 2012.04.13. 10:58:01

@nemecsek ernő áruló: Egyelőre a filoszemita Breiviki követett el tömeggyilkosságot, nem a Jobbik. Csak a jegyzőkönyv kedvéért.

Nazareus 2012.04.13. 10:58:10

@Josef Virek: Tökmindegy hogy ragoazod, a legelsö hozzászólásodban ebben a témában nem volt szó közéletiségröl, azt csak késöbb hoztad be. Ennyi. Még az is lehet, hogy érthetö okokból, de akkor illett volna azt hozzátenni, hogy "bocs, jó lenne, ha közéleti szereplöket mondanál"

Persze én voltam az óvatlan, mert simán azt kellett volna mondanom az elsö reagálásodra, hogy "Ó, én könnyen találok kommunistákat, itt van pl. a szomszéd Kiss József" :))

pucuka (törölt) 2012.04.13. 10:58:53

Idéznék,Ti provokatív,barheszt zabáló csürhe...

Baráth Zsolt felszólalásával nem is az volt a gond amit mondott, hanem akik ellen irányult. Magyarország legnagyobb tabuját döntötte le, a zsidókat soha semmiért sem lehet hibáztatni. Ez volt az ő nagy bűne, a szegény sokat szenvedett nép, ahol mindenki egy két lábon járó szent, megsértette azzal, hogy 130 évvel ezelőtt lehettek olyan társaik, akik elkövettek egy rituális gyilkosságot. Erre beindult a baloldali média az összes cionista politikus és gőzerővel nyomják, hogy „a zsidók szentek, egytől egyig, a becsület példaképei, aki csak csúnyán néz rájuk az egy náci szörnyeteg, akiket ki kell irtani a családjukkal együtt, gázkamrában vagy a Dunában a helyük, utána pedig toleráljuk tovább a különböző embereket, hisz liberálisok vagyunk”.
Ha ez nem maga a téboly, akkor nem tudom mi. A magukat baloldali gondolkodásúnak mondó emberek teljesen elvesztették a realitásukat. Saját magukat meghazudtolva, pontosan azt csinálják, amivel a nemzeti oldalt vádolják évek óta. Hisztériát keltenek, vádaskodnak, egy egész gondolatvilágot gyaláznak, és egy bizonyos embertípust diszkriminálnak, elítélnek, és ellenük uszítják a közvéleményt. A mai baloldal színtiszta fasizmus. Aki ma Magyarországon baloldalinak vallja magát az egyben fasiszta is. Tiszta szívéből mindenkit gyűlöl, aki nem az ő eszméjét fogadja el, foggal körömmel ragaszkodik ahhoz a világképhez amit kialakított magában, nem riad vissza a vádaskodástól, a gyűlöletkeltéstől, sőt talán az erőszaktól sem.
Amennyiben így haladnak a dolgok Magyarországon a baloldaliak és mindenki, aki ehhez a gyilkos eszméhez sorolja magát, fegyverrel a kézben „jogos önvédelmet” fog végrehajtani, és minden nemzetit megtámad, azzal a céllal, hogy az ideológiai ellenségét fizikailag is megsemmisítse. A végső megoldást még nem találták ki, még nem tudják milyen eszközzel fogják végrehajtani, de a cél megvan, vörös zászlóba bújtatott Dávid-csillagos náci állam létrehozása Magyarországon. Ez a valóság, ha 2014-ben újra baloldali kormány lesz Magyarországon, annak egyetlen célja lesz, a magyar emberek, a magyarság tudat totális végső megsemmisítése, és fizikai megsemmisítése a nemzetnek. A baloldali nácizmus megszületett Magyarországon. Képviselői pedig köztünk járnak, és várnak.
----------------------------------------
Vajon mire várnak?Arra,hogy démoni erővel mind a kétszázan,na jó....ezren nekimennek majd a magyar népnek?Vagy mi a faszra vártok,Ti szőrös és izzadság szagú mocskok?A történelem újra és újra ismétli magát,mert nincs új a Nap alatt és még véletlenül se gondolja senki,hogy a zsidó törvények antiszemita inditatásból nyertek teret.Sok munka volt abban,hogy így elbasztuk,mondta volt az egyszerű paraszt ember.Hát kemény meló volt ebben is,de nem gond,mert oda kerültök mindannyian,ahová pártotok,az szdsz került!A társadalom pöcegödrébe,magyarul?A klotyóba mehettek genetikailag alattvaló csürhe.Ja...a barheszes zsákot ne felejtsétek itt,mert elég édességet vettünk magunkhoz eddig és megmondom őszintén,talán Aszpart János jobb lett volna.....

nemecsek ernő áruló 2012.04.13. 10:59:12

@willdataa: Egyelőre egy katolikus szélsőséges követett el gyilkosságokat. For the record. Még mindig nem citáltál forrást, ami az izraelita kapcsolatot bizonyítaná.

Nazareus 2012.04.13. 10:59:32

@Josef Virek: Nagyjából jól értesz, nem mindegy mennyire szarja össze a lakást, nem mindegy, hogy megöl-e közben. Vagy neked ezek mindegyek? Nekem valahogy nem. Persze, egyik _sem_ jó, azt sem, ha kicsit szarja össze, az se ha nagyon, de bizony vannak különbségek!

Hunor Levente 2012.04.13. 11:01:02

@nemecsek ernő áruló: "rohadtul nem érdekelne, ha egy téglával szétvernék a fejét" Miről beszélsz? Ezen a szinten vagy te is?

willdataa 2012.04.13. 11:04:46

@nemecsek ernő áruló:

Tessék Jerusalem Post:

www.jpost.com/International/Article.aspx?id=230762
Breiviki írta:
"So let us fight together with Israel, with our Zionist brothers against all anti-Zionists"

"Hát hadd harcoljunk együtt Izraellel, cionista testvéreinkkel az összes anticionista ellen"

Na, ilyet jobbikos leírna?

efhábé 2012.04.13. 11:06:50

@willdataa: Jaja, 1882-ben kizárt, hogy veréssel kényszerítenek valakit a "hatósági személyek"...

pucuka (törölt) 2012.04.13. 11:07:40

A szomorú az,hogy mi sajnos nem vagyunk agresszív nép,pedig már ideje lenne felébredni.... Kiütni őket,Kertészekkel,Hellerekkel,Dániel Péterekkel együtt,mert ezek igazán a nemzet fertőzői,nem az "egyötvenes" Napóleon,aki királynak képzeli magát.Az okot kell megszüntetni és az okozat megszűnik létezni!

Hunor Levente 2012.04.13. 11:08:07

@pucuka: "Magyarország legnagyobb tabuját döntötte le, a zsidókat soha semmiért sem lehet hibáztatni."

Kollektíve nem lehet (és hülyeség is) egy etnikumot hibáztatni, ezt kellene felfogni, de sokaknak nem sikerül.

Josef Virek 2012.04.13. 11:08:08

@Nazareus: Ezért is írtam, hogy nem akarok veled eszmét cserélni, mert buta vagy.

Ez nem személyeskedés, puszta tény. Nem érted a szavakat (nem tudsz szöveget értelmezni), sokadszorra se fogod fel azt amit írtam.

willdataa 2012.04.13. 11:08:44

@efhábé: 1882-ben nem kizárt hogy veréssel kényszerítenek valakit, de az már kizárt hogy ha valakit veréssel kényszerítenek, akkor az mindvégig olyan határozottan kitart vallomása mellett és annyira lehetetlen megzavarni órákon át tartó keresztkérdésekkel, ahogy Scharf Móricot.

Nazareus 2012.04.13. 11:09:35

@Josef Virek: Hmm... ha neked mindegy, hogy csak odaszarnak a lakásodba, vagy meg is ölnek közben, nekem meg nem, akkor azért kiváncsi lennék egy közvéleménykutatásra, hogy melyikünk a buta :D

Josef Virek 2012.04.13. 11:18:47

@Nazareus: A többség már ott tiltakozna, hogy bejöttek a lakásába totál idegenek... (Tudod, európa, 2012).

Gondolom ez elkerülte a figyelmed, mert megint nem sikerült a szöveget értelmezni.

Segítek, mert látom nem hívtad fel az irodalom tanárod:

Lakás: életed.
Aki bejött a lakásodba: náci
Nácizmus ami "nem szélsőséges": szardarab a szönyegeden amit a náci pottyantot oda az Echo Tv hiradóját nézve.

pucuka (törölt) 2012.04.13. 11:19:03

Kollektíve ki kellett volna állniuk a mellet(és természetesen elhatárolódni),hogy így,egy egész népet(gyönyörű nép ez,csak néhányan utálják) nem lehet minősíteni.Ez az eset Izraelben történt volna,miszerint alattvaló népnek és röfögő,kecskehúst zabáló népnek állítják be a zsidóságot,már golyó általi halált kapott volna az illető,megjegyzem jogosan!

pucuka (törölt) 2012.04.13. 11:21:30

Látom,nem értettétek a mondanivalót.... Itt sokkal nagyobb problémák vannak,mint ahogy azt Ti hiszitek!

pucuka (törölt) 2012.04.13. 11:22:28

Ez a valóság, ha 2014-ben újra baloldali kormány lesz Magyarországon, annak egyetlen célja lesz, a magyar emberek, a magyarság tudat totális végső megsemmisítése, és fizikai megsemmisítése a nemzetnek. A baloldali nácizmus megszületett Magyarországon. Képviselői pedig köztünk járnak, és várnak.

Nazareus 2012.04.13. 11:25:36

@Josef Virek: Hmm... leirom megint, persze, nem jó, ha bejön a lakásodba, de van szélsöséges és kevésbé szélsöséges viselkedés. Ha neked mindegy, hogy melyik negativummal találkozol, akkor remélem, hogy csak a kisebbik szélsöséggel fogsz életed során.

Joe84 2012.04.13. 11:28:31

A zsidókról beszélni tilos.

Érdekes más perről lehet beszélni, hogy nem értünk egyet az ítélettel, politikai nyomásra született, stb. De ha zsidókról is szó van, akkor nem szabad, mert ők érinthetetlenek, kritizálhatatlanok.

willdataa 2012.04.13. 11:29:10

@pucuka: 2014-ben az MSZP nem tud győzni, mert azok a korábban MSZP-szavazók akik szerint létezik cigánybűnözés és őket és hozzátartozóikat nap mint nap sújtja, azok nem fognak olyan pártra szavazni, amely szerint nem létezik cigánybűnözés és ők tévednek.

s 2012.04.13. 11:34:26

@Akitlosz: Három megoldás van. 1., Hasfelmetsző Jack nem zsidó. 2., Az angolok antiszemiták. 3., Az előző kettő együtt.

Josef Virek 2012.04.13. 11:34:53

@Nazareus: Olvasd el újra a példám. Pár olvasás után (esetleg hangosan olvasd fel, állítólag az is segít) biztos rájössz, hogy nem szerepel opcióként, hogy megölnek.

A példában azt kérdezem töled, hogy a +10es értékű kaki miért kevésbé zavaró, mint a +50es értékű kaki.

Azaz miért kellene különbséget tennem a két kaki között (csavar jön, pihenj rá mielőtt elolvasod, elsőre nem biztos, hogy érthető lesz), miért kellene, hogy egy kevésbé (+10es) büdös náci kevésbé zavarjon, mint egy nagyon (+50es) büdös náci?

Anti Anyag (törölt) 2012.04.13. 11:36:05

A szovjet megszállás alatt nem volt akkora paranoia a szovjetekkel szemben, mint most a zsidókkal.

Valaki szájából kicsúszik a zsidó bármilyen negatív kontextusban, rögtön ott terem két lihegő antiszemitázó eb.

A "magyarozásnál" persze ezek nem teremnek ott, ezt nyilván már nem fizetik, a gazdi erre nem érzékeny.

s 2012.04.13. 11:37:29

@zum trucc: "Legfeljebb az unalomtól lehet meghalni egy zsidó vallási eseményen."
Ez a gyilkosság igen ravasz formája.

windex 2012.04.13. 11:39:35

@nemecsek ernő áruló: a hitgyüli legnagyobb bűne a megtévesztés, a hamis illúzióhegyek, a felületesség, az ostobaság, a hamisság, és hogy egy cirkusz, így hirtelen :-)

efhábé 2012.04.13. 11:42:48

@willdataa: Scharfot veréssel kényszerítették. Ez mondjuk nagyon nem kérdés, tekintve, hogy akkoriban mindenkit.
Utána viszont a per folyamán végig a várnagy felügyelete alatt állt, tanították (katolikus tanító), elhitették vele, hogy a zsidóság nem kívánatos itt Mo.-n, de ő maradhat, ha kereszténnyé válik (Ezt el is mondja a perben).
Nem nehéz összerakni innen a képet. Gyakorlatilag folyamatos presszió alatt állt, egy felnőtt ember is simán feladja minden elvét így, nem hogy egy labilis kamasz. Simán elhiszi, hogy azt látta, amit akarnak tőle, hogy lásson és onnan kezdve nem lehet belezavarni.
Egyáltalán nem mondom azt, hogy zsidó nem követhet el gyilkosságot, mert persze, hogy elkövethet. De azt viszont mondom, hogy a rituális gyilkosságot egészen biztosan nem követhette el, pláne nem egy zsinagógában.
Ahogy keresztény templomban sem nagyon gyilkolnak, mert még a gyilkos is tabunak érzi azt, úgy a zsidók is így vannak a zsinagógával.
Megjegyzem, érdemes utánanézni a '45 utáni néhány vérvádnak, mivel meglehetősen jól dokumentáltak és sokkal érthetőbbé válnak a régebbi vérvádak is általuk.

nemecsek ernő áruló 2012.04.13. 11:44:00

@willdataa: Köszönöm. Tehát mind mondtam, Magyarország kábé fél évszázaddal le van maradva a világ többi részétől, nyugaton már nem dívik a zsidókat utálni (az amerikai redneckeket leszámítva). Breivik pedig szélsőséges katolikus volt.

Mindenesetre örülök, hogy van végre valami, amiben a Jobbik Ámerikát majmolja. Hitüket támadást érő kritikákra is mérnöki pontossággal ugyanúgy reagálnak, mint Izrael.

"a hitgyüli legnagyobb bűne a megtévesztés, a hamis illúzióhegyek, a felületesség, az ostobaság, a hamisság, és hogy egy cirkusz, így hirtelen :-)"
Na most mondj EGY egyházat, aminek ez nem róható fel! Csak EGYET!

willdataa 2012.04.13. 11:46:46

@efhábé: Kizárt hogy Scharf Móricot veréssel kényszerítették, egyrészt erre semmilyen adat nem volt, másrészt határozottan és megzavarhatatlanul kitartott vallomása mellett a tárgyalás legvégéig, nem kis bosszúságot okozva ezzel a védelem izraelita iroda által 80 ezer akkori forinttal (!) megfizetett ügyvéd csapatának.
Az ellen egyik felekezet sincs beoltva hogy tagjai között lévő szélsőséges őrültek olyat kövessenek el amit a vallásuk tilt.

insert random 2012.04.13. 11:47:01

@imperial: Itt van a példa arra, hogy az egybites nácik nagy részét miért nem lehet érvekkel meggyőzni. Mert hiába írsz neki kurvahosszú fejtegetéseket, meg linkelsz tanulmányokat, amik logikusan bizonyítják az igazadat. Az ilyesmit nem fogja végigolvasni, vagy csak szimplán nem fogja fel. Inkább előhúz egy teljesen ellenőrizhetetlen forrású, rövid, egyszerű szöveget, amit még ő is felfog, és bizonyítékként lebegteti. Hiába magyarázod neki, hogy ez semmit sem bizonyít, nem fogja fel.

Az egész probléma erre alapul: csak hosszú, bonyolult módon lehet tulajdonképpen bármit bizonyítani. Ebben a konkrét ügyben jogi, kriminalisztikai fogalmakat, forráskritikát, történelmi ismereteket kell beemelni a társalgásba. Hiába bizonyítjuk ezekkel 100%-osan az igazságot, az egyszeri Adolfka ezt egyszerűen nem fogja fel, nem érti. Inkább elhiszi az emészthető, de érvekkel nem alátámasztott, egy mondatban összefoglalható (zsidók voltak és a zsidó összeesküvés hamisított), és elsősorban neki szimpatikusabb magyarázatot.

insert random 2012.04.13. 11:49:21

@insert random:

Látta valaki az Idiocracy (magyarul asszem Hülyék paradicsoma) c. filmet? Ott van az a jelenet, amikor a főhős a csökkent agyú bunkóknak próbálja elmagyarázni, hogy miért nőnek ki a növények, ha öntözzük őket. Dumál nekik fotoszintézisről stb. de azok nem értik, végül feladja és azt mondja nekik, hogy ő egy varázsló és ért a növények nyelvén és azok azt mondták, hogy vizet kérnek.

Na, itt is valami ilyesmi történik.

zum trucc 2012.04.13. 11:51:36

@s: jaja, a zsidók agyasak

willdataa 2012.04.13. 11:52:57

@insert random: Korábban itt már írták, ahhoz hogy valaki képben legyen, el kell olvasnia Eötvös és Bary könyvét. (Egyik sem rövid.)

insert random 2012.04.13. 11:54:51

@efhábé: Nagyon egyszerű ártatlan emberből beismerő vallomást kicsikarni, még verni sem kell hozzá, pszichológiai nyomásgyakorlással rá lehet venni. Amikor pl. a vallató úgy tesz, mintha ő már tudná, hogy a vádlott bűnös, az esetek 43%-ában ártatlanok is simán "bevallanak mindent".

willdataa 2012.04.13. 11:58:41

@insert random: Apró bibi hogy Scharf Móric nem vádlott hanem tanu volt, tehát az elméleted nem működik.

Monsieur 2012.04.13. 12:00:41

..mélyen meglepett hogy nyakkendőt öltönyt viselő, ráadásul parlamenti tag - még ha jobbikos is - ilyen beszédet tart 2012-ben.Előzőleg - ahogy mondani szokták - nagy tétben mertem volna fogadni hogy ez kizárt.Akármilyen általános krízis helyzet uralkodjon is ország szerte,ez nagyon szomorú..
Ezen még vitázni is megalázó!
Talán ki kellene nyomozni a kőmíves kelemen ügyet is,hisz ott még csak bírósági felelősségre vonás sem történt tudtommal, - már pedig beszélik hogy mi volt - és akkor lehetne egy megemlékező beszédet tartani az asszony ügyében valamely párt ügybuzgó oknyomozói képességekkel megáldott tagjának..

Nazareus 2012.04.13. 12:07:47

@Josef Virek: Nos, erre nem tudok mit mondani, ha neked mindegy, hogy egy elefánt szarik a szönyegedre vagy egy egér :D:D:D

Nekem nem mindegy, de én buta vagyok szerinted, igy aztán nem kell, hogy egyetértsünk :)

efhábé 2012.04.13. 12:15:27

@willdataa: lásd fent. Nem azt írtam, hogy csak veréssel. A jegyzőkönyvből teljesen egyértelmű a pszichológiai nyomás.
Másrészt bármely más perből milyen adat áll rendelkezésre kényszervallatásról? Nyilván a xix. Századot kérdem, nem a korábbi gyakorlatot.

efhábé 2012.04.13. 12:20:18

@willdataa: miért ne működne? Egy tanút nem lehet presszionálni? Egy családjától elzárt, őrizetben tartott, 15 éves gyereket? Olvasd el a jegyzőkönyv leiratát, teljesen egyértelmű, amit a perben az apjának mond arról, hogy miért akar református lenni.

willdataa 2012.04.13. 12:23:17

@efhábé: A jegyzőkönyvben semmi nyoma pszichikai nyomásnak, éppenséggel annak van nyoma hogy a tanu megingathatatlanul kitartott tanuvallomása mellett az egész eljárás idején tehát több mint 1 éven keresztül, még a jó emberismerő Mikszáth Kálmán is leírja tudósításában hogy lehetetlen hogy a fiú fenyegetve vagy betanítva lett volna, olyan határozottan, konzekvensen állítja a vallomását, a nagy tudású ügyvédek sem bírják megzavarni órákon keresztül feltett keresztkérdéseikkel sem.

Josef Virek 2012.04.13. 12:28:28

@Nazareus: Elefánt? Egér? Megint nem sikerült értelmezni a szöveget :(

Próbáljuk újra.

"Ha egy ember bemegy a lakásodba.."

Ha megnézed a szöveg, ott van, hogy "ember". Nem egér, nem elefánt. Ember.

Tudod az a legjobb ebben az egészben, hogy nagyszerűen hozod az átlag bugyuta embert, aki soha semmilyen körülmények között nem hajlandó elfogadni a tényeket. Mindig talál valami kis hüjeséget, amibe kapaszkodva elutsíthatja a nyilvánvaló dolgokat.

Kidolgoz egy saját logikai rendszer amivel bármit megtud magyarázni, még az olyan egyértelműen negatív eszméket is befogadhatónak tartja ez alapján, mint a nácizmus (kevésbé szélsőséges náci). Ha pedig valaki belenyomjat az orrát a szarba, azzal nyugtatja magát, hogy ez végülis tök jó, akár meg is ölhettek volna így csak szart kell lenyelni, az életem megmaradt.

Nazareus 2012.04.13. 12:34:07

@Josef Virek: Pfff :D:D:D Jó, te nagyon szeretsz a szavakon lovagolni, bezzeg, amikor rámutatok, hogy te nem fogalmaztál helyesen (tudod, a 09:35-ös hozzászólásod) akkor elkezdesz mismásolni, hogy "na de azt bele kell érteni, amit nem irtam oda" :D

Jó, akkor emberrel fogalmazok: Tehát neked tökmindegy, hogy egy ember bemegy a lakásodba és odaszarik a szönyeg közepére, vagy bemegy és odaszarik minden szoba közepére valamint minden asztal közepére :)))

Sajátságos hozzáállás, de szived joga hetekig pucolni a szart órák helyett.

lobster thermidor 2012.04.13. 12:34:54

@Kabar:

Ugyan meséld már el, hogy miért is kellene bármilyen polémiát folytatni.
Szerintem szoktál te is különböző blogokon, beleértve a sajátodat is, hozzászólásokat olvasni. És akkor még nem beszéltem néhány kifejezetten szélsőséges oldalról.
Láttál te már ezeken olyan nácit, akit érvekkel meg lehet győzni?
Ha legalább egy ilyet mutatsz, igazat fogok adni neked. Addig is falrahányt borsó minden mondat, ami elhangzik az ügyben.

Josef Virek 2012.04.13. 12:40:17

@Nazareus: Nem mutatsz te rá semmire. Egyszerűen nem tudsz olvasni, szöveget értelmezni.

Megint neki kell futnunk. Már nekem kínos. De komolyan.

Hasonlatok nélkül, megpróbálom nagyon egyszerűen megkérdezni, hátha nem fogsz mellébeszélni / megérted egyszeri olvasás után is (ne felejtsd el, hogy ha hangosan olvasod fel, könnyebb megérteni a szöveget).

Miért kellene különbséget tennem két büdös náci között? Miért nem mindegy, hogy "mennyire" náci, mikor egyértelműen náci?

Ugyanúgy ki kell közösíteni mind a két nácit, nem?
Szalonképtelen mind a két náci, nem?

Nazareus 2012.04.13. 12:46:09

@Josef Virek: Hmmm.. igen, kinos, hogy már ötödször kell leirnom ugyanazt. Azért kellene különbséget tenni két náci közt, mert _van_ köztük különbség. Ilyen egyszerü. Mint ahogy két kommunista közt is van különbség. Vagy szerinted Gyurcsány és Lenin és Sztálin is teljesen egyforma? :)

Egyébként attól, hogy náci még nem automatikusan szalonképtelen. Sajnálom, fel kellene nönünk már nyugathoz, Angliában minden további nélkül törvényesen müködik kimondottan náci párt. USA-ban is. Szóbaállnak velük, müködhetnek, lehet rájuk szavazni, stb.

efhábé 2012.04.13. 12:46:43

@willdataa: ": „SCHARF J.:
MI ANNAK AZ OKA FIAM, HOGY TE AZT, A MI VALLÁSUNKAT ÚGY UTÁLOD? MÓRIC:MICSODA VALLÁST?
SCHARF J.: A ZSIDÓ VALLÁST. MÓRIC: AZÉRT, HOGY MEGUTÁLTAM. SCHARF J.: DE OKÁNAK KELL
LENNI, HA VALAKI FELAKASZTJA MAGÁT, VAGY BELE UGRIK A TISZÁBA, OKÁNAK KELL LENNI. MÓRIC:
AZÉRT, HOGY NEM AKAROK ZSIDÓ LENNI. SCHARF J.: AZ NEM OK, ANNAK VALAMI EREDETÉNEK KELL
LENNI, HOGY NEM AKARSZ ZSIDÓ LENNI. MÓRIC: AZÉRT MERT NEM AKAROK, MERT MEGUTÁLTAM
A VALLÁST. SCHARF J.: MIÓTA UTÁLTAD MEG? MÓRIC: MIÓTA ITT VAGYOK A MEGYÉNÉL. SCHARF J.:
HÁT AZELŐTT MIÉRT NEM UTÁLTAD MEG? MÓRIC: AZÉRT MERT AKKOR AZT HITTEM, HOGY MÉG KI
FOG SZABADULNI, HÁT MÉG MEG KELL TARTANOM. SCHARF J.: TUDTAD TE, HOGY NEM FOGOK KISZABADULNI? MÓRIC: ÉN NEM TUDHATTAM. SCHARF J.: HÁT AZTÁN MINEK UTÁLTAD MEG? MÓRIC:
MERT MOSTAN OLYAN IDŐ VAN, HOGY A ZSIDÓK CSAK ÚGY VANNAK MAGYARORSZÁGON, HOGY CSAK
KI NEM KERGETIK. HÁT ÍGY A FENÉNEK KELL A ZSIDÓSÁG […] SCHARF J.: NEM IGAZ AZ, VÁRJ CSAK TE MARADSZ BENNE! TE LESZESZ AZ … MÓRIC: NEM MARADOK BENNE. SCHARF J.: ÚGY JÁRSZ, HOGY
AKI MÁSNAK VERMET ÁS, MAGA ESIK BELE. MÓRIC: HÁT BENNE LESZEK. SCHARF J.: HÁT HÁMÁN
TÖRTÉNETÉT TUDOD, AKI MEG AKARTA ÖLETNI MIND A ZSIDÓKAT, AZTÁN FELAKASZTOTTÁK. MÓRIC:
HÁT FELAKASZTANAK. SCHARF J.: HA IGAZAT MONDANÁL, NEM BÁNTANA SENKI. MÓRIC: MEGMONDTAM.
MINŐ VALLÁSON AKARSZ LENNI, SZERETNÉM TUDNI? MÓRIC: A REFORMÁTUS VALLÁSRA. SCHARF J.: MÉG AKKOR NEM JUTSZ EGÉSZEN A POKOLBA. NEM ÉRED TE AZT EL
FIAM.

Kiemeljem? Kiemelem:
MIÓTA UTÁLTAD MEG? MÓRIC: MIÓTA ITT VAGYOK A MEGYÉNÉL.

HÁT AZTÁN MINEK UTÁLTAD MEG? MÓRIC:
MERT MOSTAN OLYAN IDŐ VAN, HOGY A ZSIDÓK CSAK ÚGY VANNAK MAGYARORSZÁGON, HOGY CSAK
KI NEM KERGETIK. HÁT ÍGY A FENÉNEK KELL A ZSIDÓSÁG […]

efhábé 2012.04.13. 12:48:29

Ugye azt azért sejted, hogy nem a netet böngészve meg a napi sajtót olvasgatva jutott erre a következtetésre az őrizetben tartott gyerek?

lobster thermidor 2012.04.13. 12:51:45

@pucuka:

Sürgősen kezeltesd magad!
Ha elhatalmasodik rajtad a kór, legkésőbb 2014 után, már késő lesz.

willdataa 2012.04.13. 12:53:08

@efhábé: Nos hol van ebben az idézett szövegben olyan információ hogy pszichikai nyomás által állította azt Móric hogy az apja és az idegen metsző meggyilkolták Solymosi Esztert, ha nem gyilkolták meg?

Josef Virek 2012.04.13. 12:55:04

@Nazareus: Fogd már fel, hogy fleto nem kommunista. Köze nincs a kommunisták által hirdetet osztályharchoz. Egy nagy tökés szocialdemokrata. Nem csak olvasással van gond hanem a történelemmel? Már kényelmetlen, hogy mindig megalázod magad. A végen azt hiszik, hogy a két nick azonos account alól fut.

Mondjál már nekem egy angol / amerikai náci közéleti személyiséget. Jöhet bármi, fox news, bbc, jobb, bal média megjelenés ahol megtudom nézni, hogy valóban náci nem csak ráfogod.

efhábé 2012.04.13. 12:57:36

@willdataa: anyám, borogass.
Arra számítottál, hogy majd a jegyzőkönyvben ott lesz, hogy:
Móric: Kérem alássan, engem folyamatos pszichikai nyomásnak tettek ki és ezért hamis tanúvallomást tettem?

Ha nem érted, hogy mi van az idézett mondatok mögött, akkor nem érted.
Akkor elégedj meg a jogerős bírói ítélettel.

willdataa 2012.04.13. 13:02:20

Arra számítottam hogy olyat mutatsz amiből arra lehet következtetni hogy szándékosan hamisan tanuskodik az apja ellen, annak tudatában hogy amit tanusít az valótlan. Ehelyett olyat mutattál hogy milyen vallású akar lenni, aminek semmi köze ahhoz hogy amit tanusít az igaz-e vagy hamis.

Nazareus 2012.04.13. 13:12:39

@Josef Virek: Fogd már fel, hogy Fleto kommonista. Leirom mégegyszer: abban a rendszerben (és a kommunista párt égisze alatt) futott be, lett vagyona és kapcsolata. Abban a pártban vezetö ember, amelyik jogfolytonosságot vállalt a volt kommunista párttal. Ez mind-mind azt mutatja, hogy kommunista. De töled még egyetlen érvet sem láttam, hogy miért _nem_ az, csak hajtogatod, hogy nem az. Már kényelmetlen, hogy mindig megalázod magad azzal, hogy képtelen vagy érvelni. :)))

És miért kellene angol-amerikai náci közéleti személyiséget mutatnom? Azt mondtam csak, hogy ott legálisan müködhetnek ezek a pártok. Pl: www.americannaziparty.com/

S azzal, hogy legálisan müködhetnek automatikusan szalonképessé is válnak, hisz el kell fogadniuk, ha egy-egy képviselö bejut, stb.

Mondjuk érdekesség, hogy Bush nagyapja a nácikat segitette a második világháborúban, bár arra nincs bizonyiték, hogy szimpatizált is volna a náci eszmékkel:
www.guardian.co.uk/world/2004/sep/25/usa.secondworldwar

Josef Virek 2012.04.13. 13:37:27

@Nazareus:

Fleto mint komcsi.
Fleto már nem az MSZP tagja, a DK pedig nem vállalt semmilyen közösséget se az mszpvel se az MSZMP-vel.

Mellékszál: az MSZMP se volt kommunista párt, mintahogy Magyarországron is szocializmus volt, nem kommunizmus. Tényleg kimaradt a történelem tantárgy? Mi volt helyette, tesi? Szerintem ezt még általános iskolában is tanítják.

Számodra egyszerűsítve:
A kommunizmus legföbb ismérve a társadalmi osztályok eltörlése oly módon, hogy tagadja az invidualizmust. Fleto nem küzd ilyen eszmékért. Szociáldemokrata eszmék mellett politizál. A szociáldemokrata eszme legföbb érvei, kapitalizmus támogatása oly módon, hogy egyenlőségre épített társadalmat hoz létre.

Szerintem megint sikerült belenyomnom az orrod a tudod mibe, érvekkel, bár nem várom, hogy sikerül értelmezned a szöveget.

Náci pártok.

"Egyébként attól, hogy náci még nem automatikusan szalonképtelen. Sajnálom, fel kellene nönünk már nyugathoz, Angliában minden további nélkül törvényesen müködik kimondottan náci párt. USA-ban is. Szóbaállnak velük, müködhetnek, lehet rájuk szavazni, stb."

Szóbaállnak velük? Kik? Hol? Példa?
Lehet rájuk szavazni? Hol, mikor, melyik választáson?
Szalonképesek? Mutass média szereplést, akkor elismerem, hogy szalonképesek.

Angol náci párt? Hol a link? Melyik választáson indultak? Hány szavazatot kaptak? Médiaszereplések (ami a szalonképességüket igazolja)?

Elő az érvekkel, tényekkel.

"S azzal, hogy legálisan müködhetnek automatikusan szalonképessé is válnak"

Vagy mivel működik a demokrácia, ezért egymás közt höböröghetnek, de a többség kiközösíti öket, azaz nem szalonképesek. (Szalonképes nem egyenlő a demokráciával. Mondjuk egy már inkább egyetemi tananyag, nem hiszem, hogy bele kellene menni az ismert okok miatt).

nemecsek ernő áruló 2012.04.13. 13:43:04

@Hunor Levente: Ha emberek gyártósoron való megsemmisítéséről álmodozik/bagatellizálja az, akkor kiiratkozott az emberiségből, csak egy szánni való puhatestűvé válik. Szóval igen. Ez jellemez engem is. Hánynom kell a tömeggyilkosoktól, és azok támogatóitól, bármilyen eszme nevében teszik is, sajnálom. Milosevič, és Ceausescu sem tudtak bennem szánalmat ébreszteni soha.

Nazareus 2012.04.13. 13:49:45

@Josef Virek: Attól, hogy 1 éve már másik párt tagja, attól még komcsi, mind a múltja, mind a mentalitása arra mutat. Persze, valódi kommunizmus nem volt sehol a világon megvalósitva, viszont van egy elterjedt fogalom, hogy a próbálkozásokat is komcsi néven emlegetjük. Ezt te is nagyon jól tudod, csak megint szavakba próbálsz belekötni. Kinos :) Szóval maradjunk annyiban, hogy az MSZMP bizony kommunista párt volt (és most is az), akkor is, ha 100%-ig megvalósitani nem tudták a kommmunista eszméket. Szerintem megint sikerült belenyomnom az orrod a tudod mibe, érvekkel, bár nem várom, hogy sikerül értelmezned a szöveget.

"Lehet rájuk szavazni? Hol, mikor, melyik választáson?
Szalonképesek? Mutass média szereplést, akkor elismerem, hogy szalonképesek. "

Bármelyik választáson lehet :))

Hmmm... már kicsit unom, hogy az értetlenséged miatt, állandóan ismételnem kell magam. Az elöbbi hozzászólásomban adtam neked linket médiaszereplésre. Lehet, hogy meglepö, de az internet-honlap megléte már önmagában médiaszereplés :))))

És most tessék (a saját logikád alapján) elismerni, hogy "Igen, bocsi, tényleg szalonképesek, mert van honlapjuk, ami médiaszereplés."

Josef Virek 2012.04.13. 14:06:28

@Nazareus: Szerencsére nem csalódtam. Újabb böffögés, tények nem ismerete, képzelgések tényként való beállítása.

Szerintem probálj meg kicsit tanulni. Először is a szövegértést kellene javítani. Látom, hogy nehezen megy az olvasás, de hidd el megéri tisztában lenni olyan alapvető dolgokkal, mint például mi az a kommunizmus, mi a kommunizmus és a szocializmus közötti alapvető különbség. Taláb felvillana megvilágosodás, hogy akiket te komcsinak hívsz, azok egyszerű tolvajok, mindenféle szellemi meggyőzüdés nélkül loptak, csaltak, hazudtak, vagyon építettek ami eleve kizárja, hogy kommunisták lennének.

Szerintem sokat javítana a publikusan megosztott gondolataid minőségén, ha megtanulnád, hogy a szavaidat tényekkel kell alátámasztani és nem smilyekkal.

Gondolom közben rájöttél, hogy nincs angol náci párt, ezért hátráltál ki a saját képzelet világodba, ahol nem a tények számítanak hanem az érzés, hogy mindenben igazad van, még abban is ami nem létezik.

Részemről ez az utolsó komment. Azt írsz amit akarsz, sikerült bebizonyítanod, hogy nincs értelme párbeszédnek egy bizonyos értelmi szint alatt.

A threaden kívül, a posthoz:
A post tökéletesen értelmetlen, nácikkal nem lehet párbeszédet folytatni és nem is szabad.

Nazareus 2012.04.13. 14:37:09

@Josef Virek: Elég kinos, hogy megint szembesitelek a tévedéseddel, azt irod, hogy nincs angol náci párt? Ahhoz képest egy csomó van, csemegézhetsz a listából (megy az angol?):

www.martinfrost.ws/htmlfiles/neonazi_parties.html

Persze nem kivánom, hogy elnézést kérj, a személyeskedésed miatt ez ügyben, ahhoz szinvonal kell, de hogy téged idézzelek ez csak "Újabb böffögés, tények nem ismerete, képzelgések tényként való beállítása." volt részedröl. Elég kinos már az is, ahogy beégtél az amerikai náci pártokkal kapcsolatban :-)

Ha szavakon akarunk lovagolni, akkor ráadásul a Jobbik nem náci párt, vagy mutasd meg, hogy hol van választási programjukban, alapitó okiratukba bármi olyan, ami miatt nácik lennének!

Azért vicces, hogy azt irod, hogy a komcsik meg a nácik ugyanolyan rosszak, majd képmutatóan hozzáteszed, hogy ma nincsenek Magyarországon kommunisták. Ez csak szerecsenmosdatás (fura szó, mi?), egyszerüen kissebbiteni akarod a büneiket, mintha csak egyszerü tolvajok lennének. Pedig nem, annál bizony többek.

Mindenesetre teljesen igaz rád amit irsz: Sikerült bebizonyítanod, hogy nincs értelme párbeszédnek egy bizonyos értelmi szint alatt.

Kabar 2012.04.13. 14:57:26

@nemecsek ernő áruló: Igen ám, csakhogy: hányan tudják, mi volt a jogerős ítélet? Hányna tudják, miképp viszonyul a zsidó vallás az emberáldozathoz? Miért gondolod, hogy ezzel mindenki tisztában van?

nemecsek ernő áruló 2012.04.13. 14:59:26

@Kabar: Szerintem ugyanannyi jogom van feltételezni, mint azt, hogy az emberek tisztában vannak vele, hogy a kereszténység tiltja az ember-áldozatot.

Kabar 2012.04.13. 15:28:35

@nemecsek ernő áruló: Jogod van ennek a feltételezésére, jó is lenne, csak sajnos empirikusan nincs igazad. Persze alapvetően a közoktatásban van itt a bibi, de hát ez is egy helyzet amivel jelenleg számolnunk kell. Ld. a kommentek egy részét.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2012.04.13. 15:55:03

Kommentek világosan mutatják, miért fölösleges az érvelés.
Ez ugyanolyan hitkérdés, mint az, hisz-e valaki istenben, UFOkban, vámpírokban, homeopátiában, stb.

Ez egy lelki mankó azoknak, akik így tudják csak a világot elképzelni. A prekoncepció pedig olyan mértékben torzítja a gondolkodásukat, hogy teljesen értelmetlen bármiféle vita velük, annyira nem a racionalitás keretein belül vannak.

nergo 2012.04.13. 16:42:48

@Nazareus: hát, haver... le a kalappal a kitartásodért. jozef barátunk trollkodása értelmetlen definícióhalom összegyűjtése, ügyes, trükkös kakis hasonlatai igen csak fárasztóak voltak. az a vicces a srácban, hogy sztereotípiák alapján ítél, paneleket gyárt, amiket gyűjtőfogalomként előítéletnek nevezünk. ezek persze segítenek eligazodni a nagyvilágban, ha a kulturális sokszínűség, az ideológiák, vallások számunkra mind újak, azonban a nácikat leggyakrabban az előítéleteik miatt szokás elítélni, jozeftől előítéletesebbet pedig rég láttam. mivel ő nem náci, így nyilván cionista zsidó. - az biztos, hogy nem kommunista. az érveit követve mindannyian melegek vagyunk, vagy kiabálva járkálunk, hogy égessétek el a buzikat, vagyis ő mégiscsak náci, mert mindegy hogy kit, de valamelyik oldalt bizony ki kell rekesztenie. elég egyszerű világ az övé. az, ahol európában a lakásodba szarnak. 2012-ben! mert ez a hetvenes években még elment, na de ma! - agyhalál, teljesen belefáradtam, amiket itt összevitáztatok. :D

willdataa 2012.04.13. 18:05:27

@Kabar: Hányan tudják hogy az ország az ítéletet megelőzően rente konverzió előtt állott, hányan tudják hogy a rente konverzió feltétele volt a "megfelelő" (értsd: felmentő) ítélet, és hányan tudják hogy az akkor a kormány alá rendelt ügyész a tárgyaláson közbotrányt okozva a védelmet képviselte, amit még a bíró is megemlített?

pucuka (törölt) 2012.04.13. 20:11:27

@lobster thermidor:

Én kezeltessem magam?Hol a picsába élsz Te?Nem látod,hogy az Amerikai Patrióta törvény most születik?Én kezeltessem magam,Te vadmarha..... Még időben szólok,hogy nem szeretnék egy ilyen zsidók és alattvalóik által megálmodott valóságot!Te barheszt zabáló mocskos állat.Befogadott Titeket ez a nép,erre nagy hálával megajándékoztátok Károlyival és barátjával Linderrel....Most pedig Hellerrel,kertészekkel és visszaküldenétek minket etelközbe,mert valamelyik vadmarha vette a fáradságot és utána nézett,honnan jött ez a gyönyörű nép."Hááááát" most ez van...Etelközbe üldözne vissza a kétszáz évvel ezelőtt befogadott zsidóság,aki állítólag egy tányért is talált,mert a Rómaiak picsán rugdosták ezt az elvetemült,minden korszakban lenézett(jogosan)népet és most már ezzel is előhozakodnak!Pofátlanság a köbön.....

Kabar 2012.04.13. 22:00:15

@willdataa: muti bármilyen adatot erről. BZS beszédén kívül.

Kabar 2012.04.13. 22:03:06

@willdataa: "A honatya ugyanis számos más téma mellett felmelegítette azt a még Istóczytól származó vádat is, hogy a felmentő ítélet pusztán az akkori magyar költségvetésnek 60 millió forint könnyebbséget jelentő úgynevezett rente-konverzió, vagyis az aranyjáradék-alapú államkötvények kamatának hatról négy százalékra való mérséklése nyomán született meg. Márpedig eme 1881 és 1884 között zajló, alacsonyabb kamatozású kötvények kibocsátásával járó művelet (mely az 1882-es menetrendszerű pénzügyi válság nyomán leállt, majd 1883 tavaszán, tehát még az ítélet megszületése előtt újraindult) az antiszemita sejtetéssel szemben nem pusztán a Rothschild-bankház, hanem rajta kívül egy ilyen irányú rokonszenvekkel nem vádolható patinás porosz pénzintézet (azaz egy nemzetközi konzorcium) segítségével zajlott le – sikerrel. Ráadásul éppen azt a célt szolgálta, hogy a magyar állam kinője a még az 1873-as pénzügyi gazdasági világválság következtében összeszedett adósságát. Az 1881–84 közötti rente-konverzió csak az első lépés, amit továbbiak követtek 1888-után, míg a konszolidáció 1892-re sikerrel járt. Kövér György értelmezése szerint éppen a nemzetközi konzorciumok jóvoltából fordult meg a trend: olcsóbban jutottunk kölcsönökhöz, csökkent az adósságszolgálati arány." magyarnarancs.hu/belpol/a-solymosi-ugy-akkor-es-most-79610

Nazareus 2012.04.13. 22:59:24

@nergo: Köszi a dicséretet :) Nos igen, kitartó vagyok, néha akkor is, ha nincs értelme :))

Jók a meglátásaid, jó volt olvasni.

rurodatu 2012.04.14. 09:35:17

@Kabar: Tessék az adatok:

epa.oszk.hu/00800/00861/00027/pdf/kover.pdf
A Rothschild-konzorcium 1881 folyamán először kétszer 80 millió (azaz 160 millió) névértékű 4%-os kötvényt vett át értékesítésre (...) 1884. március 26–28-án újabb 100 millió (...) névértékű új aranyjáradék került forgalomba

upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/1/1c/PestiHirlap18830620szerdaMelleklet11oldalkozepsohasab2.jpg
Pesti Hirlap 1883 június 20. Melléklet 11. oldal, középső hasáb
Elnök: Arra nézve, hogy az előterjesztett vádnál leginkább mentő okok használtatnak, melyek főkép a védelemhez tartoznak, semmi megjegyzésem nincs. (Helyeslés a közönség köréből.)

rurodatu 2012.04.14. 09:41:56

@rurodatu: Ha már a törvényszék elnökének is feltűnik hogy a kormány alá rendelt ügyészség képviselője rossz kapura focizik mert nem a vádat hanem a védelmet képviseli, akkor ott valami nagyon nincs rendben.

Josef Virek 2012.04.14. 12:29:06

@nergo: "azonban a nácikat leggyakrabban az előítéleteik miatt szokás elítélni"

És a sötétség újra világit.

nergo 2012.04.14. 12:57:29

@Josef Virek: ragyogó érv. újra brillíroztál. :)

Josef Virek 2012.04.14. 12:58:24

@nergo: Miért érveljek egy olyan embernek, aki összekeveri a nácizmust a rasszizmussal?

nergo 2012.04.14. 13:05:15

ácsi, ácsi, ácsi. senki nem a nácizmus hagyományos izmus formáját próbálta definiálni. a kezdetektől félreviszed a vitát. a nácik ellenségképének alakítása klasszikusan rasszista, sztereotípiákra épülő érvrendszer felépítésén alapult, de ez hangyányit sem változtat azon a sok sületlenségen, amiket összehordtál. mindenesetre meggyőztél róla, hogy szélsőséges vagy, csak azt nem sikerült kideríteni a nagy káoszban, hogy vajon miféle. azonban rosszul kezeled ezt a kommentelősdit. aki vitázik, nem feltétlenül idióta és legkevésbé ellenség. részemről ennyi, nekem nincs annyi felesleges időm, mint nazareusnak...

Kabar 2012.04.14. 16:51:22

@rurodatu: Ez pontosan arról szól, amit beidéztem a mancsból. a folyamat korábban kezdődött és jóval tovább tartott, semmi köze nem volt a perhez.

rurodatu 2012.04.14. 19:03:32

@Kabar: Csupán annyi köze volt, hogy a Rotschildok (akik nem mellesleg zsidók) értésére adták a magyar kormánynak hogy a következő adósság rész átváltása akkor történhet meg, ha a tiszaeszlári perben "megfelelő" (értsd: felmentő) ítélet születik. Ezért utasította a kormány a kormány alá rendelt ügyészség képviselőjét hogy minden erejével a védelmet képviselje a tárgyaláson, amit az meg is tett, ahogy a bírónak fel is tűnt, majd szóvá is tette.

nergo 2012.04.15. 16:16:42

namármost. nem vagyok antiszemita és a legkevésbé sem szélsőjobbos. de az ilyen blogokkal , mint a cheburin, ami semmitmondó, tényeket nélkülöző és ignoráns, nem hiszem, hogy sokat segítenétek a szélsőségeknek gátat vetni. épp ez a cinikus hangvétel segít a szélsőjobbnak teret nyerni. de ahogy gondoljátok, locsoljátok a tüzet olajjal...

lobster thermidor 2012.04.16. 10:29:26

@pucuka:

Ember!
Te biz'isten beteg vagy!
Nem kellene annyit szippantanod, mert ahol te vagy, onnan már nincs visszatérés...

Hunor Levente 2012.04.16. 15:26:58

@nemecsek ernő áruló: Az indulatos duma és a tényleges elkövetés két külön kategória.
süti beállítások módosítása